News

Valeriu Gheorghiță: ”Continuăm vaccinarea cu AstraZeneca”. Câți români au avut tromboze. Update

16.03.2021 | 17:53
Valeriu Gheorghita Continuam vaccinarea cu AstraZeneca Cati romani au avut tromboze Update
ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorhiță, a explicat că România merge mai departe cu vaccinul AstraZeneca. Medicul militar a vorbit despre numărul de tromboze înregistrate la nivel european din cauza acestui antidot.


UPDATE, ORA 18:00/ Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că 10 pacienţi au raportat evenimente trombo-embolice după vaccinare, la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România.

ADVERTISEMENT

Aceste date nu fost momentan investigate și niciun caz nu a fost “confirmat din punct de vedere medical şi investigat”.
 
“Ne-am uitat peste aceste date, pot să vă spun că există dubii foarte mari asupra veridicităţii acelor date, dar ele necesită o confirmare şi o investigare completă din punct de vedere medical. Nicio reacţie adversă raportată de profesioniştii din domeniul sănătăţii nu menţionează un eveniment trombo-embolic.

De asemenea sunt alte două evenimente raportate şi pentru vaccin de la compania Pfizer, iar în ceea ce priveşte tipul loturilor, erau trei loturi diferite din care se raportau aceste evenimente. Poate important de precizat este că majoritatea din aceste reacţii au fost raportate în perioada 11-14 martie, deci practic după ce a apărut acest semnal în spaţiul public”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare, conform news.ro.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială/ 

”România a decis continuarea, la acest moment, a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului”, a transmis V. Gheorghiță.

După ce au fost analizate 17 milioane de persoane au fost depistate doar 37 de evenimente trombotice, dintre care 22 de embolie pulmonară, susține coordonatorul campaniei de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, despre de vaccinul AstraZeneca: ”Există un caz de tromboză la 1 milion de persoane vaccinate”

Valeriu Gheorghiță, vești despre vaccinurile produse de China și Rusia. Vor fi folosite în România?
foto: hepta.ro

“Analiza pe 17 milioane de persoane a arătat 37 de evenimente trombotice, din care 22 de embolie pulmonară. Există un caz de tromboză la 1 milion de persoane vaccinate”, spune Valeriu Gheorghiță.

“Cred că trebuie să acordăm credit Agenției Europene a Medicamentului, care a precizat ieri că nu există la acest moment date care să facă o legătură de cauzalitate între aceste evenimente trombotice și vaccinare”, este mesajul coordonatorului campaniei naționale de vaccinare.

”România a decis continuarea, la acest moment, a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca”

“Mai multe țări au decis suspendarea vaccinării cu un loc de vaccin AstraZeneca sau suspendarea completă a vaccinării cu acest vaccin. România a decis continuarea, la acest moment, a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și față de care Agenția Europeană a Medicamentului și-a menținut recomandarea – beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile. Astăzi, Agenția Europeană a Medicamentului reevaluează toate datele și vom avea joi o concluzie”, afirmă Valeriu Gheorghiță.

“Decizia de a continua vaccinarea cu AstraZeneca a fost una dintre cele mai dificile pe care a trebuit să le luăm.

ADVERTISEMENT

Să spunem stop ar fi fost cea mai ușoară decizie, dar a trebuit să punem în balanță beneficiile vaccinării și faptul că mulți oameni se infectează și ajung la spital”, spune Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a explicat că luni, 15 martie, au fost vaccinate peste 7000 de persoane cu AstraZeneca și aproximativ 3000 de persoane nu s-au prezentat la vaccinare.

ADVERTISEMENT