Life

Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Ce glicemie ar trebui să ai dacă ai sub 60 de ani. Care este nivelul optim și pentru persoanele vârstnice

Vârsta și valorile normale ale glicemiei. Care sunt cifrele la care ar trebui să fim atenți când vine vorba de nivelul de zahăr din sânge?
08.09.2024 | 22:00
Valorile glicemiei in functie de varsta Ce glicemie ar trebui sa ai daca ai sub 60 de ani Care este nivelul optim si pentru persoanele varstnice
Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Foto: canva
ADVERTISEMENT

O bună înțelegere a nivelului de zahăr din sânge este esențială pentru sănătatea noastră. Descoperă care sunt intervalele normale ale glicemiei pentru diferite vârste.

Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Ce trebuie să știi

Glicemia se referă la nivelul de glucoză din sânge și este un indicator important al sănătății noastre. Pe măsură ce îmbătrânim, valorile normale ale glicemiei se tot schimbă. Dar, este important să fim atenți la aceste cifre pentru a preveni și gestiona în mod eficient diabetul zaharat sau alte afecțiuni.

ADVERTISEMENT

Glucoza este sursa principală de energie pentru corpul nostru, pe care ne-o luăm în mare parte din alimente ce conțin carbohidrați. Pentru a evita complicațiile diabetului și alte probleme de sănătate, trebuie să menținem un nivel echilibrat al glicemiei.

Reglarea glucozei din sânge este făcută de hormonii insulină și glucagon, produși de pancreas. Insulina facilitează absorbția glucozei în celule pentru producerea de energie sau stocare, în timp ce glucagonul eliberează glucoză din rezerve când nivelul sanguin scade prea mult.

ADVERTISEMENT

Dacă glicemia are o valoare optimă înseamnă că acești hormoni își fac treaba cum se cuvinte. Dar, valorile normale ale glicemiei variază în funcție de vârstă și starea de sănătate. Iată care sunt acestea, potrivit libertatea.ro.

Pentru persoanele sub 59 ani sănătoase, sau cele fără alte afecțiuni în afară de diabet, intervalul este 88-120 mg/dl.

ADVERTISEMENT

Pentru cei cu vârsta peste 60 ani sau care se știu cu alte probleme de sănătate, intervalul este 100-140 mg/dl.

Asociația Americană a Diabetului recomandă pentru diabetici valori între 80-130 mg/dl înainte de mese și sub 180 mg/dl la două ore după mese.

ADVERTISEMENT

Simptome precum oboseală, amețeală, greață, vedere încețoșată sau furnicături la extremități pot indica fluctuații ale glicemiei. Dacă aveți aceste simptome este important să discutați cu medicul specialist.

Un nivel crescut de zahăr în sânge se numește hiperglicemie și e des întâlnit la cei cu diabet sau prediabet. Dacă ai sete mare, te simți obosit, ai dureri de cap, mergi des la baie sau vezi neclar, s-ar putea să ai glicemia ridicată.

Pe de altă parte, hipoglicemia înseamnă că ai prea puțin zahăr în sânge. Pentru mulți diabetici, asta se întâmplă când glicemia scade sub 70 mg/dl.

ADVERTISEMENT