News

Valeriu Gheorghiță, anunț despre eficacitatea vaccinurilor împotriva mutației E484K: “Este puțin mai scăzută”

05.04.2021 | 22:37
Valeriu Gheorghita anunt despre eficacitatea vaccinurilor impotriva mutatiei E484K Este putin mai scazuta
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a oferit luni, la Antena 3, un anunț referitor despre eficacitatea vaccinurilor la mutația E484K, prezentă în tulpinile din Brazilia și Africa de Sud a coronavirusului, declarând: “este vorbă de o eficacitate puțin mai scăzută a vaccinurilor la această mutație”.

Gheorghiță a declarat că în luna septembrie România ar putea să atingă imunizarea colectivă dacă ritmul de vaccinare va continua, mai ales că în curând se vor putea realiza 100.000 de vaccinări pe zi.

ADVERTISEMENT

Medicul a explicat că persoanele vaccinate nu ar trebui să renunțe la purtarea măștii, deoarece ar putea să se afle în acel procent de 5% din populație care nu dezvoltă anticorpi în urma vaccinării.

Valeriu Gheorghiță, despre eficacitatea vaccinurilor împotriva mutației E484K: “Este puțin mai scăzută”

“În primul rând mutația E484K se regăsește pe tulpina braziliană și pe cea sud-africană. Este adevărat că aceste două tulpini au o rezistență față de vaccinurile disponibile la acest moment.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre o eficacitate ușor mai redusă a vaccinurilor disponibile în acest moment, dar datele care provin din SUA, cel puțin pentru vaccinul de la Pfizer, arată că la șase luni de la doza de rapel eficacitatea acestui vaccin se păstrează la peste 91%, fiind inclusiv protecție față de aceste variante noi.

Cu cât un număr mai mare de persoane se vor vaccina în perioada următoare, la nivel global, cu atât numărul de infectări se va reduce semnificativ și probabilitatea acestui virus de a căpăta și de a acumula noi mutații va scădea considerabil

ADVERTISEMENT

Mutația se generează prin circulația virusului. Este o presiune de selecție la care acest virus este supus, ori de câte ori face un pas de Virusul se va adapta în fața răspunsului imun și va încerca să scape. realizând mutații care să îl scape de acțiunea și efectul neutralizant al anticorpilor.

Singura modalitate prin care putem controla apariția de noi variante virale este să nu îi mai dăm posibilitatea acestei tulpini circulante să cumuleze noi mutații.

ADVERTISEMENT

Iar pentru acest lucru, trebuie să ne protejăm cât mai mulți dintre noi. Pe de-o parte prin vaccinare, iar pe de altă parte, respectând măsurile de protecție”, a spus Valeriu Gheorghiță la Antena 3.

ADVERTISEMENT