News

Valeriu Gheorghiță: „Imunitatea de la vaccin ar putea dura peste un an”. De ce România nu amână doza de rapel

31.01.2021 | 13:56
Valeriu Gheorghita Imunitatea de la vaccin ar putea dura peste un an De ce Romania nu amana doza de rapel
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a afirmat, la Antena 3, că imunitatea conferită de vaccinul împotriva Covid-19 ar putea dura mai bine de un an. Această estimarea urmează să fie confirmată de studii suplimentare, transmite News.ro.

Studiile de până acum au estimat că imunitatea conferită de vaccin poate avea o durată mai mare de un an, însă acest lucru este doar acum este o estimare bazată pe efectele vaccinării după șase luni.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, cert este că vaccinarea pe baza tehnologiei ARN mesager produce anticorpi după 14 zile de la administrarea primei doze, însă beneficiile „nu sunt masive” după o singură doză, astfel că doza de rapel este absolut necesară.

Vaccinul provoacă apariția anticorpilor după 14 zile

Avem date deja la circa şase luni (…) ceea ce ne estimează probabil o durată de peste un an al răspunsului imun, posibil şi mai mult. Sunt date care vor veni, sunt în dinamică, această durată de peste un an este doar o estimare, trebuie să subliniez acest lucu, urmează să fie consolidat de date”, a declarat, sâmbătă seara, Valeriu Gheorghiţă.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, anticorpii apar mai repede, după două săptămâni, la vaccinurile produse de Pfizer și Moderna, în timp ce la serul produs de AstraZeneca anticorpii sunt produși de corpul uman după trei săptămâni.

Valeriu Gheorghiță crede că succesul vaccinării va fi cu atât mai mare, cu cât coronavirusul suferă mutații într-un ritm relativ redus.

ADVERTISEMENT

Este un virus care nu are o variabilitate genetică atât de mare ş nu are o rată de acumulare de mutaţii atât de mare. Virusul gripal îşi cumulează circa 12-14 mutaţii lunar, spre deosebire de acest virus SARS-CoV-2 care îşi acumulează circa două mutaţii lunar”, a afirmat Gheorghiță.

Invitat să precizeze de ce România nu a decis ca doza de rapel a vaccinului Pfizer să fie administrată la un interval mai mare decât cele trei săptămâni, așa cum a decis Marea Britanie, Gheorghiță a explicat ca administrarea întârziată crește riscul de infectare între cele două administrări.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiţă a explicat şi care este motivul pentru care România a decis să nu amâne vaccinarea cu a doua a doză a celor care au fost deja imunizaţi.

Agenţia Europeană a Medicamentului a făcut nişte precizări cât se poate de clare şi anume că nu se recomandă amânarea rapelului şi anume rapelul pentru Pfizer trebuie făcut la trei săptămâni. Practic, cu cât distanţăm rapelul faţă de prima doză, creştem probabilitatea ca persoana respectivă să se infecteze între prima doză şi rapel. Or, ar fi păcat să se întâmple acest lucru, având în vedere că avem o rată mare de acoperire vaccinală pentru lucrătorii din sistemul medical şi social şi cred că este de datoria noastră să asigurăm rapelul tuturor persoanelor care au primit prima doză”, a mai spus Gheorghiţă.

ADVERTISEMENT