News
notix pixel id

Valeriu Gheorghiță, despre tulpina Omicron: ”Persoanele vaccinate sau trecute prin boală sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul companiei de vaccinare naționale, spune că persoanele imunizate sau trecute prin boală pot lupta cu o forma severă dată de varianta Omicron.
30.11.2021 | 00:00
Valeriu Gheorghiță, despre tulpina Omicron: ”Persoanele vaccinate sau trecute prin boală sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe”
Valeriu Gheorghita, noi detalii despre varianta Omicron a SARS-COV2. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță a făcut o astfel de declarație în contextul în care mai multe țări din Europa au semnalat, în ultimele zile, depistarea unor cazuri de infectare cu tulpina Omicron a coronavirusului.

Drept urmare, chiar dacă noua variantă este mai periculoasă decât Delta, persoanele care au schema completă de imunizare ar putea fi feriți de o îmbolnăvire gravă cu Omicron.

Valeriu Gheorghiță: ”Există peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit”

De asemenea, medicul militar a subliniat faptul că Omicron are capacitatea de a reinfecta persoanele care s-au confruntat și cu prima formă a coronavirusului sau care au administrate prima și a doua doză de Covid.

ADVERTISEMENT

”Din datele preliminare, da se pare că are aceasta capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecție SARS-COV-2 anterior, precum şi de a genera cazuri de infecții la persoane cu schemă completă.

Dar trebuie să ținem cont de un aspect. Persoanele care au istoric de trecere prin boala sau care au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe.

ADVERTISEMENT

Este puţin probabil ca la ceste persoane această variantă să genereze cazuri severe de boală. Noi estimăm că se va menține protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie ridicată faţă de infecţie. Este important să luăm în calcul şi alte măsuri de limitare a răspândirii infecției”, a spus medicul militar Valeriu Gheorghiţă la Antena 3.

Un lucru îngrijorător pe care l-a punctat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid este că tulpina sud-africană a trecut prin 30 de mutații la nivelul proteinei „spike”, ceea ce reprezintă o situație nemaiîntâlnită.

ADVERTISEMENT

”Ce știm în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-COV-2, în sensul în care există peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment.

Să avem atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală dintre care mai mut de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanții, anticorpii care apar atât supă vaccin cât şi după boala naturală”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT

Omicron ar putea face față și anticorpilor

Un alt lucru îngrijorător subliniat de Valeriu Gheorghiță este că, din datele apărute până în prezent, Omicron poate scăpa din acțiunea neutralizantă a anticorpilor.

”Din acest punct de vedere sunt indicii importante ca această variantă virală ar reprezenta o variantă de escape, adică de scăpare se sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor ceea ce reprezintă o problemă. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate. În momentul în care în Africa de Sud s-a înregistrat o creștere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieșea din valul 4 generat de varianta Delta”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT

Medicul militar a dat ca exemplu în afirmațiile sale populația din Gauteng, care deși are un procent de imunizare de 60%, noua variantă a coronavirusului tot și-a spus cuvântul.

”Peste 60% din populație din Gauteng are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reușește să dea infecții atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele vaccinate”, a mai declarat Gheorghiță.

Omicron a fost descoperit în mai multe țări din Europa până acum, precum: Olanda, Marea Britanie sau Italia. În România nu s-a depistat nicio infectare cu tulpina ce și-ar avea originea în Africa de Sud.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 867. 32 pagini + Horoscop 2022!
A apărut noua revistă Taifasuri