News

Valeriu Gheorghiță anunță că 89 de români diagnosticați cu Covid-19, vaccinați, au murit. Explicațiile acestor decese

24.03.2021 | 23:20
Valeriu Gheorghita anunta ca 89 de romani diagnosticati cu Covid19 vaccinati au murit Explicatiile acestor decese
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat că au fost raportate până în prezent 89 de persoane decedate din cauza Covid-19, care s-au vaccinat anterior împotriva noului coronavirus.

Medicul mai precizează că, în ciuda acestei situații, beneficiile vaccinării nu pot fi puse sub semnul întrebării și că nu există semnale că în rândul celor vaccinați este o creștere a ratei de mortalitate comparativ cu cei nevaccinați.

ADVERTISEMENT

Același coordonator CNCAV mai precizează că, din cele 89 de decese ale unor persoane care s-au vaccinat, unele aveau doar prima doză, alții și pe a doua.

Valeriu Gheorghiță anunță că 89 de români diagnosticaţi cu Covid-19, vaccinaţi, au murit

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță, a anunțat, miercuri, că în România s-au înregistrat 89 de decese la pacienţii diagnosticaţi cu COVID şi care fuseseră vaccinaţi, majoritatea doar cu prima doză.

ADVERTISEMENT

Acesta explică aceste decese și le pune pe seama faptului că persoanele în cauză nu au apucat să dezvolte la timp anticorpii după administrarea dozei sau a dozelor de vaccin anti-Covid.

Avem aceste analize detaliate, efectuate de colegii noștri de la Institutul de Sănătate Publică. De la debutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie, și până astăzi, au fost diagnosticate cu COVID-19 peste 299.000 de persoane, deci aproape 300.000 de persoane, cu o medie zilnică de circa 3.400 de cazuri.

ADVERTISEMENT

Numărul de decese înregistrate în aceeași perioadă de timp din aceste cazuri a fost de 7.471, cu o medie zilnică de 85 de decese de la debutul campaniei de vaccinare. Din toate aceste decese, 89 sunt la persoane diagnosticate cu COVID-19 și care aveau în istoricul recent vaccinarea.

Uitându-ne la aceste 89 de decese, 77 erau persoane care aveau doar o doză primită, iar timpul de la prima doză până la diagnosticul de COVID era de 12 zile, deci, practic, diagnosticul a fost stabilit înainte de cele 14 zile în care încep să apară anticorpii, începe să apară răspunsul imun protector.

ADVERTISEMENT

Celelalte 12 cazuri erau la persoane care aveau ambele doze primite, iar timpul mediu de la cea de-a doua doză și până la diagnosticul de COVID era de 10 zile, practic, înainte ca beneficiile maximale de după vaccinare să apară. Vârsta medie era 72 de ani și toate aveau comorbidități”, a spus Dr. Gheorghiță la B1TV.

Rata de fatalitate, mai mare la persoanele cu Covid-19 nevaccinate

Medicul Gheorghiță mai prezintă o statistică elocventă, din care rezultă faptul că rata de fatalitate la persoanele care au fost diagnosticate cu SAR-CoV-2 și nu au primit vaccinul este comparabil mai mare față de rata de fatalitate la persoanele care erau diagnosticate cu COVID şi fuseseră și vaccinate

Dată fiind această chestiune, medicul coordonator al campaniei de imunizare spune că ”beneficiile vaccinării sunt indiscutabile”.

”Dacă am analiza rata de fatalitate la persoanele care au fost diagnosticate cu COVID care au fost vaccinate, respectiv persoane nevaccinate, practic în rândul celor care au fost diagnosticați cu COVID și nu erau vaccinați, rata de fatalitate a fost de 2,4%.

În cealaltă parte, uitându-ne la persoanele care erau diagnosticate cu COVID și fuseseră și vaccinate, această rată de fatalitate este de 0,02%, adică două persoane din 10.000. Deci beneficiile vaccinării sunt indiscutabile.

Din păcate, sigur, nu putem vorbi de o protecție 100%. Circa 5% din populația oricărei țări nu dezvoltă răspuns imun protector nici după boala naturală, nici după vaccinare”, a mai explicat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT