News

Valerie, soția lui Dacian Cioloș, vrea să introducă mindfulness în programa școlară. Ce înseamnă asta și cum vor fi ajutați elevii

13.06.2019 | 11:46
Valerie sotia lui Dacian Ciolos vrea sa introduca mindfulness in programa scolara Ce inseamna asta si cum vor fi ajutati elevii

Valerie Cioloș vrea să revoluționeze sistemul de învățământ din România. Soția fostului prim-ministru Dacian Cioloș, propune introducerea în programa școlară a așa-numitului mindfulness, un concept inedit pentru țara noastră.

Ce spune soția lui Dacian Cioloș despre introducerea mindfulness-ului în programele școlare

Într-o postare publicată pe rețelele de socializare, partenera de viață a celui care în prezent conduce formațiunea politică PLUS, consideră că este necesară introducerea unui astfel de concept în școlile românești, mai ales dacă luăm în calcul presiunea imensă la care sunt supuși copiii, fie că vorbim despre probleme personale, sau goana după note cât mai bune.

Stresul și anxietatea la copii sunt o dură și tristă realitate. În Australia un copil din 7 are cel puțin un episod de tulburare mintală pe an. Cauzele? Probleme personale, goana după note bune, presiuni de la social media. Mai mult de 50% din condițiile de sănătate mintale își iau rădăcinile înainte vârstei de 12 ani. A introduce Mindfulness în programa scolară este o modalitate de a adresa această realitate și de a dezvolta abilitățile relaționale și de rezilienta la viitori adulți” , a scris Valerie Cioloș, pe contul personal de Facebook.

Conceptul de mindfulness presupune o serie de tehnici bazate pe conștientizare. Sursa foto: Forbes
Conceptul de mindfulness presupune o serie de tehnici bazate pe conștientizare. Sursa foto: Forbes

Ce presupune ideea de mindfulness

Chiar dacă este un concept inedit pentru țara noastră, mindfulness-ul se bucură de o uriașă apreciere atât în statele europene, printre care se numără Marea Britanie, cât și în Statele Unite ale Americii. Practic, vorbim despre o modalitate inovatoare, milioane de copii din întreaga lume fiind pregătiți pentru viitor, prin intermediul unor tehnici de conștientizare.

Această idee derivă din celebrele tehnici budiste de meditație și a fost introdusă în lumea occidentală de psihoterapeutul  Jon Kabat-Zinn, care susține că oamenii pot scăpa astfel de stres și anxietate, ameliorându-și totodată bolile de care suferă. Mindfulness-ul ne duce cu gândul la relaxare, organizare și, mai ales, presupune conectarea cu realitatea, printr-o amplă acțiune de conștientizare.