News

Valeriu Gheorghiță, anunț foarte important. Când începe vaccinarea cu a treia doză în România

Valeriu Gheorghită, coordonatorul campaniei de vaccinare, a oferit un anunț foarte important explicând când va începe în România vaccinarea cu a treia doză.
20.08.2021 | 20:59
Valeriu Gheorghita anunt foarte important Cand incepe vaccinarea cu a treia doza in Romania
ADVERTISEMENT

Americanii vor primi a treia doză de vaccin, fiind vorba despre persoanele care s-au vaccinat cu schema completă în urmă cu cel puțin opt luni înainte.

În Israel, persoanele peste 50 de ani primesc deja a treia doză, în contextul în care țara se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor noi de infectare cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, anunț important despre vaccinarea cu a treia doză. Când începe în România

Claudiu Pândaru: “Când începe și în România o campanie de vaccinare cu a treia doză?”

Valeriu Gheorghiță: “Dacă Agenția Europeană a Medicamentului face această recomandare la început de septembrie, ceea ce este foarte probabil, cel mai târziu, la începutul lunii octombrie vom putea demara.

Vor fi câteva reguli foarte clare: modalitatea de înscriere rămâne fie prin programare prin platformă sau cu prezentare directă.

ADVERTISEMENT

Trebuie să avem cel puțin șase luni de la a doua doză sau, în cazul în care vorbim despre Johnson & Johnson, vom intra progresiv cu categoriile expuse: personalul medical și cei vulnerabili.

Se va face o verificare a eligibilității la nivelul fiecărui centru în parte, în funcție de vârstă, evidență cu boli cronice și așa mai departe.

ADVERTISEMENT

Cei care au istoric de trecere prin boală nu mai au indicație de a face cea de-a treia doză, deoarece datele de imunogenitate ne arată o rată mult mai bună a anticorpilor neutralizanți.”

Claudiu Pândaru: “V-ați gândit să le trimiteți mesaje, notificări celor care s-au vaccinat deja?”

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță: “Ne-am gândit să trimitem mesaje celor care sunt vulnerabili, cei care au afecțiuni cronice. Vom discuta cu colegii de la STS, sunt date încă în analiză.

Noi așteptăm recomandările Agenției Europene a Medicamentului, deja vedem că tendința este de a adopta o a treia doză, ținând cont că nivelul anticorpilor începe să scadă și că avem de-a face cu o varianta mult mai adaptată, cu o încărcătură virală mult mai mare, se transmite mult mai ușor și activitatea anticorpilor neutralizanți este mai mică.

Nu vreau să uităm nici despre cei care nu au primit nicio doză de vaccin. Cei care se vor prezenta la centrele de vaccinare și nu au făcut nicio doză vor fi prioritari. Datele științifice susțin această abordare, a unei de-a treia doze, este o recomandare fermă a noastră.”

ADVERTISEMENT