News

Valeriu Gheorghiță, anunț de maximă importanță. În ce județe apar noi cabinete de vaccinare și când se va întâmpla asta

19.03.2021 | 21:53
Valeriu Gheorghita anunt de maxima importanta In ce judete apar noi cabinete de vaccinare si cand se va intampla asta
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV, a oferit vineri, la Digi24, un anunț de maximă importanță despre campania de vaccinare, explicând că în curând vor apărea noi centre de vaccinare în anumite județe în România.

Ultima perioadă a fost una cu multe decizii importante ale CNCAV, ținând cont că anumite țări au oprit temporar vaccinarea cu AstraZeneca, în urma reacțiilor adverse apărute, România neluând această decizie.

ADVERTISEMENT

Gheorghiță a oferit zilele trecute mai multe sfaturi pentru persoanele care se vaccinează și au reacții adverse, explicând în ce condiții este relevant să ne consultăm cu medicul de familie.

Valeriu Gheorghiță, anunț de maximă importanță pentru români. În ce județe se deschid noi cabinete de vaccinare și când

“Aș vrea să vă spun că în aceste patru zile de când a fost deschisă platforma, sunt înscrise aproximativ 750.000 de persoane pe listele de așteptare, sunt circa 30.000 de persoane în Brașov, în București sunt 130.000, mâine se vor deschide în Brașov opt cabinete noi cu vaccin Pfizer.

ADVERTISEMENT

În București se vor deschide 54 de centre noi tot cu vaccin Pfizer, cu posibilitatea directă de programare pe listele de așteptare. Sunt 14 județe în care se vor deschide cabinete de vaccinare, 30 de noi cabinete în Timiș, în Constanța 20 de cabinete noi.

Din cinci aprilie vom crește numărul de persoane alocate pe flux de la 60 la 90, de la jumătatea lunii aprilie vom mai aloca alte centre, 160 de cabinete noi cu Pfizer, în aprilie vom ajunge să vaccinăm 80.000 de persoane zilnic, doar cu Pfizer. Persoanele se pot muta de pe o listă de așteptare pe alta”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei de vaccinare: “În câteva zile cetățenii vor primi SMS cu un link unde pot completa reacții adverse”

“În câteva zile cetățenii vor primi un SMS cu un link spre formularul unde pot înregistra reacțiile adverse, dacă apar. De asemenea, sunt disponibile formulare pentru orice persoană în centrul de vaccinare.

Timpul de raportare a reacției adverse este de 28 de zile de la administrarea vaccinului: fie se înregistrează online, fie se poate lua din centrul de vaccinare o fișă printată și se poate trimite prin curier.

ADVERTISEMENT

Pentru ziua vaccinului a fost gândit sistemul cu alegerea zilei si intervalului orar pentru a da posibilitatea ca persoana să se programeze oricând în raport cu programul de lucru.

Atunci când apar reacții adverse se poate solicita de la medicul de familie un concediu medical pentru câteva zile, pentru recuperare, dar nu trebuie să devină o regulă ca acesta să se acorde automat.

Pot să vă spun că în platforma Agenției Europene a Medicamentului, uitându-ne pe reacțiile adverse, mai mult de două treimi din ele sunt raportate de beneficiari, foarte puține sunt raportate de către profesioniștii din sănătate.

Acest lucru poate să însemne că reacțiile adverse nu au fost destul de severe încât să ajungă oamenii la spital și să impună o evaluare medicală sau că sunt reacții adverse care sunt trecute cu vederea.

Sunt convins de faptul că avem la acest moment o subraportare a reacțiilor adverse și evident, nu cunoaștem adevărata frecvență a lor pentru toate vaccinurile, dar ne referim la reacțiile adverse ușoare:  febră, durere locală”, a adăugat medicul Gheorghiță.

ADVERTISEMENT