News

Valeriu Gheorghiță, aflat în campanie de vaccinare la mare, avertizează: ”Suntem într-o etapă de la transmitere sporadică la transmitere comunitară”. Update

Valeriu Gheorghiță continuă campania de vaccinare la mare. Medicul va imuniza turiștii de la Vama Veche. De aici, doctorul anunță că ne apropiem de o transmitere comunitară a variantei Delta.
06.08.2021 | 20:59
Valeriu Gheorghita aflat in campanie de vaccinare la mare avertizeaza Suntem intro etapa de la transmitere sporadica la transmitere comunitara Update
ADVERTISEMENT
06-08-2021
18:00

Valeriu Gheorghiță, despre extinderea variantei Delta: ”Suntem într-o etapă de la transmitere sporadică la transmitere comunitară”

Potrivit coordonatorului activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, varianta Delta ”a devenit dominantă la nivel european” şi ”are tendinţa de a deveni dominantă şi în România”.

Medicul a avertizat asupra faptului că această mutaţie a virusului se extinde foarte uşor, în special în zone precum litoralul.

”O persoană infectată cu Delta poate să genereze de la şapte până la nouă cazuri secundare, se extinde foarte uşor unde numărul de persoane este foarte mare, unde nu se respectă măsurile de prevenţie”, a arătat şeful CNCAV, la Vama Veche, şi a subliniat că “litoralul este o zonă în care oamenii stau unii lângă alţii şi nu se respectă măsurile de prevenţie.

Vedem că în ultimele nouă săptămâni procentul cazurilor generate de varianta Delta, din totalul celor care au fost cauzate de variante virale de îngrijorare, a crescut de aproape nouă ori, ceea ce e un lucru extrem de important. Avem nevoie de această supraveghere epidemiologică prin secvenţiere.

Doar în săptămâna 30, procentul testelor de secvenţiere pozitive pentru varianta Delta a fost de 89% din totalul secvenţierilor efectuate în săptămâna respectivă, ceea ce ne arată că avem în continuare aproximativ 35% din cazurile confirmate cu varianta Delta care nu au legătură epidemiologică, ca atare, acestea sunt cazuri cu transmitere comunitară” a afirmat Dr. Gheorghiţă.

Şeful CNCAV a mai afirmat că, în ceea ce priveşte varianta Delta a COVID-19, ”suntem într-o etapă de la transmitere sporadică la transmitere comunitară, (…) dacă nu facem la acest moment ceva suplimentar, (…) este foarte probabil să înregistrăm o creştere a numărului de cazuri”.

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, va merge pe litoral, pentru a susține campania de vaccinare.

Medicul militar va imuniza turiștii din Vama Veche, în cursul serii de vineri, informează un comunicat CNCAV.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, vaccinare la mare. Medicul va imuniza turiștii de la Vama Veche

„Astăzi, 6 august, Președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiţă, va merge în județul Constanța, pentru promovarea mesajului campaniei de vaccinare, pe litoral,” a informat CNCAV.

„Împreună cu echipa mobilă, dr. Gheorghiță va vaccina în această seară turiștii aflați în stațiunea Vama Veche (Zona Hotel Victory / Punctul SMURD Vama Veche), care doresc să se imunizeze. Activitatea va debuta cu susținerea unor declarații de presă, în jurul orei 19.15,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Nu este prima „excursie” de acest fel pentru medicul militar. De-a lungul timpului, acesta a mers în mai multe locuri din țară, unde a vaccinat oamenii, chiar și în satul natal din județul Argeș.

Autoritățile fac eforturi pentru a avansa cu campania de vaccinare împotriva coronavirusului. Valul patru al pandemiei ne bate la ușă, iar numărul oamenilor care au ales să se imunizeze este unul foarte scăzut.

ADVERTISEMENT

România se află la coada clasamentului în Uniunea Europeană, cu un procent de 25% de vaccinați. După noi mai sunt doar vecinii bulgari, care au bătut un record negativ, având doar 14% din populație imunizată.

Și guvernanții fac eforturi pentru a convinge oamenii să meargă la centrele de vaccinare. Recent, ministrul Sănătății a anunțat că sunt luate în calcul noi măsuri care ar putea să-i indemne pe aceștia să ia decizia potrivită, le vor fi acordate bonuri de masă sau vor avea șansa să câștige diverse premii la loterii special organizate.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, îngrijorări cu privire la varianța Delta

Medicul a explicat că majoritatea cazurilor secvențiate săptămâna trecută au fost cu tulpina Delta. Aceasta este mult mai contagioasă și cu o încărcătură virală mai ridicată.

„Din păcate vedem o creștere a numărului de cazuri în aceste săptămâni și situația care se prefigurează pentru următoarea perioadă nu este una bună, mai ales că varianta Delta are tendința de a deveni dominantă pe teritoriul României,” a declarat acesta.

„Practic, în săptămâna 30 (26 iulie – 1 august, n.r.), din numărul total al testelor de secvențiere efectuate, peste 89% au ieșit pozitive pentru varianta Delta. Or, când vorbim de o pondere atât de mare a cazurilor generată de varianta Delta, acest lucru este – aș putea spune – cât se poate de important și cred că trebuie să ținem cont în primul rând de datele științifice,” a adăugat.

Medicul a subliniat că este foarte important ca numărul de oameni vaccinați să crească. „Dacă ritmul de vaccinare și intenția de vaccinare a oamenilor nu se schimbă, sigur că vom deconta până la urmă cu toții această rată destul de redusă de acoperire vacinală,” a subliniat.

ADVERTISEMENT