News

Darius Vâlcov a pierdut procesul cu Sandy Matei. Despăgubiri de 20.000 de lei, după ce i-a făcut publică fișa medicală

Darius Vâlcov va trebui să-i plătească despăgubiri de 20.000 de lei protestatarului Sandy Matei după ce, în 2018, pe vremea când era consilier la Guvern, i-a publicat acestuia fișa medicală pe Facebook.
02.02.2022 | 13:38
Darius Valcov a pierdut procesul cu Sandy Matei Despagubiri de 20000 de lei dupa ce ia facut publica fisa medicala
Darius Vâlcov îi datorează 20.000 de lei protestatarului Sandy Matei
ADVERTISEMENT

Darius Vâlcov, fost ministru, senator și primar al municipiului Slatina, a pierdut procesul cu celebrul protestatar Sandy Matei și va trebui să-i plătească acestuia despăgubiri în valoare de 20.000 de lei, din care 10.000 de lei pentru încălcarea dreptului la demnitate și 10.000 de lei pentru încălcarea dreptului la intimitatea vieții private.

Vâlcov a folosit expresii jignitoare la adresa lui Sandy Matei

În 2018, la o lună de la protestele din 10 august, Vâlcov, care la acea vreme era consilier al Vioricăi Dăncilă, a publicat pe pagina lui de socializare fișa medicală a protestatarului din care reieșea că acesta suferea de anumite afecțiuni de natură psihică.

ADVERTISEMENT

Postarea a fost online doar câteva minute, suficiente pentru a deveni virală. În afară de informațiile confidențiale care au fost făcute publice, Vâlcov a folosit expresia periorativă ”sandilău”, pe care Matei a invocat-o în fața instanței.

”În fapt, susține reclamantul că în data de 02.09.2018, pârâtul Vâlcov Darius Bogdan a publicat pe pagina acestuia de Facebook, apreciată de jurisprudența românească drept spațiu public, o postare în care era numit în mod peiorativ ”sandilău”, adică nebun, publicând în atașament ”Decizia asupra capacității de muncă” ce avea inclus diagnosticul medical personal, alături de datele personale ale subsemnatului, încălcând grav dispozițiile legale cu privire la protecția datelor personale, la păstrarea secretului profesional, la caracterul nepublic al unui astfel de document”, se arată în plângerea făcută instanței de Sandy Matei, conform FANATIK.

ADVERTISEMENT

Protestatarul i-a cerut lui Darius Vâlcov despăgubiri morale de 350.000 de lei

Protestatarul i-a cerut fostului ministru daune morale în valoare totală de 350.000 de lei pentru încălcarea dreptului fundamental la demnitate și onoare dar și cel referitor la viața privată. De asemenea, el a mai cerut ca pârâtul să fie obligat să își ceară scuze pentru delictele civile comise precum și să publice pe Facebook și în alte două zare de circulație națională decizia instanței.

”Susține că publicarea respectivei Decizii i-a produs o gravă vătămare a drepturilor personale, respectiv dreptului la viață privată și demnitate, prevăzute imperativ de dispozițiile art. 26 din Constituție, privind obligația persoanelor fizice sau juridice, autorităților publice de respectare a dreptului la viață intimă, familială și privată.

ADVERTISEMENT

Arată că la data săvârșirii faptelor numitul Vâlcov Darius Bogdan era Consilierul Primului Ministru, iar din poziția de autoritate pe care o avea, prin publicarea fișei personale care cuprindea datele personale de identificare și diagnosticul medical, a creat o stare de profundă temere publică cetățenilor simpli, care au perceput, după cum se vede din postările adiacente atașate ca fiind o acțiune tipică de poliție politică, în sensul că discreditarea, în sensul “scormonirii” după detalii neștiute intime din viața oponenților politici era instrumentul preferat al poliției politice”, a mai arătat protestatarul în fața instanței.

Vâlcov a invocat cazul jandarmeriței bătute la protestele din 10 august 2018

De cealaltă parte, Darius Vâlcov s-a apărat invocând un incident din 2017, când Sandy Matei ar fi agresat un bătrân de 71 de ani, la un protest din Piața Victoriei ”precum și observând comportamentul dovedit public de acesta ulterior, a realizat că această persoană constiuie un pericol pentru societate”.

ADVERTISEMENT

Mai mult, el a invocat faptul că și fișa medicală a jandarmeriței bătute la protestele din 10 august 2018 a circulat în media, fără ca cineva să se sesizeze.

”În aceeași notă, pentru a hotărî încălcarea deciziei asupra capacității de muncă pe pagina de Facebook, pârâtul a avut în vedere faptul că, ulterior evenimentelor din 10.08.2018 din Piața Victoriei, la posturile de televiziune a fost publicată fișa medicală a femeii jandarm care fusese agresată, iar în acea perioadă, pe paginile de Facebook și în publicațiile media apăreau în permanență acte procedurale și date concrete din dosare penale (rechizitorii, ordonanțe, declarații, procese verbale de transcriere a înregistrărilor convorbirilor telefonice și a celor purtate în mediul ambiental)”, a arătat apărătorul lui Vâlcov, notează FANATIK.

Tribunalul Olt a decis că Darius Vâlcov se face vinovat de încălcarea dreptulurilor la intimitate și demnitate, dar a considerat că pretențiile financiare ale protestatrului sunt exagerate.

”Folosirea unui astfel de apelativ are în cauza de față un caracter particular determinat de faptul că la data la care fapta a fost săvârșită, pârâtul deținea funcția de consilier pe probleme economice al prim-ministrului al României, iar reclamantul era liderul unei grupări care protesta împotriva Guvernului României, aspecte care erau cunoscute în spațiul public și asupra cărora pârâtul era în deplină cunoștință de cauză.

În aceste condiții, Tribunalul constată că fapta a fost săvârșită de pârât cu intenția directă de a fi cunoscută de public, astfel că în cauză se constată îndeplinită și condiția vinovăției”, se arată în motivare.

În afară de cei 20.000 de lei pe care trebuie să-i plătească, Vâlcov va trebui să publice hotărârea instanței pe pagina lui de Facebook și în două ziare naționale. Decizia Tribunalului Olt poate fi atacată în 30 de zile însă până acum nici una dinre părți nu a contestat-o.

 

 

ADVERTISEMENT