News

Valeriu Gheorghiță, despre hotărârea de continuare a vaccinării cu AstraZeneca: “A fost una dintre cele mai dificile decizii”

16.03.2021 | 23:00
Valeriu Gheorghita despre hotararea de continuare a vaccinarii cu AstraZeneca A fost una dintre cele mai dificile decizii
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, a explicat marți, la Antena 3, hotărârea luată luni prin care se continuă vaccinare cu AstraZeneca, declarând: “a fost una dintre cele mai dificile decizii pe care puteam să o iau”.

Vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca va continua în România, conform deciziei comunicate luni de către autorități, deși o serie de state din Uniunea Europeană au suspendat temporar imunizarea cu acest vaccin.

ADVERTISEMENT

Gheorghiță a explicat în urmă cu câteva zile că, în urma autopsiei, bărbatul de 47 de ani decedat la o zi după ce fusese vaccinat avea sechele cardiovasculare, deși nu a declarat vreo afecțiune în istoricul medical.

Valeriu Gheorghiță, despre hotărârea de continuare a vaccinării cu AstraZeneca: “A fost o decizie foarte grea”

“Semnalul european (n. red. suspendarea temporară a folosirii vaccinului produs de AstraZeneca în anumite țări) reprezintă un mesaj pe care și noi ieri l-am analizat extrem de riguros.

ADVERTISEMENT

În același timp, trebuie să prezentăm modalitatea prin care noi luăm aceste decizii pentru a forma un pattern decizional  care va fi aplicat mereu când ne vom găsi, dacă va fi cazul, într-o situație similară: analiza reacțiilor apărute după vaccinare fără a avea o relație de cauzalitate, dar nici a avea, încă, 100% certitudinea că nu există o legătură.

Trebuie să vorbească specialiștii, este un comitet de vigilență (PRAC) din cadrul Agenției Europene a Medicamentului care analizează toate datele, sunt implicați experți internaționali nu doar din Europa, sunt specialiști în hematologie, în tot ceea ce înseamnă aceste evenimente tromboembolice.

ADVERTISEMENT

Datele pe care le avem astăzi arată că frecvența nu depășește frecvența întâlnită în populația generală. Ceea ce vreau să spun este că aceste evenimente, dacă ne uităm la frecventă, este similară în restul populației nevaccinate. 

Am avut de ales între a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca și a continua până vom avea recomandările ferme ale AEM. 

ADVERTISEMENT

Am plecat de la re-evaluarea datelor de siguranță din România, datele colectate la nivelul Europei, ne-am uitat la recomandarea AEM care a specificat și ieri și azi că se reconfirmă siguranța acestui vaccin și se recomandă vaccinarea.

Se ține cont de faptul că beneficiile depășesc riscurile, fiind extrem de rare aceste cazuri și nefiind mai frecvente decât în populația generală”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Antena 3.

Conducătorul CNCAV: “Am pus în balanță evoluția pandemiei cu protecția oferită de vaccin în fața formelor severe”

“Vorbim de sute de mii de persoane programate în platformă, ținând cont că riscul de îmbolnăvire este unul semnificativ, avem o rată de trei la mie, persoanele pot ajunge în terapie intensivă și unele persoane nu mai reușesc să își revină.

Am pus acest lucru în balanță cu a avea protecție în fața formelor severe, iar aceasta este validată de datele din toată lumea.

A fost una dintre cele mai dificile decizii, s-a discutat mai mult de cinci ore, dar cred că decizia înțeleaptă a fost menținerea vaccinării, de a întări ideea că este foarte important să raportăm toate reacțiile adverse.

Vorbim de până în zece cazuri de decese care au survenit în contextul vaccinării, fără a se găsi o corelație, din aproximativ 17 milioane de persoane vaccinate și de 37 de evenimente tromboembolice, 22 de embolie pulmonară și 15 cazuri de tromboză venoasă.

Boala tromboembolică reprezintă prima cauză de deces nu doar în România, dar și în alte țări. Anual se înregistrează 17.000 de embolie pulmonară în Australia, de exemplu, zilnic sunt 50 de persoane care au embolie pulmonară.

Prima tentație este să spui că este de la vaccin, e foarte bine că aceste cazuri ajung în atenția noastră, dar frica pleacă de la neîncrederea pe care oamenii au avut-o la început.

Vaccinurile sunt mult mai sigure decât cele de acum 10-15 ani, vorbim de un progres tehnologic impresionant, de modele matematice, inteligență artificală care ajută toate marile institute să fundamenteze toate cercetările”, a adăugat medicul.

ADVERTISEMENT