News

Valeriu Gheorghiță explică motivul pentru care România nu renunță la vaccinarea cu AstraZeneca

16.04.2021 | 12:24
Valeriu Gheorghita explica motivul pentru care Romania nu renunta la vaccinarea cu AstraZeneca
ADVERTISEMENT

Medicul Valeriu Gheorghiţă a declarat care sunt motivele pentru care în România se folosește în continuare serul AstraZeneca, deşi unele state europene au oprit administrarea lui.

„Datoria noastră este să creştem ritmul de vaccinare, încât timpul de aşteptare să fie cât mai scurt. România nu îşi permite în acest moment să renunţe la vaccinarea cu AstraZeneca”, a precizat Gheorghiță, joi seară, într-o intervenţie la TVR.

ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a precizat că obiecticul pe moment al autorităţilor este de creştere a ritmului de vaccinare. Acesta a adăugat că vaccinul Pfizer are o stabilitate redusă, conform Adevărul.

Valeriu Gheorghiţă: „România nu-şi permite în acest moment să renunţe la vaccinarea cu Astra Zeneca”

Pfizer are o stabilitate redusă, care necesită condiţii speciale de stocare.  Este foarte greu din punct de vedere logistic să asiguri menţinerea calităţii prin menţinerea lanţului de frig şi tocmai de aceea siguranţa şi mediul favorabil pentru vaccinare rămân cele mai importante priorităţi”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinarea adăugat că dacă se va ajunge la o rată de vaccinare de 60-70%, virusul nu va avea cum să ajungă la noi mutaţii.

ADVERTISEMENT

„În perspectiva în care noi vom reuşi, şi nu doar noi România, ci la nivel european, la nivel global, să asigurăm în acest an o rată de acoperire vaccinală de peste 60-70%, acest virus nu va mai avea posibilitatea să selecteze, să-şi dobândească noi variante virale, să-şi dobândească noi mutaţii care să nu fie acoperite de vaccinuri”, a relatat medicul militar.

Ce spune Valeriu Gheorghiţă despre a treia doză de vaccin?

„Tocmai de aceea, se ia în calcul şi la acest moment se evaluează siguranţa, tolerabilitatea şi eficacitatea unei a treia doze de vaccin, care să fie administrată eventual după 6 luni, însă aici trebuie să înţelegem foarte clar – doar în situaţiile în care vom vorbi de o creştere a prevalenţei infecţiei cu aceste noi tulpini virale insuficient acoperite de vaccinuri”, a relatat medicul.

ADVERTISEMENT

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID (CNCAV) a anunţat că persoanele care doresc să se imunizeze cu serul AstraZeneca se pot prezenta de vineri, 16 aprilie, la centrele de vaccinare la care sunt locuri disponibile, fără programare pe platformă.