News

Valori ridicate de poluare în București și Ilfov. S-au depășit de 25 de ori recomandările OMS

Zona București se confruntă din nou cu valori foarte ridicate a poluării aerului. S-a întâmplat sâmbătă seara, mai ales la periferia orașului
13.11.2022 | 09:52
Valori ridicate de poluare in Bucuresti si Ilfov Sau depasit de 25 de ori recomandarile OMS
Sunt din nou probleme cu poluarea în zona Capitalei / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Bucureștiul stabilește noi recorduri în materie de poluare și rămâne una dintre cele mai poluate capitale din Europa, deși este condus de un primar care a promis, în campania electorală, că va încerca să rezolve această problemă.

Poluare masivă în București, sâmbătă seara

O dovadă că nu s-a întâmplat așa a fost sâmbătă seara, atunci când în București și în localitățile învecinate s-au înregistrat valori de până la 25 de ori mai mari decât cele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, pentru particulele PM 2,5.

ADVERTISEMENT

Pentru particulele PM 10, valorile au fost de peste 10 ori mai mari decât cele recomandate de OMS.

Care au fost zonele cele mai poluate

Cea mai poluată zonă a fost Voluntari, acolo unde, în intervalul 20:00 – 22:00, valorile de poluare au fost de 25 de ori mai mari pentru PM10, valoare înregistrată prin rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului Airly.org.

Pe Șoseaua Alexandriei, valorile PM10, în același interval, au fost de peste 18 ori față de media recomandată, iar în Ferentari, au fost de 15 ori mai mari.

ADVERTISEMENT

Și în zona Obor, valorile au depășit de patru ori normele admise de OMS, potrivit Antena 3.

București, a cincea capitală europeană în topul poluării

Duminică dimineața, aerul a continuat să rămână poluat în zone centrale din București, cum ar fi Piața Unirii sau Calea Victoriei, dar și cartierele Ferentari sau Berceni.

Bucureștiul este, în acest moment, una dintre cele mai poluate capitale europene, o situație care se reflectă direct în starea de sănătate a locuitorilor ei. Doar Varșovia, Zagreb, Atena și Sofia o mai depășesc.

ADVERTISEMENT

Capitala nu a rezolvat problema spațiilor verzi

Principalele surse de poluare ar fi numărul mare de mașini la mâna a doua importate de bucureșteni, arderea ilegală a unor materiale poluante în zonele de periferie a orașelor sau utilizarea centralelor pe gaz.

O altă problemă pe care Capitala o are este lipsa spațiilor verzi. București are o medie de 7 mp de spații verzi pe cap de locuitor, în timp ce media europeană este de 18 mp.

ADVERTISEMENT
Tags: