Valer Dorneanu, mesaj cu subînțeles pentru Ludovic Orban? „Alegerile organizate în condiții nelegale pot fi anulate”

Flaviu Popa   
în HotNews
15/10/2020, 23:53
Valer Dorneanu, mesaj cu subînțeles pentru Ludovic Orban? „Alegerile organizate în condiții nelegale pot fi anulate”
Valer Dorneanu, președintele CCR/ Inquam Photos - George Călin

Valer Dorneanu, președintele CCR, i-a avertizat pe Ludovic Orban și Klaus Iohannis că Parlamentul e singurul care poate decide cine va organiza alegerile.

În caz contrar, explică Dorneanu, alegerile ar putea fi anulate dacă vor avea loc în 6 decembrie printr-o decizie luată arbitrar de președinte sau Guvern, fără a consulta Parlamentul.

Dorneanu le-a transmis lui Iohannis și Orban să nu uite că în România Parlamentul e cel care conduce, nu Guvernul sau Președintele.

Valer Dorneanu anunță că alegerile parlamentare ar putea fi anulate

În acest moment, potrivit scenariului prezentat de Dorneanu, există două variante: fie Klaus Iohannis promulgă legea dată de Parlament și alegerile se amână, fie alegerile au loc, dar vor fi anulate pentru că sunt nelegale.

Dacă legea e promulgată înainte, hotărârea Guvernului rămâne fără efect. Parlamentul este organul legiuitor suprem. Alte comentarii sunt de prisos. Alegeri desfășurate în condiții nelegale pot fi anulate. De către cine, rămâne de văzut.

Este evident că este o presiune neavenită și neprincipială. În niciun stat din Europa nu există asemenea atacuri din partea premierului. Din partea unui politician mai poți accepta, dar nu din partea prim-ministrului.

Este un atac la adresa statului de drept, pentru că CCR este un pilon al democrației, un garant al statului de drept, iar dacă unul dintre actorii statului atacă ansamblul constituțional este un atac la credibilitatea acelei instituții.

Ce fel de stat de drept promovează acest prim-ministru? Autoritățile trebuie să fie co-responsabile, nu să dea vina una pe alta”, a explicat președintele CCR la Antena 3.

Totodată, Valer Dorneanu a avut un mesaj dur pentru Ludovic Orban, pe care l-a anunțat că CCR va face plângere la Comisia de la Veneția și la alte foruri europene pentru modul „brutal” în care Ludovic Orban pune presiune pe CCR, singura apărătoare a statului de drept din România.

Închide ×