News

Valeriu Gheorghiță, explicații despre eficiența vaccinării. Care este riscul să ne infectăm dacă suntem vaccinați

Valeriu Gheorghită, coordonatorul campaniei de vaccinare, a oferit miercuri explicații despre eficiența vaccinării, discutând despre riscul infectării în rândul populației vaccinate.
07.07.2021 | 21:27
Valeriu Gheorghita explicatii despre eficienta vaccinarii Care este riscul sa ne infectam daca suntem vaccinati
ADVERTISEMENT

Tulpina Delta generează o creștere importantă a numărului de persoane vaccinate în Israel, țară în care rata de vaccinare este peste 60% din populația generală, lucru care îngrijorează specialiștii.

În contextul unui al patrulea val pandemic care este foarte probabil să se manifeste în toamna acestui an, copiii ar putea să fie vaccinați în școli.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, explică care este eficiența vaccinării. Ce risc avem să ne infectăm dacă suntem vaccinați

“În România vorbim de 28% rată de acoperire vaccinală din populația eligibilă, adică cei peste 12 ani, vorbim de aproape o treime din populație. Majoritatea persoanelor, peste 4.6 milioane sunt imunizate cu schemă completă.

Există diferențe în ceea ce privește acoperirea vaccinală dintre urban și rural. În urban avem o rată de acoperire mai mare decât media națională.

ADVERTISEMENT

Deși avem peste 50% din populația țării în mediul rural, contactul dintre oameni este mult mai redus decât ce se întâmplă în urban, asta explică evoluția epidemiologică bună în acest context.

Chiar în cazul în care o persoană vaccinată este depistată pozitiv avem date clare care arată că după o doză de vaccin se reduce transmiterea cu 30-50%, deci există un risc mai mic să transmitem infecția către cei cu care intrăm în contact.

ADVERTISEMENT

Fără a crește rata vaccinării, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creștere a numărului de cazuri. Ne uităm la țările unde rata de vaccinare este crescută, peste 60-70% unde se înregistrează creștere semnificativă a numărului de cazuri.

Și ne punem întrebarea la ce a fost bună vaccinarea? În ciuda creșterii numărului de cazuri, nu a crescut rata de spitalizare și numărul de decese, iar decesele înregistrate sunt în proporție de peste 99% la persoane nevaccinate.

ADVERTISEMENT

Vaccinându-ne suntem în siguranță în fața acestei tulpini Delta. Când ne uităm la eficiență, adică la cât de bine ne protejează un vaccin în viață de zi cu zi sunt mai mulți parametri la care ne uităm: scăderea numărului de persoane cu boală asimptomatică, rata de transmitere, boală simptomatică, internare și decesele.

Sunt deja cinci parametri la care ne uităm când vorbim de eficiență. Varianta Delta este de două ori mai contagioasă decât tulpina inițială, un bolnav poate genera încă șase-șapte infectări, iar acesta este un atac în rândul populației nevaccinate.

Un om care a trecut cu o infecție cu o altă variantă virală are un risc de până la 50% să se reinfecteze cu această variantă în lipsa vaccinului.

Desigur, această variantă reduce și efectul anticorpilor obținuți prin vaccinare, dar reducerea aceasta este de trei ori mai redusă dacă comparăm anticorpii obținuți prin vaccinuri cu ARN mesager și anticorpii obținuți dacă persoana a trecut prin boală.

Riscul să ajung la spital este de cel puțin 20 de ori mai mic comparativ cu situația în care nu am fost vaccinat. Eficiența este de peste 96% la persoanele care au făcut schema completă și au trecut zece zile, dacă ne uităm la vaccinul AstraZeneca avem o protecție de 92%.

Dacă facem o singură doză avem o protecție de doar 33%, indiferent de vaccin. Dacă vorbim de boală simptomatică, eficiența după schema completă este 88% pentru vaccinurile cu ARN mesager și circa 60% pentru schema de vaccinare cu vector viral.

Aici se poate întreba lumea despre diferența foarte mare. Ea există, suntem cu toții de acord, dar uitându-ne la criteriul mai important, riscul de spitalizare, vedem că ambele sunt la fel. 

Ceea ce ne interesează în final, ca risc individual, este să avem un risc foarte mic să facem o formă severă și să ajungem la spital. 

Putem să facem în cazul în care să fim vaccinați o formă asimptomatică sau o formă ușoară. Până nu ajungem la imunitate colectivă, când nu mai interesează că avem un virus circulant, trebuie să respectăm și celelalte măsuri de protecție.

În niciun caz, nu vorbim de România, în momentul de față, la noi, tulpina dominantă este cea inițială. Datele arate că în multe țări tulpina Delta a devenit dominantă. 

Din fericire, la acest moment, repet și subliniez, toate cele patru vaccinuri își mențin eficiența pentru toate variantele”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

ADVERTISEMENT