News

Valeriu Gheorghiță anunță activitățile esențiale incluse în etapa a doua de vaccinare

11.01.2021 | 22:36
Valeriu Gheorghita anunta activitatile esentiale incluse in etapa a doua de vaccinare
ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță, a anunțat luni, 11 ianuarie, cine se încadrează pe lista activităților esențiale pentru etapa a doua de administrare a serului de la Pfizer.

Într-o intervenție la Digi 24 , medicul militar a enumerat o serie lungă activități care vor avea acces la antidot. De asemenea, a precizat că această lista a fost transmisă către DSP-uri.

ADVERTISEMENT

Peste 125 de mii de români s-au vaccinat de la începutul campaniei de imunizare, iar luni încă 150 de mii de doze din vaccinul produs de Pfizer au ajuns în România. În această săptămână va începe etapa a două a campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus. În această fază este inclusă populația cu risc.

Care sunt activitățile esențiale incluse în etapa a doua de vaccinare. Ce spune Valeriu Gheorghiță

“Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a precizat medicul militar, conform sursei citate.

Pe lista este inclus și personalul din mass-media, “cei care efectuează reportaje în unități medicale”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat și ce ar trebui să facă cei care au boli cronice.

“Aceste categorii de boli cronice expun persoana la un risc de a dezvolta o formă de boală mai gravă. Ar trebui să ia legătură cu medicul de familie pentru informare și programare”, a precizat medicul.

V. Gheorghiță a enumerat lista oficială cu persoanele care intră în etapa a două de vaccinare:

  • beneficiarii din centrele sociale
  • persoanele care au peste 65 de ani
  • persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenital, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiunile epatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA
  • persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice
ADVERTISEMENT

Lista completă pentru etapa a doua de vaccinare poate fi găsită AICIÎn ultimele 24 de ore 16.896 de persoane s-au vaccinat în România cu serul produs Pfizer BioNTech, arată datele publicate luni de autorități. 

  • Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, în ultimele 24 de ore: 40 reacții comune și minore, dintre care: 18 reacții de tip local; 22 reacții generale.
ADVERTISEMENT