Valentin Cojocaru poate să devină primul fotbalist român care câştigă o cupă europeană, după 11 ani de la ultima performanţă de acest fel. Portarul de 26 de ani este împrumutat de Dnipro la Feyenoord şi miercuri, de la ora 22:00, va fi rezervă în meciul cu AS Roma, finala Conference League 2022.
În martie, la puţin timp după ce Ucraina a fost invadată de Rusia, Valentin Cojocaru a fost împrumutat de Dnipro la Feyenoord. Înainte de acest transfer, fotbalistul a părăsit cu peripeţii ţara aflată în plin război şi a povestit pentru FANATIK cum a arătat drumul spre România.
Transferat de Feyenoord până la finalul actualului sezon, Valentin Cojocaru nu a jucat încă pentru formaţia olandeză. Românul a fost rezerva lui Ofir Marciano, situaţie care se va repeta şi în finala Conference League 2022. Dacă batavii vor câştiga trofeul, fostul portarul al celor de la FCSB va primi medalie şi va intra în galeria selectă a fotbaliştilor români cu trofeu european în palmares.
Cristi Săpunaru a triumfat alături de FC Porto, în 2011, în finala Europa League, după 1-0 cu Braga. Actualul fundaş al Rapidului a fost integralist în meciul jucat la Dublin şi a văzut un cartonaş galben în primele minute din a doua repriză.
Cu doi ani înainte, în 2009, Răzvan Raţ devenea câştigător al Cupei UEFA, vechea denumire a Europa League, după Şahtior Doneţk – Werder Bremen 2-1. Ucrainenii erau antrenaţi de Mircea Lucescu, iar fostul fundaş al naţionalei a jucat toate cele 120 de minute.
Tot în Cupa UEFA, dar în sezonul 1999-2000, Galatasaray, cu Gică Hagi şi Gică Popescu titulari, a câştigat trofeul după o finală plină de dramatism cu Arsenal. “Regele” a fost eliminat în prima repriză a prelungirilor, după ce l-a lovit pe Tony Adams, iar eroul turcilor a fost “Baciul”. Fostul căpitan al naţionalei României a executat perfect ultima lovitură de departajare a Galatei, după ce Davor Suker şi Patrick Vieira rataseră pentru “tunari”.
Ştefan Covaci a fost primul român care a avut succes în Cupa Campionilor Europeni. Venit la cârma lui Ajax în 1971, “Pişti” i-a ajutat pe “lăncieri” să câştige trofeul în 1972 şi 1973, intrând în istoria clubului din Amsterdam.
Apoi, în 1986, Steaua a câştigat Cupa Campionilor Europeni, după finala cu Barcelona, iar printre jucătorii lui Emerich Jenei s-a numărat Miodrag Belodedici. “Căprioara” a repetat performanţa cu Steaua Roşie Belgrad, în 1991, în finala cu Marseille. Iugoslavii s-au impus la loviturile de departajare, iar al treilea penalty a fost executat perfect de fundaşul român.
În 1994, AC Milan a umilit-o pe Barcelona, scor 4-0, în finala Ligii Campionilor, iar Florin Răducioiu a primit medalia de campion al Europei. Atacantul nu a evoluat în finală în tricoul “rossonerro”, însă jucase în faza grupelor şi reuşise să marcheze în gol într-un meci cu Anderlecht.
Abia după 16 ani a apărut un alt succes al unui român în Liga Campionilor. Cristi Chivu este ultimul fotbalist român care a cucerit râvnitul trofeu, în 2010, cu Inter, după 2-0 în faţa lui Bayern Munchen. Fostul căpitan al naţionalei a bifat 68 de minute în finala de pe “Bernabeu”, iar Jose Mourinho i-a prezis ce va face în marele meci.
Românii au avut succes şi în Cupa Cupelor, iar Gică Popescu a fost primul care a ridicat deasupra capului trofeul. Se întâmpla în 1997, după ce Barcelona o învinsese pe PSG, scor 1-0, iar “Baciul” era căpitan catalanilor, fiind cel care a primit cupa, chiar dacă fusese schimbat la pauză.
Un an mai târziu, Dan Petrescu a triumfat cu Chelsea, după 1-0 cu VfB Stuttgart. Actualul antrenor al lui CFR Cluj a fost titular, dar a primit un cartonaş roşu, în minutul 85, din cauza unei intrări mai dure la Murat Yakin. Cu toate acestea, la finalul meciului s-a bucurat alături de colegi, după ce londonezii puneau mâna pe trofeu pentru a doua oară în istoria clubului.