News

Valeriu Gheorghiță, clarificări în legătură cu riscul de infectare cu Covid al copiilor: ”Mai mic decât la adulți, dar nu este zero”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, a declarat marți că riscul de infectare al copiilor cu coronavirus este unul mic, în comparație cu adulții, dar nu și inevitabil.
21.12.2021 | 18:31
Valeriu Gheorghita clarificari in legatura cu riscul de infectare cu Covid al copiilor Mai mic decat la adulti dar nu este zero
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță a făcut noi declarații și despre vaccinarea anti-Covid a copiilor. El a subliniat că acest proces nu va fi unul eficient, dacă populația adultă nu se va imuniza într-un procent mai mare.

”Impactul este semnificativ mai mic decât la populaţia adultă, dar nu este zero. Vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 nu reprezintă un substitut pentru vaccinarea adulţilor şi pentru vaccinarea populaţiei vulnerabile, dar este un pas înainte”, a declarat medicul militar într-o dezbatere despre imunizarea minorilor.

ADVERTISEMENT

Copiii cu boli cronice, mai predispuși la infectarea cu Covid

Valeriu Gheorghiță a mai spus că cele mai multe internări din cauza Covid, în rândul copiilor, s-au înregistrat la cei ce au vârste între 10-14 ani.

”Cei tineri, copiii în general, au un risc parte mic de a face o formă severă de boală (…) În ceea ce priveşte ponderea cazurilor internate din cauza CIVOD-19, în România, la grupa de vârstă 5-11 ani, aproximativ 1,5% din totalul cazurilor de COVID 19 au fost raportate la această categorie,.

ADVERTISEMENT

La grupa 10 – 14 ani, circa 3% din cazuri reprezintă cazurile raportate la această grupă”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.

De asemenea, medicul militar a reamintit că vaccinarea anti-Covid se recomandă în special copiilor cu afecțiuni cronice, deoarece pot dezvolta o formă severă de boală.

ADVERTISEMENT

”Indicaţia fermă de vaccinare este adresată celor care se cunosc cu afecţiuni cronice, care-i predispun la forme severe de îmbolnăvire (…) cei care locuiesc cu persoane vulnerabile să dezvolte forme severe. Şi copiii aparent sănătoşi pot să dezvolte, rarisim, dar pot să dezvolte forme grave”,

Dacă ne vom focusa pe vaccinarea acestei grupe de vârstă (5 – 11 ani n.r.) în speranţa că vom reduce foarte mult transmiterea într-o populaţie generală cu rată mică de vaccinare la adulţi, impactul va fi nesemnificativ”, a mai declarat Gheorghiţă.

ADVERTISEMENT

Când va începe vaccinarea anti-Covid a copiilor de 5-11 ani

În a doua jumătate a lunii ianuarie autoritățile vor să implementeze vaccinarea grupei de 5-11 ani și în România, care va primi o doză cât o treime din doza injectată adulților.

”În ceea ce privește campania de vaccinare de pregătire pentru copiii cu grupa de vârstă 5-11 ani, a fost deja optimizată platforma de programare și Registrul Electronic Național de Vaccinare, ele vor fi deschise în momentul în care vom anunța debutul efectiv al campaniei de vaccinare.

De asemenea, noi am elaborat instrucțiunea care reglementează modalitatea în care se derulează această campanie pentru această grupă de vârstă. Locațiile în care se va desfășura procesul sunt cabinetele din centrele de vaccinare atât din unități sanitare, cât și din afara acestora.

Vorbim doar de centrele de vaccinare care folosesc vaccinul de la compania Pfizer. De asemenea, se vor putea adresa pentru vaccinare și cabinetele de medicină de familie, acolo unde se va solicita acest tip de vaccin”, a completat coordonatorul campaniei de vaccinare”, spunea Valeriu Gheorghiță în urmă cu câteva zile.

ADVERTISEMENT