ADVERTISEMENT
News

Valeriu Gheorghiță, precizări importante despre prezența în România a noii tulpini de coronavirus

Autor: Robert Cristea | 27.12.2020 | 15:04
Valeriu Gheorghiță, precizări importante despre prezența în România a noii tulpini de coronavirus
Valeriu Gheorghiță, precizări despre prezența în România a noii tulpini de coronavirus

Noua tulpină de coronavirus a speriat Europa, iar medicul Valeriu Gheorghiță a ținut să precizeze care este situația în țara noastră. 

ADVERTISEMENT

Această nouă versiune a virusului a fost descoperită în Marea Britanie și pare să fie mult mai contagioasă. Țările din Europa au interzis zborurile spre Regatul Unit încercând să oprească răspândirea acestei tulpini. S-ar putea să fie o măsură tardivă, câteva țări deja semnalând prezența acestei noi infecții.

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă, șeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 a declarat duminică, 27 decembrie, că nu a fost semnalat vreun caz în România dar nu a exclus prezența acestei tulpini pe teritoriul României.

ADVERTISEMENT

Este prezentă în România noua tulpină de coronavirus? Valeriu Gheorghiță: ”Nu știm, dar orice este posibil”

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat însă că vaccinul care este administrat de astăzi în România are un nivel bun de protecţie împotriva acestei tulpini.

„Din ce știm la acest moment, da, vaccinul are acoperire cu nivel bun de protecție pentru această tulpină”, a spus Valeriu Gheorghiță, conform Digi24.

ADVERTISEMENT

România are capacitatea de a descoperi această nouă versiune de coronavirus. Ea a fost semnalată în Marea Britanie și datele inițiale indică că ar fi cu 70% mai contagioasă decât vechea tulpină.

„România are cu siguranţă această capacitate. Există posibilitatea de secvenţiere a genomului viral, atât atât la nivelul Institutului Cantacuzino, cât şi la Institutul Matei Balş. De altfel, au fost făcute studii de evaluare a genotipului viral, tocmai pentru a vedea care este din punct de vedere filogenetic traseul acestui virus.

ADVERTISEMENT

Datele au fost deja publicate. Cu siguranţă, colegii şi experţii din Institutul Matei Balş şi din Institutul Cantacuzino vor face aceste date de secvenţiere şi le vom afla în curând”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiţă.

Țara noastră a început de astăzi, 27 decembrie, să utilizeze vaccinul anti-Covid. 10 mii de doze au ajuns în țară acum 2 zile, iar săptămâna viitoare sunt așteptate 140.000 de mii de doze.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!