News

Caz revoltător în Vâlcea. Tânără cu dizabilități și malnutriție, ținută cu piciorul rupt 4 luni. A fost sesizat Parchetul

Caz revoltător al unei tinere de la un centru de Îngrijire și Asistență din Vâlcea. Aceasta a fost ținută timp de 4 luni cu piciorul rupt în instituție, fără să fie dusă la spital. Au fost sesizate autoritățile.
04.12.2021 | 11:48
Caz revoltator in Valcea Tanara cu dizabilitati si malnutritie tinuta cu piciorul rupt 4 luni A fost sesizat Parchetul
ADVERTISEMENT

Caz deosebit de grav la un centru social din Zătreni, județul Vâlcea. O tânără cu dizabilități și malnutriție ar fi fost ținută cu piciorul rupt nu mai puțin de 4 luni. În acest caz a fost sesizat Parchetul pentru ”rele tratamente și tortură”.

Tânără cu un handicap grav dintr-un centru din Vâlcea, ținută 4 luni cu piciorul rupt. A fost sesizat Parchetul pentru ”relele tratamente şi tortură”

O tânără de 33 de ani cu dizabilități, internată într-un centru din județul Vâlcea, a fost ținută timp de 4 luni cu piciorul rupt în centru, fără să fie dusă la spital, acuză Centrul de Resurse Juridice (CRJ).

ADVERTISEMENT

Cazul tinerei de 33 de ani a fost expus pe larg de Centrul de Resurse Juridice (CRJ). ONG-ul a trimis o scrisoare deschisă președintelui Iohannis, premierului Ciucă, ministrului Muncii, Marius Budăi, și președintei Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Florica Cherecheș, în care le-a cerut să o ajute pe tânără, care a stat fără ajutor medical timp de 4 luni.

Cei de la CRJ precizează, într-un comunicat, că au mers în centrul de la Zătreni în 25 noiembrie şi au găsit-o pe tânără cu malnutriţie gravă, acuzând dureri mari, cu piciorul drept rupt din luna iulie.

ADVERTISEMENT

”Tânăra avea braţele şi picioarele imobilizate şi nu se poate exprima. Împotriva voinţei personalului medical aflat în centru, CRJ a solicitat la 112 un echipaj medical care să îi acorde tinerei ajutor.

Echipajul UPU a informat CRJ că este nevoie ca medicul centrului din Zătreni să anunţe medicul coordonator al UPU că este o urgenţă. A fost nevoie de mai bine de o oră de discuţii între CRJ şi medicul coordonator, asistentele şi medicul centrului din Zătreni, pentru ca într-un final să fie transportată la Spitalul Municipal din Drăgăşani.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, directorul general al DGASPC Vâlcea, domnul Badea, îl soma pe şeful centrului Zătreni să scoată afară echipa CRJ”, susţin reprezentanţii CRJ, conform News.ro.

Ce spune DGASPC

Potrivit sursei citate, cei de la DGASPC spun că tânăra nu ar fi reprezentat o urgență medicală.

ADVERTISEMENT

”Directoarea adjunctă ne-a transmis telefonic că tânăra a fost consultată de medicul din UPU Drăgăşani că i s-a făcut «chiar şi o ecografie» şi i s-a montat o atelă, dar că nu prezenta urgenţă medicală şi nu a fost internată în spital.

Directoarea adjunctă a promis că se va ocupa personal ca tânăra să primească îngrijirile medicale corespunzătoare. Din informaţiile CRJ a reieşit că medicul din UPU e recomandat «intervenţie chirurgicală într-o secţie de ortopedie»”, adaugă CRJ.

CRJ: Tânăra este victima unui lung şir de rele tratamente, inumane şi degradante

Cei de la CRJ precizează că, pe 23 noiembrie, au fost puși la curent cu situaţia tinerei cu dizabilităţi intelectuale şi nevăzătoare ”care de 4 luni suferă în urma fracturii de femur, survenită la centrul de la Zătreni, şi pentru care nici medicul şi nici conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea (DGASPC) nu au luat măsuri pentru a-i atenua suferința”.

ONG-ul a ajuns la concluzia că fata este ”victima unui lung şir de rele tratamente, inumane şi degradante”, astfel că a sesizat, în 2 decembrie, conducerea Ministerului Muncii, ANDPDCA, ANPIS, DGASPC Vâlcea şi a denunţat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălceşti ”relele tratamente şi tortura la care aceasta a fost supusă din lipsa de interes a DGASPC Vâlcea”.

”Vrem să fie conştienţi toţi cei care poartă răspunderea pentru viaţa aceste tinere că în clipa în care ne-am întors ochii de la ea, ea este în pericol. Nu vorbim de un pericol oarecare, ci acela de a îşi pierde viaţa, o viaţă care în ultimele luni a însemnat durere continuă, atroce şi o lipsă criminală de atenţie, chiar intenţionată.

Vorbim de un caz de neglijare şi rele tratamente cu urmări devastatoare asupra unei persoane extrem de vulnerabile – cu dizabilitate intelectuală gravă, nonverbală, fără văz, imobilizată la pat (…)”, spune Georgiana Pascu, manager de program în cadrul CRJ.

ADVERTISEMENT