News

Valeriu Gheorghiță, anunț despre cât timp oferă protecție vaccinurile

19.02.2021 | 22:31
Valeriu Gheorghita anunt despre cat timp ofera protectie vaccinurile
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a analizat vineri, la Digi24, situația campaniei de vaccinare, anunțând cât timp oferă protecție vaccinurile utilizate și când se va putea începe vaccinarea populației generale.

Gheorghiță a explicat în cursul zilei de astăzi când va începe vaccinarea profesorilor în culoar prioritar și cum se vor putea programa aceștia.

ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva zile, coordonatul campaniei de vaccinare a discutat despre când vor fi disponibile listele de așteptare pentru populația generală.

Valeriu Gheorghiță, anunț despre cât timp oferă protecție vaccinurile 

“La finalul lunii martie, începutul lunii aprilie va apărea lista de așteptare pe care se vor putea înscrie cetățenii din a treia categorie, adică orice persoană care dorește să se vaccineze.

ADVERTISEMENT

Avem o perioadă de opt luni în care răspunsul imun este relativ stabil, ceea ce ne face să putem să afirmăm că răspunsul imun va fi mai lung de un an, datele sunt colectate periodic, pe măsură ce o să treacă timpul vom avea date relevante.

Cea de-a doua doză reprezintă un booster care asigură un răspuns imun pe o durată lungă de timp. Trebuie să încurajăm fiecare persoană care a primit prima doză să se prezinte și pentru a doua doză.

ADVERTISEMENT

Cred că dacă vom avea o vaccinare reușită în acest an și vom atinge acel prag de peste 70% persoane vaccinate până în luna septembrie, nu vom vorbi de o altă campanie de vaccinare anul viitor.

Eu nu anticipez o campanie de vaccinare națională anul viitor. Aș îndrăzni să spun că ține chiar de noi, de cât de mulți dintre noi vom fi vaccinați. 

ADVERTISEMENT

Condiția este ca în acest timp să nu avem de-a face cu o nouă tulpină virală dominantă, chiar dacă varianta britanică va deveni dominantă, vaccinurile sunt eficace și pentru această variantă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiță despre vaccinarea persoanelor nedeplasabile: “Reprezintă o prioritate maximală”

“În momentul de față vorbim de aproximativ 2000 de persoane nedeplasabile care au fost deja vaccinate, adică aproximativ 10% din numărul total al persoanelor aflate în această situație.

De asemenea, sunt convins că există diferențe de la un județ la altul, ele sunt explicate parțial de resursa umană disponibilă, dar și de capacitatea de organizare din fiecare județ.

Cu siguranță reprezintă o prioritate persoanele nedeplasabile, sunt persoane vulnerabile care au prioritate maximală pentru vaccinare. Acestea nu au nevoie de o programare în platformă, în schimb avem nevoie de centralizare la nivelul fiecărui județ.

Direcțiile de asistență socială din primării împreună cu medicii de familii fac aceste liste și, în baza acestora, când există o echipă mobilă se face vaccinarea.

Avem o adresă la CNCAV, secretariat@cncav.ro, aici pot scrie cetățenii orice solicitare punctuală legată de o problemă referitoare la campania de vaccinare.

Am reușit vaccinarea a 27.000 din 40.000 a persoanelor din centrele sociale, cu o doză, se observă o scădere semnificativă a cazurilor de SARS-CoV-2.

Ne uităm și la persoanele din centrele de dializă, estimăm o rată de acoperire vaccinală undeva la 60%, adică 7500 din 13.000 de persoane pe care le avem în evidență.

Ne-am uitat la 36 de centre de dializă care au în îngrijire 5500 de persoane și s-a observat o scădere semnificativă a numărului de infecții cu SARS-CoV-2. La nivel european suntem cu o rată bună vaccinală, suntem pe locul trei în rândul persoanelor dializate.

Noi am pornit cu o intenție de vaccinare la acești pacienți de 70%, vom ajunge cred că în două săptămâni la o acoperire vaccinală de 70% a persoanelor dializate.

În ultimele patru săptămâni s-a observat o scădere continuă a numărului de cazuri confirmate, atingând în ultima săptămână la o scădere cu 87%”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.

ADVERTISEMENT