News

Valeriu Gheorghiță anunţă că România este noua Lombardia: ”Spitalele sunt copleşite de pacienţii cu Covid”

Coordonatorul campaniei de vaccinare naționale, Valeriu Gheorghiță, a făcut declarații îngrijorătoare despre situația pandemiei în România.
07.10.2021 | 11:52
Valeriu Gheorghita anunta ca Romania este noua Lombardia Spitalele sunt coplesite de pacientii cu Covid
ADVERTISEMENT

Medicul militar Valeriu Gheorghiță spune că România este într-o situație similară Italiei, de anul trecut, în plin val patru.

”Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu”, a declarat, joi, Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă, întrebat fiind despre cât de departe se află România de ceea ce s-a întâmplat cu pandemia în Italia, în 2020.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță:”Se lasă la o parte celelalte categorii de boli”

De asemenea, Valeriu Gheorghiță a transmis că spitalalele din țară nu mai fac față numărului de bolnavi cu virusul SARS-COV2.

Medicii sunt copleșiți și au ajuns în punctul în care trebuie să renunțe la îngrijirea bolnavilor de alte afecțiuni, în favoarea îngrijirii bolnavilor de Covid-19.

ADVERTISEMENT

”Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu, este cât se poate de evident că spitalele, unităţile de primiri urgenţe sunt asaltate, sunt copleşite în momentul de faţă de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, lăsând la o parte celelalte categorii de boli – urgenţele, accidentele rutiere, arsurile, care vedem că se întâmplă în fiecare zi şi care generează victime care au nevoie de asistenţă medicală”, a declarat Valeriu Gheorghiță în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, medicul militar avertizează că valul patru este agresiv și din cauza variantei Delta a coronavirusului, care a început să se răspândească pe o scară largă și în România. Valeriu Gheorghiță a reiterat, din nou, îndemnul la vaccinare.

ADVERTISEMENT

”Este o situaţie extrem de complicată. Valul 4 este agresiv şi este agresiv din cauza variantei Delta, care se răspândeşte mult mai uşor, care generează într-un timp scurt un număr foarte mare de cazuri şi evident că pentru acest lucru, pentru a limita numărul de cazuri noi avem nevoie să respectăm regulile igienico-sanitare, să ne vaccinăm”, a susţinut medicul militar.

România, fără locuri libere la ATI

Nu mai sunt locuri libere la Terapie Intensivă, iar în unele spitale au fost amplasate corturi pentru persoanele contaminate cu SARS-COV2. În țară ar fi disponibile, în prezent, trei TIR-uri ATI, dar multe cadre medicale refuză să le solicite de teama producerii unei tragedii similare cu cea din TIR-ul ATI de la Victor Babeș.

ADVERTISEMENT

”Cele trei TIR-uri ATI sunt disponibile pentru oricine le solicită.Nu pot să ascund că unele spitale sunt speriate de comentariile publice și de alte probleme și atunci preferă să nu le solicite și să nu dea explicații”, a declarat Raed Arafat, într-o conferință de presă.

Referitor la problemele cu care s-au confruntat TIR-urile ATI Raed Arafat a spus că a fost o alarmă falsă de incendiu.

”Unul a avut o alarmă de incendiu care a fost falsă, dată de cineva, știm povestea, și la unul, din păcate, a fost manevrare greșită a instalației de oxigen din exteriorul TIR-ului.

Deci, TIR-urile, cât au funcționat – și au avut aproape 900 de pacienți în ele – n-au avut probleme din punctul de vedere al asigurării asistenței pacienților”, a mai declarat șeful DSU.

ADVERTISEMENT