News

Valeriu Gheorghiță, despre amânarea vaccinării: “Avem un deficit de 93.000 de vaccinuri”

29.01.2021 | 22:34
Valeriu Gheorghita despre amanarea vaccinarii Avem un deficit de 93000 de vaccinuri
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a explicat vineri la Digi24 ce se întâmplă cu amânarea vaccinării, care sunt stocurile actuale și când se va schimba situația, explicând: “Avem un deficit de 93.000 de vaccinuri în urma anunțului de la Pfizer, de aceea au fost 66.000 de persoane reprogramate pentru a fi vaccinate ulterior”.

Persoanele sub 65 de ani au fost reprogramate deoarece în prima săptămână a lunii februarie va exista o diminuare a numărului de vaccinuri livrate României.

ADVERTISEMENT

Tot astăzi, Gheorghiță a explicat motivele pentru care românii nu își pot alege tipul de vaccin cu care se vor imuniza, dintre variantele existente în prezent: Pfizer, Moderna, AstraZeneca.

Valeriu Gheorghiță anunț despre motivele amânării vaccinării: “Avem un deficit de vaccinuri”

“Pe lângă aceste persoane, vârstnicii și bolnavii cronici, vor fi continuate vaccinările în centrele de dializă și în centrele medico-sociale. Am reevaluat disponibilitatea numărului de doze împreună cu colegii mei din grupul medical și logistic și am ținut cont de mai multe aspecte.

ADVERTISEMENT

Aveam un deficit de 93.000 de vaccinuri în urma anunțului de la Pfizer, a venit anunțul de la Agenția Europeană a Medicamentului că nu se recomandă rapelul la mai mult de 21 de zile.

Moderna va diminua livrările pentru luna februarie, în prima săptămână din februarie numărul va fi redus cu 20%, se estimează că vor fi recuperate în perioada următoare din luna februarie, dar nu avem un calendar de livrare. 

ADVERTISEMENT

A trebuit să regândim planul de acțiune pentru a putea să asigurăm rapelul pentru cele 460.000 de persoane deja vaccinate cu prima doză. Noi ne permitem să vaccinăm în fiecare zi 8000-9000 persoane noi la care se adaugă persoanele din centrele sociale și centrele de dializă.

Moderna trebuia să aducă 53.000 de vaccinuri în prima săptămână, și ne vor aduce 42.000 de doze. Din punctul de vedere al managementului riscurilor noi trebuie să luăm în calcul un procent de 10-15% doze pe care să le avem puse deoparte. 

ADVERTISEMENT

Dacă vorbim de 160.000 de doze, 16.000 sunt doze de rezervă pe care să le avem dacă apar anumite incidente la care se adaugă irosirea dozelor, avem 0.2-0.3% doze irosite, cam 1200 doze irosite de la începutul vaccinării.

Dozele sunt nefolosite din mai multe motive: se sparge un flacon, s-a depășit termenul de stabilitate de șase ore, nu au fost la sfârșitul programului persoane pentru a se vaccina.

Faptul că suntem la sfârșit de ianuarie și suntem anunțați cu opt-nouă zile înainte că va fi diminuată livrarea în prima săptămână din februarie, trebuie să fiu mai precaut, să ne putem asigura că toate persoanele imunizate cu prima doză vor primi și rapelul.

Această situație se întâmplă și în alte țări, Spania de exemplu a blocat campania de vaccinare două săptămâni. Sunt țări care au fost puse în situația de a amâna rapelul cu mult și mă bucur că noi nu am făcut asta, iată că AME vine cu clarificări foarte clare, să fie respectate cele 21 pentru rapel.

Aceste persoane au fost mutate începând cu data de 16 februarie. De atunci nu estimăm că vom mai avea sincope, planurile noastre sunt făcute doar pe baza vaccinurilor de la Pfizer, nu am luat în calcul alte tipuri de vaccinuri în managementul dozelor”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Coordonatorul campaniei de vaccinare: “După 9 februarie vom avea primele doze de la AstraZeneca”

După data de 9 februarie ne așteptăm să avem și primele doze de la AstraZeneca, se estimează aproximativ 750.000 de doze pentru luna februarie.

Ne dorim cu prioritate vaccinarea personalului din învățământ și evident alte persoane la risc prin natura meseriei,  vârstnici și persoane cu boli cronice.

Țările sunt puse să prioritizeze cetățenii în raport cu vaccinare, iar acest lucru arată prima dovadă că există o discrepanță între cerere și capacitatea de producere a acestor vaccinuri despre care ne așteptam să fie limitată mai ales imediat după obținerea autorizațiilor. Din aprilie ne așteptăm să nu mai avem aceste limitări”, a afirmat Gheorghiță.

Gheorghiță: “Este la fel de importantă vaccinarea tinerilor precum a vârstnicilor

“Din punctul de vedere al sănătății publice este la fel de importantă vaccinarea persoanelor tinere, cele care țin infrastructura economică, iar de cele mai multe ori lucrează în marile aglomerări urbane și răspândesc virusul.

Plecând de la această situație și realitate epidemiologică este la fel de importantă protejarea persoanelor la risc și persoane cu boli cronice de riscul individual de a dezvolta o formă severă ca a celorcare sunt activi și răspândesc în mod real virusul, ei se întorc acasă unde au părinți și bunici cu boli cronice.

În condiții ideale, dacă am fi avut un număr suficient de vaccinuri, nu ar fi trebuit să ne punem această problemă. Faptul că am plecat de la o distribuție ponderată, 75% dintre locuri alocate pentru persoane vârstnice și persoane cu boli cronice este un procent cât se poate de echitabil.

Eu cred că fenomenul celor care s-au băgat în față este minimum, nu are un impact semnificativ, sunt 1200-1300 de persoane care au fost vaccinate și nu aparțineau etapei din strategie.

Suntem în pandemie, suntem într-o stare de criză medicală, avem vaccinuri limitate, ele trebuie folosite într-o manieră bună și riguroasă.

Fiind flacoane multi-doză este imposibil aproape așa încât la sfârșitul programului de lucru să nu mai rămână nicio doză, sunt situații în care rămân una, două, trei sau patru doze care trebuie folosite și nu ai mereu garanția că vei avea în centru persoane din categoria bolnavilor cronici sau vârstnicilor.

Nu putem merge pe strategia de irosire a dozei doar pentru că nu se găsesc în această etapă a strategiei, există măsuri de corectare prin liste de așteptare, ele vor fi operaționalizate, deja s-a dispus către centrele de vaccinare caValeriu Gheorghiță, despre amânarea vaccinării: “Avem un deficit de 93.000 de vaccinuri” persoanele să fie notificate spre finalul programului.

1300 de persoane la peste 550.000 de persoane reprezintă puțin, cam două doze pe centru la nivel național. Sigur că situația de la Rădăuți este o anomalie, evident că este nevoie de evaluări, dar altfel trebuie să lăsăm la decizia coordonatorului de vaccinare atunci când rămân doze și nu au persoane pe care să le vaccineze din acea categorie.

Eu încurajez reducerea la minimum irosirea de doze, aș face tot ce ține de mine să mobilizez persoane care sunt programate în a doua sau a treia zi sau să am persoane pe liste de așteptare.

Orice persoană vaccinată va fi în final protejată de această boală, noi trebuie sa protejăm pe toată lumea, această prioritizare este generată de limitarea dozelor, altfel, orice persoană care nu are contraindicații trebuie vaccinată”, a adăugat Valeriu Gheorghiță’

ADVERTISEMENT