News

Valeriu Gheorghiță, anunț surprinzător: “Avem probabil o rată de imunitate de 35-40% la nivel național”. Cum a ajuns la aceste numere

Valeriu Gheorghiță a oferit miercuri, la Digi24, un anunț surprinzător despre nivelul de imunitate în fața coronavirusului la care a ajus România, declarând că: "suntem probabil la 35-40%".
19.05.2021 | 22:31
Valeriu Gheorghita anunt surprinzator Avem probabil o rata de imunitate de 3540 la nivel national Cum a ajuns la aceste numere
ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva zile, medicul a spus că își propune să existe șapte milioane de români vaccinați la debutul lunii august, în contextul în care pragul de patru milioane a fost atins marți.

În urmă cu câtevă săptămâni, Gheorghiță a afirmat că certificatul verde de vaccinare va fi gata, probabil, în luna iulie.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță surprinde prin declarații: “Avem probabil o rată de imunitate colectivă de 35-40%”

“Sigur că este una dintre bornele anunțate de prim-ministrul în care e asumată de campania de vaccinare.

Uitându-mă la numărul de persoane care s-au vaccinat cu prima doză e puțin probabil să atingem 5 milioane la 31 mai, dar în prima parte a lunii iunie România e în scenariul verde, ceea ce este foarte bine.

ADVERTISEMENT

Rata de acoperire vaccinală în marile muncipii este peste 40% din populația eligibilă, acest lucru aduce un control foarte bun din punct de vedere epidemiologic, pentru că în marile orașe avem interacțiune crescută între oameni.

Vorbim de peste un milion de cazuri raportate la nivel național, numărul real ar trebui să fie probabil de cel puțin două ori mai mare, la care adăugăm patru milioane cu un anumit grad de suprapunere, însă nu estimăm că ar fi foarte mare.

ADVERTISEMENT

În situația asta vorbim de circa șase milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate, din acest punct de vedere ajungem la 35-40% rată de imunitate la nivel național”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Gheorghiță despre vaccinarea copiilor între 12-15 ani: “Probabil în iunie va debuta campania de vaccinare”

“Eu pot să vă spun că am avut astăzi o întâlnire cu grupul de lucru din cadrul comitetului, s-a discutat despre vaccinarea grupei de vârstă 12-15 ani, despre o a treia doză și despre combinarea vaccinurilor, mai ales pentru pacientul care face o reacție alergică.

ADVERTISEMENT

În momentul de față nu sunt suficiente date despre o a treia doză care să recomande cu fermitate acest lucru. Intervalul studiat la care să se facă o a treia doză este de 6-12 luni, rolul acesteia ar fi să asume o protecție pe termen lung, dar datele ne arată o menținere a răsunsului imun protector la peste 90% dintre persoane.

Despre copii, așteptăm autorizarea de la Agenția Europeană a Medicamentului, probabil o vom avea până la finalul lunii mai, ulterior Comisia Europeană trebuie să acorde autorizarea și ea devine activă în toate statele membre ale UE.

Când există prospectul publicat în limba română, probabil la începutul lunii iunie, vom putea demara vaccinarea și pentru această grupă de vârstă, 12-15 ani.

Momentan nu se recomandă combinarea vaccinurilor cu tehnologii diferite, în afara cazurilor în care avem recomandări medicale ferme, cum este cazul șocului anafilactic, atunci se poate reface schema de vaccinare sau se poate completa cu un alt tip de vaccin”, a adăugat medicul

ADVERTISEMENT