News
notix pixel id

Valeriu Gheorghiță neagă introducerea vaccinării obligatorii în România: „Avem alte măsuri pe care le putem aplica”

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a afirmat că introducerea vaccinării obligatorii împotriva Covid-19 nu a fost luată în discuție de către autorități.
21.11.2021 | 22:24
Valeriu Gheorghiță neagă introducerea vaccinării obligatorii în România: „Avem alte măsuri pe care le putem aplica”
Șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță/ Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, susține că există soluții alternative la vaccinarea obligatorie.

Gheorghiță a atras atenția că România riscă să se confrunte cu noi valuri epidemice, dacă va exista în continuare o pondere importantă a populației vulnerabilă la infectare.

Afirmațiile lui Valeriu Gheorghiță vin în contextul în care Austria a anunțat că va trece la vaccinarea obligatorie a populației, fiind prima țară a Uniunii Europene care recurge la această măsură.

ADVERTISEMENT

Avertismentul lui Valeriu Gheorghiță

Invitat la Digi 24, Gheorghiță a spus că există modalități de evitare a vaccinării obligatorii, el menționând vaccinarea extinsă a categoriilor cu risc crescut în caz de infectare și utilizarea pe scară largă a certificatului verde. Întrebat dacă există posibilitatea introducerii vaccinării obligatorii, șeful CNCAV a răspuns:

În momentul de față nu au fost discuții în acest sens. Avem și alte măsuri pe care le putem aplica. În fond vorbim de a evita decese. Sunt cel puțin două importante: vaccinarea, care să fie cât mai extinsă la persoanele cu risc mare, dar și implementarea certificatului verde. Prin certificatul verde avem toată libertatea să participăm la activitățile reglementate în pandemie.

ADVERTISEMENT

Gheorghiță a afirmat că există un risc serios ca țara noastră să se confrunte din nou cu creșteri ale cazurilor de infectare. „Valuri de îmbolnăviri vom avea atâta timp cât o să fie populație susceptibilă”, a spus Valeriu Gheorghiță.

El a precizat că populația din mediul rural este în mai mare măsură vulnerabilă decât cea din mediul urban. De asemenea, Gheorghiță a spus că nivelul redus al vaccinării din România îngrijorează toate țările UE întrucât este o vulnerabilitate la adresa Uniunii.

ADVERTISEMENT

Austria, prima țară UE care impune vaccinarea obligatorie

Guvernul Austriei a anunțat intenția să impună vaccinarea obligatorie a populației ca ultimă soluție de creștere a nivelului imunizării populației. De asemenea, țara central-europeană a luat hotărârea ca de luni să fie impusă o carantină obligatorie în toată țara pentru toți cetățenii, chiar dacă aceștia s-au vaccinat sau nu împotriva COVID-19.

Nu am reușit să convingem suficient de mulți oameni să se vaccineze. Este dureros că astfel de măsuri trebuie să fie luate în continuare”, a precizat Alexander Schallenberg, cancelarul Austriei.

ADVERTISEMENT

Cancelarul a precizat totodată că pregătesc o lege prin care vaccinarea să devină obligatorie de la 1 februarie 2022.

Nu vrem un al cincilea val”, a afirmat Schallenberg în cadrul unei ședințe cu guvernatorii din cele nouă landuri austriece la o stațiune din vestul Austriei.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri