News

Valeriu Gheorghiță, poziție privind reacțiile adverse ale vaccinurilor ARN mesager. Ce spune despre bolile de inimă asociate

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre reacțiile adverse ale vaccinurilor ARN mesager. Medicul s-a pronunțat și asupra bolilor de inimă asociate imunizării.
10.07.2021 | 21:56
Valeriu Gheorghita pozitie privind reactiile adverse ale vaccinurilor ARN mesager Ce spune despre bolile de inima asociate
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din țara noastră, a vorbit, sâmbătă, despre problemele cardiace pe care le-ar putea provoca vaccinurile pe bază de ARN mesager, respectiv Pfizer / BioNTech şi Moderna.

Ce spune Valeriu Gheorghiță despre bolile de inimă asociate vaccinurilor pe bază de ARN mesager

Medicul a explicat cazurile de miocardită (o inflamație a mușchiului cardiac) și de pericardită (o inflamație a membranei care anvelopează inima) apărute la oamenii care s-au vaccinat împotriva Covid-19 cu tipurile de vaccin amintite.

ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei de vaccinare subliniază faptul că reacțiile adverse sunt rare și vizează mai mult tineri cu vârste de sub 30 de ani.

Poziția oficialului CNCAV vin în contextul în care, vineri, OMS a transmis că există o ”probabilă” legătură între cazurile de inflamație de la nivelul inimii și vaccinarea împotriva coronavirusului.

ADVERTISEMENT

”Sunt într-adevăr ridicate aceste semnale de siguranţă privitor la riscul de inflamaţie cardiacă, tradusă medical, ca miocardită sau pericardită. În momentul de faţă este o frecvenţă a apariţiei acestor cazuri, mai frecvent apare la persoanele sub vârsta de 30 de ani, în mod deosebit la bărbaţi şi mai frecvent după cea de-a doua doză de vaccin pe bază de ARN mesager.

Frecvenţa estimată la persoanele sub vârsta de 30 de ani sunt de circa două cazuri la 50.000 de persoane. Practic, vorbim de 40 de cazuri raportate, cel puţin în Statele Unite, la aproximativ 1 milion de persoane vaccinate cu cea de-a doua zonă”, a spus Valeriu Gheorghiță la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Medicul Gheorghiță spune că în România sunt raportate până în prezent două cazuri de miocardită, ambele la adolescenți.

”Sunt două cazuri raportate de miocardită la doi adolescenţi de 17 ani. Este un caz din Bacău care a fost raportat şi care a fost prezentat de către colegii de la Direcţia de Sănătate Publică Bacău şi a fost inclusiv în spaţiul public mediatizat şi al doilea caz, în Bucureşti, însă amândouă au avut o evoluţie favorabilă”, mai spune medicul.

ADVERTISEMENT

OMS: ”E o legătură probabilă între unele probleme cardiace şi vaccinurile anti-Covid cu ARN mesager, dar avantajele depășesc riscurile”

Vineri, 9 iulie, experţii Comitetului consultativ mondial ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru securitatea vaccinurilor au anunțat, într-un comunicat, că situații de miocardită şi de pericardită au fost semnalate în mai multe ţări, în special în SUA.

”Cazurile au fost raportate în general în zilele care au urmat vaccinării, mai frecvent la tineri şi mai adesea după a doua doză de vaccinuri cu ARN mesager împotriva COVID-19”, au precizat ei.

După examinarea informaţiilor disponibile până în prezent, experţii OMS concluzionează că “datele actuale sugerează o legătură de cauzalitate probabilă între miocardită şi vaccinurile cu ARN mesager“, relatează Agerpres.

Tot OMS mai precizează că ”avantajele vaccinurilor cu ARN mesager depăşesc riscurile reducând numărul de spitalizări şi de decese cauzate de infectarea cu COVID-19”.

ADVERTISEMENT