Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a vorbit și despre importanța imunizării. El a subliniat că pandemia încă nu s-a terminat.
Valeriu Gheorghiță a menționat că prin imunizare se poate reduce numărul deceselor provocate de infecția cu SARS – CoV – 2. Medicul a explicat că, din cauza tulpinilor mutante, trecerea prin boală nu mai oferă o protecție sporită.
„Cred că o boală prevenibilă prin vaccinare, cum este în momentul de faţă COVID-19, este trist că constaţi că sunt în continuare oameni care, din păcate, îşi pot pierde viaţa din cauza acestei boli, în condiţiile în care avem la îndemână un vaccin care este sigur, care şi-a dovedit eficienţa,” a spus Valeriu Gheorghiță.
„Odată cu apariţia unor tulpini virale mutante, trecerea prin boală nu ne mai oferă protecţie semnificativă. Tocmai de aceea avem nevoie de vaccinare, pe de o parte pentru a creşte numărul de persoane care nu mai sunt receptive la boală şi pe de altă parte pentru a creşte protecţia faţă de aceste noi tulpini virale mutante,” a explicat acesta.
„Este important să înţelegem că pandemia nu s-a terminat şi avem nevoie de consolidarea acestui tip de răspuns foarte bun din punct de vedere epidemiologic. Altfel, în perioada lunilor următoare este foarte probabil – pentru că şi această boală, COVID-19 va căpăta în viitor un caracter sezonier ca orice altă viroză respiratorie dată de infecţia cu coronavirusurile comunitare – deci se aşteaptă ca în perioada sezonului rece să avem o creştere a numărului de cazuri, cu atât mai mult cu cât numărul celor receptivi încă la această infecţie va fi mare,” a adăugat.
Valeriu Gheorghiță a precizat că vaccinarea este extrem de importantă, în acest context: „cred că o boală prevenibilă prin vaccinare, cum este în momentul de faţă COVID-19, este trist că constaţi că sunt în continuare oameni care, din păcate, îşi pot pierde viaţa din cauza acestei boli, în condiţiile în care avem la îndemână un vaccin care este sigur, care şi-a dovedit eficienţa”.
„Sunt peste 1,5 miliarde de doze administrate la nivel global, datele sunt cât se pate de solide şi nu mai avem motive să propagăm tot felul de idei legate de siguranţa şi de eficienţa acestor vaccinuri,” a subliniat acesta
Valeriu Gheorghiță a anunțat și că în această vară se va extinde campania de vaccinare. Oamenii se vor putea imuniza în locuri mai puțin obișnuite, precum gări, aeroporturi, muzee, stadioane.
„Este bine să găsim acele locații potrivite, cum ar fi, să vă dau exemple, muzee, gări, aeroporturi, stadioane, diverse locații turistice, pe litoral, la munte, acolo unde există interacțiune crescută între persoane. (…) De asemenea, tot conceptul de mobilitate reprezintă și organizarea de puncte de vaccinare în urban, între blocuri, practic. Anumite blocuri să fie arondate unor puncte de vaccinare fixe, care să poată fi ulterior mutate de la o regiune la alta, încât să avem o acoperire mai mare,” a precizat acesta.
Medicul a spus că vaccinul va ajunge chiar și între blocuri. El a explicat că echipe mobile se vor deplasa și la gospodăriile oamenilor din provincie.
Echipele de vaccinare vor merge din casă în casă sau se vor instala într-o gospodărie și vor vaccina toți oamenii care locuiesc în jurul locației respective. În plus, pot fi organizate și „o serie de activităţi de tip minimaraton” în locuri puse la dispoziție de administrațiile locale.