News

Valeriu Gheorghiță, despre imunitatea de grup în România: “Este de la 30% până la 45%”. Ce se întâmplă cu pandemia în țara noastră

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre imunitatea de grup din România și a precizat că se află undeva între 30 și 45%.
24.05.2021 | 10:15
Valeriu Gheorghita despre imunitatea de grup in Romania Este de la 30 pana la 45 Ce se intampla cu pandemia in tara noastra
Câte milioane de români au, de fapt, imunitate la Covid-19. Suntem aproape de imunitatea de turmă?Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, cel care coordonează Campania Națională de Vaccinare, a transmis că imunitatea de grup din țara noastră se află undeva între 30% și 40 %, iar aceasta depinde de rata de vaccinare.

„Probabil că imunitatea de grup in momentul de față in România este începând de la 30% până la 45%. Acest lucru explică evoluția favorabilă din punct de vedere epidemilogic”, a transmis Gheorghiță.

ADVERTISEMENT

Numărul infectaților cu COVID-19 este dublu sau de cinci ori mai mare

Totodată, el a vorbit și despre faptul că numărul persoanelor care s-au infectat în realitate cu coronavirus este mai mare decât arată datele oficiale.

Specialistul a precizat că numărul cazurilor din țara noastră este cu siguranță unul mai mare, iar cifra poate fi chiar dublă sau de cinci ori mai mare.

ADVERTISEMENT

Motivul pentru această discrepanță este acela că multe dintre infecții nu au fost diagnosticate sau poate nici raportate, iar alți români este posibil să fi trecut prin această infecție, dar să fi fost asimptomatici și să nu fi fost conștienți de acest lucru.

„În momentul de față, avem peste un milion de persoane care sunt raportate cu infecție Sars-Cov-2 și care sunt vindecate. Probabil că sunt de cel puțîn două ori până la cinci ori mai multe cazuri în mod real care au trecut prin această infecție și care fie nu au fost diagnosticate, fie nu au fost raportate, fie au făcut infecție asimptomatică așa încât în funcție de acest scenariu de la două până la de cinci ori mai multe cazuri”, a spus Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță a mai vorbit și despre faptul că singura soluție pentru a scăpa de virus din țara noastră este vaccinare. De asemenea, el a precizat că riscăm să fim martorii unei noi creșteri a numărului de cazuri dacă nu menținem această rată a vaccinării accelerate.

Când ne-ar putea lovi al patrulea val de infectare cu coronavirus

Astfel, Valeriu Gheorghiță a vorbit despre faptul că ar putea lovi un al patrulea val de infecții cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să înțelegem că virusul este în continuare circulant și dacă nu consolidăm acest răspuns favorabil prin vaccinare, riscăm într-adevăr o recrudescența a cazurilor și un val patru care s-ar putea să fie destul de important”, a transmis acesta.

Acesta a reamintit că în cadrul valului trei de îmbolnăviri cu coronavirus situația a fost una gravă cu toate secțiile de terapie intensivă pline. El a mai precizat că în acest moment sunt patru vaccinuri dintre care putem alege și soluția cea mai înțeleaptă este să alegem imunizarea.

„Și vedem ce s-a întâmplat cu valul trei, am ajuns la capacitatea maximă în secțiile de terapie intensivă, este păcat pentru că în momentul de față COVID-19 este o boală prevenibila prin vaccinare.

În momentul în care ai cel puțin un vaccin, avem patru, este păcat să nu beneficiem de vaccinare tocmai pentru a evita alte decese, alte drame, restricții”, a explicat el.

ADVERTISEMENT