News

Valeriu Gheorghiță, semnal de alarmă: “Vaccinăm semnificativ mai puțin decât am putea”

07.04.2021 | 21:40
Valeriu Gheorghita semnal de alarma Vaccinam semnificativ mai putin decat am putea
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV, a oferit miercuri, la TVR1, un semnal de alarmă referitor la campania de vaccinare, declarând că: “în prezent, vaccinăm semnificativ mai puțin decât avem capacitatea, se simte o lipsă de adresabilitate a oamenilor către centrele de vaccinare”.

Gheorghiță a declarat în urmă cu câteva zile că România ar putea atinge imunitatea colectivă undeva în luna septembrie dacă ritmul vaccinării va crește la cel puțin 100.000 de vaccinări pe zi.

ADVERTISEMENT

Medicul a declarat că, după vaccinare, oamenii vor trebui să poarte mască până când aceste măsuri vor fi eliminate la nivel colectiv, deoarece o persoană poate să nu dezvolte anticorpi.

Valeriu Gheorghiță, semnal de alarmă: “Vaccinăm semnificativ mai puțin decât putem în aceste zile”

“Empatizăm cu toate temerile pe care oamenii le au, pentru că sunt firești. Avem un plan foarte bine definit, în sensul în care avem suficiente doze contractate de la celelalte companii care ne vor asigura campania de vaccinare și atingerea obiectivului. 

ADVERTISEMENT

Important este să asiguri cât se poate de repede acel obiectiv pentru că viața ne arată că acest virus are o capacitate extraordinară de a capta mutații care să reducă eficacitatea vaccinurilor. E posibil să genereze variante virale mult mai agresive sau mult mai contagioase.

Până la acest moment, dacă punem în balanță beneficiile vaccinării și riscurile maladiei Covid este clar că, raportându-ne la orice vaccin, beneficiile sunt mult mai crescute.

ADVERTISEMENT

Toate deciziile pecare le luăm au ca prim scop diminuarea la maximum a riscurilor, informarea pacienților, îmbunătățirea mecanismului de farmaco-vigilență și să avem un ghid de terapie pentru eventualele evenimente adverse”, a declarat Valeriu Gheorghiță la TVR1.

Ionuț Cristache: “Termenul de 1 iunie pentru revenirea la normalitate este realizabil?”

“Nu este o poveste, este un început, important este să atingem acel obiectiv de cel puțin cinci milioane de persoane vaccinate până la finalul lunii mai, putem să atingem această țință, cu o condiție, persoanele să se adreseze către centrele de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Astăzi a început campania de vaccinare în cabinetele medicilor de familie. Vom mai deschise pe 13 aprilie 144 de cabinete cu vaccin Pfizer și din 20 aprilie vom începe să vaccinăm cu centre mobile, unde vom distribui vaccinuri de la Johnson & Johnson. Ar trebui să ajungem la cel puțin 100.000 de persoane vaccinate pe zi.

Această neîncredere în vaccinul de la AstraZeneca se vede astăzi, eu estimam în jur de 80.000 de persoane care să se vaccineze în aceste zile, avem în jur de 55.000 de oameni, e clar o lipsă de adresabilitate a populației către centrele de vaccinare, capacitatea noastră este mai mare.

Un semnal de alarmă este un proces obișnuit pentru majoritatea medicamentelor, dar nu există această preocupare a publicului referitor la alte medicamente.

Trebuie să spunem oamenilor ceea ce știm clar, ceea ce nu știm încă sigur și, de asemenea, conferințele pe care Agenția Europeană a Medicamentului exact asta face. Transmiterea de comunicate în timp real au ca obiectiv transparența și câștigarea încrederii”, a adăugat medicul Gheorghiță.

ADVERTISEMENT