News

Valeriu Gheorghiță neagă introducerea vaccinării obligatorii în România: „Avem alte măsuri pe care le putem aplica”

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a afirmat că introducerea vaccinării obligatorii împotriva Covid-19 nu a fost luată în discuție de către autorități.
21.11.2021 | 22:24
Valeriu Gheorghita neaga introducerea vaccinarii obligatorii in Romania Avem alte masuri pe care le putem aplica
ADVERTISEMENT

Șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, susține că există soluții alternative la vaccinarea obligatorie.

Gheorghiță a atras atenția că România riscă să se confrunte cu noi valuri epidemice, dacă va exista în continuare o pondere importantă a populației vulnerabilă la infectare.

ADVERTISEMENT

Afirmațiile lui Valeriu Gheorghiță vin în contextul în care Austria a anunțat că va trece la vaccinarea obligatorie a populației, fiind prima țară a Uniunii Europene care recurge la această măsură.

Avertismentul lui Valeriu Gheorghiță

Invitat la Digi 24, Gheorghiță a spus că există modalități de evitare a vaccinării obligatorii, el menționând vaccinarea extinsă a categoriilor cu risc crescut în caz de infectare și utilizarea pe scară largă a certificatului verde. Întrebat dacă există posibilitatea introducerii vaccinării obligatorii, șeful CNCAV a răspuns:

ADVERTISEMENT

În momentul de față nu au fost discuții în acest sens. Avem și alte măsuri pe care le putem aplica. În fond vorbim de a evita decese. Sunt cel puțin două importante: vaccinarea, care să fie cât mai extinsă la persoanele cu risc mare, dar și implementarea certificatului verde. Prin certificatul verde avem toată libertatea să participăm la activitățile reglementate în pandemie.

Gheorghiță a afirmat că există un risc serios ca țara noastră să se confrunte din nou cu creșteri ale cazurilor de infectare. „Valuri de îmbolnăviri vom avea atâta timp cât o să fie populație susceptibilă”, a spus Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT

El a precizat că populația din mediul rural este în mai mare măsură vulnerabilă decât cea din mediul urban. De asemenea, Gheorghiță a spus că nivelul redus al vaccinării din România îngrijorează toate țările UE întrucât este o vulnerabilitate la adresa Uniunii.

Austria, prima țară UE care impune vaccinarea obligatorie

Guvernul Austriei a anunțat intenția să impună vaccinarea obligatorie a populației ca ultimă soluție de creștere a nivelului imunizării populației. De asemenea, țara central-europeană a luat hotărârea ca de luni să fie impusă o carantină obligatorie în toată țara pentru toți cetățenii, chiar dacă aceștia s-au vaccinat sau nu împotriva COVID-19.

ADVERTISEMENT

Nu am reușit să convingem suficient de mulți oameni să se vaccineze. Este dureros că astfel de măsuri trebuie să fie luate în continuare”, a precizat Alexander Schallenberg, cancelarul Austriei.

Cancelarul a precizat totodată că pregătesc o lege prin care vaccinarea să devină obligatorie de la 1 februarie 2022.

Nu vrem un al cincilea val”, a afirmat Schallenberg în cadrul unei ședințe cu guvernatorii din cele nouă landuri austriece la o stațiune din vestul Austriei.

ADVERTISEMENT