News

Valeriu Zgonea, achitat de Curtea de Apel București în dosarul de trafic de influență

Curtea de Apel a stabilit că Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților, este nevinovat în dosarul de trafic de influență. O primă sentință în această speță a fost dată în 2020.
11.02.2022 | 16:06
Valeriu Zgonea achitat de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul de trafic de influenta
Valeriu Zgonea a fost achittat în dosarul de trafic de influență. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Judecătorii Curții de Apel București l-au achitat pe Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților în dosarul de trafic de influență în care era implicat. Direcția Națională a depus un apel la o sentință anterioară, notează Ziare.com.

Mai exact, completul de doi judecători a stabilit că apelul înaintat de procurorii DNA împotriva sentinței din 2020, pronunțată de Tribunalul București, este nefondat și că Valeriu Zgonea nu se face vinovat de trafic de influență.

ADVERTISEMENT

“Admis apel – Dec.pen.127/A/11.02.2022- (…) Respinge, ca nefondat, apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, împotriva sentinţei penale nr. 126/03.02.2020, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 48938/3/2017”, se arată în nota de fundamentare a sentinței.

Ultimul termen în care a fost dezbătut apelul procurorilor DNA la decizia dată de Tribunalul București a avut loc anul trecut, pe 20 octombrie.

ADVERTISEMENT

Ce au mai decis judecătorii

Completul de judecată de la Curtea de Apel București a mai stabilit, pe lângă achitarea lui Valeriu Zgonea, și ridicarea sechestrului pus de DNA Pitești. În plus, acesta ar urma să primească înapoi o sumă de 62.143 lei, confiscați de autorități.

De asemenea, judecătorii au mai stabilit că Zgonea nu va mai avea de plătit cheltuielile de judecată, evaluate la aproximativ 4.000 de lei. Acestea ar urma să fie acoperit, în urma noii decizii, de statul român.

ADVERTISEMENT

“În baza art. 404 alin. 4 lit. c) Cod de procedură penală ridică măsurile asigurătorii instituite prin Ordonanţa din data de 28.12.2017 de DNA-Serviciul Teritorial Ploieşti, în dosarul nr.161/P/2015, asupra contului bancar deschis la Banc Post – Sucursala Dolj, nr.X, Cod IBAN X, aparţinând inculpatului ZGONEA VALERIU-ŞTEFAN, până la concurenţa sumei de 62.143 lei. Înlătură dispoziţia de confiscare a sumei de 62.143 lei, de la inculpatul ZGONEA VALERIU-ŞTEFAN”, au transmis judecătorii.

Dosarul de trafic de influență în care a fost judecat Valeriu Zgonea

Valeriu Zgonea a fost inculpat într-un dosar de trafic de influență, fiind acuzat că ar fi primit o vacanță la Viena, plătită de consilierul județean Dumitru Dobrică, pentru a facilita numirea fiicei celui de al doilea într-o poziție publică.

ADVERTISEMENT

Procurorii îl mai acuzau pe fostul președinte al Camerei Deputaților că, pe lângă excursia la Viena, acesta ar fi primit și un teren pentru a interveni în favoarea Ionelei Viorela Dobrică, în prezent parlamentar de Buzău.

Zgonea s-a apărat și a susținut că anchetatorii l-ar forțat pe Dumitru Dobrică să depună un denunț la adresa sa. Mai exact, el susține că consilierul ar fi fost amenințat cu mai multe dosare pentru respectiva confesiune.

“Nu îmi pot explica motivele lui pentru care a făcut denunțul. Înțeleg de la el n.r. de la Dumitru Dobrică) de pe holul tribunalului, că ar fi fost amenințat și că el era la rândul său cercetat pentru fapte de evaziune fiscală cu fonduri europene. (…) Am înțeles că acesta era un modus operandi al procurorului”, a explicat Valeriu Zgonea.

ADVERTISEMENT
Tags: