News

Valeriu Gheorghiță: “Am solicitat administrarea vaccinului AstraZeneca și celor peste 55 de ani”

28.02.2021 | 22:46
Valeriu Gheorghita Am solicitat administrarea vaccinului AstraZeneca si celor peste 55 de ani
ADVERTISEMENT

Colonelul medic Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare contra Covid, a anunțat că a solicitat reevaluarea criteriului de vârstă pentru administrarea vaccinului de la AstraZeneca.

Dr. Gheorghiță a precizat că solicitarea este fundamentată pe cele mai recente date post vaccinare, în special din Marea Britanie, care arată eficacitatea “indubitabilă a acestui vaccin și la categoria de vârstă de peste 55 de ani”.

ADVERTISEMENT

Medicul a mai explicat și că cele peste 1,4 milioane de doze de ser produs de Pfizer/BioNTech și Moderna care vor ajunge în România în luna martie sunt deja rezervate, locurile în centrele de vaccinare fiind ocupate până în data de 17 aprilie.

Ne dorim creșterea sau eliminarea limitei de vârstă

Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat că în luna martie vor ajunge în România peste 2,6 milioane de doze din cele trei vaccinuri aprobate până în prezent

ADVERTISEMENT

“În luna martie vom primi aproximativ 1,2 milioane de doze de la compania BioNTech/Pfizer, urmează să mai primim aproximativ 230.000 de doze de la compania Moderna, car vor fi distribuite în două tranșe, respectiv aproximativ 1,2 milioane de doze de la compania AstraZeneca”, a precizat Gheorghiță într-o intervenție la Antena 3.

Medicul a mai explicat și că cele peste 1,4 milioane de doze de ser produs de Pfizer/BioNTech și Moderna sunt deja rezervate, locurile în centrele de vaccinare fiind ocupate până în data de 17 aprilie. De aceea Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a solicitat reevaluarea criteriului de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

“Eu pot să vă spun că dozele de la Pfizer și Moderna sunt deja rezervate, dacă vreți, practic toate locurile disponibile sunt ocupate până pe data de 17 aprilie, practic toate aceste doze sunt deja alocate, urmează să deschidem noi cabinete de vaccinare și noi locuri de programare pentru vaccinurile de la compania AstraZeneca.

Și pot să vă spun în premieră că, deja săptămâna trecută, am transmis o solicitare către comisiile de specialitate de la Ministerul Sănătății, respectiv Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România de reevaluare a criteriului de vârstă pentru compania AstraZeneca, având în vedere că au apărut totuși date suplimentare care arată eficacitatea indubitabilă a acestui vaccin și la categoria de vârstă de peste 55 de ani. 

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, ne dorim fie să creștem limita de vârstă la 65 de ani, fie să eliminăm complet această limită de vârstă, având în vedere totuși datele care arată o eficacitate foarte bună a acestui vaccin. Sunt date din Marea Britanie, din Scoția, care au arătat o eficiență de peste 94% după o singură doză în prevenirea internărilor și a formelor severe de boală Covid-19.

Ori din acest punct de vedere, cred că toate datele recomandă argumentul acesta, creșterea limitei de vârstă, repet până la 65 de ani sau chiar eliminarea acestei limite de vârstă, ținând cont că avem date care arată că în Marea Britanie, marea majoritate a vaccinurilor de la AstraZeneca au fost folosite chiar la persoane de peste 65 de ani și datele sunt cât se poate de bune.”

Listele de așteptare pentru etapa 3, deschise din 15 martie

Dr. Valeriu Gheorghiță a explicat și cum va funcționa lista de așteptare pentru cei din etapa a treia de vaccinare. Listele vor deveni disponibile pe platforma de vaccinare începând cu data de 15 martie.

„Lista de așteptare va fi disponibilă pe platformă din data de 15 martie. Prin operaţionalizarea listei de aşteptare, fiecare persoană va avea posibilitatea să se programeze, să opteze pentru un centru de vaccinare, va putea vizualiza câte persoane se află în faţă şi astfel putem estima şi momentul la care ar putea fi vaccinate.

De ce am amânat această operaţionalizare a listei de aşteptare? Pentru că ne-am dorit practic să putem activa toate centrele de vaccinare, cele peste 750 de centre de vaccinare prevăzute în actuala campanie de vaccinare, tocmai pentru a da posibilitatea persoanelor să opteze pentru unul dintre aceste centre.

Dacă operaţionalizam lista de aşteptare mai devreme de a pune practic în activitate aceste centre, reduceam foarte mult din opţiunile pentru care o persoană ar fi putut să dorească să opteze. Or, din acest punct de vedere, cred că din 15 martie această listă va fi disponibilă şi fiecare persoană care va dori să se vaccineze o poate accesa înscriindu-se pe această listă”, a spus Gheorghiță la Digi 24.

Cei de pe lista de așteptare vor fi programați cu prioritate și vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a confirma programarea. Doar dacă nu se ocupă toate locurile, le vor putea vedea cei care nu sunt pe lista de așteptare.

„Însă trebuie să ţinem cont de un aspect. După ce va deveni disponibilă această listă de aşteptare, programarea efectivă, adică ocuparea unui loc în platformă, se va efectua doar din această listă de aşteptare. Practic nu vor mai exista persoane care se vor programa direct pe un loc liber, pentru că platforma va avea această primă opţiune, de a notifica în prima etapă persoanele care sunt în lista de aşteptare. Se aşteaptă 24 de ore pentru confirmare programării din partea persoanelor notificate şi abia apoi, dacă nu se ocupă toate locurile, vor fi vizualizate de către ceilalţi”, a mai explicat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT