News

Numărul infectărilor a crescut de peste 4 ori într-o săptămână. Tulpina Omicron, musafirul nepoftit la masa de Crăciun

Valul 5 al pandemiei pare a fi cadoul nedorit primit de români de Crăciun, întrucât datele oficiale indică faptul că în acele zile numărul infectărilor a început să înregistreze o creștere accelerată.
05.01.2022 | 16:08
Numarul infectarilor a crescut de peste 4 ori intro saptamana Tulpina Omicron musafirul nepoftit la masa de Craciun
Numărul cazurilor de Covid-19 a crescut spectaculos în numai o săptămână/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Începutul valului 5 al epidemiei de coronavirus este fulminant, prin comparație cu debutul valului 4 provocat de tulpina Delta întrucât rata de  multiplicare a numărului de cazuri noi este considerabil mai mare.

În zilele de Crăciun s-a trecut din nou de pragul de 1.000 de cazuri noi de Covid-19 înregistrate pe zi pentru ca, într-o singură săptămână, numărul să crească de mai bine de patru ori. În nicio perioadă a valului 4, nu s-a înregistrat o creștere atât de mare într-un interval atât de scurt.

ADVERTISEMENT

Datele confirmă afirmațiile medicilor infecționiști și epidemiologi care au avetizat că varianta Omicron a SARS-CoV-2 este de până la patru ori mai contagioasă decât varianta Delta, care a provocat valul 4 al pandemiei.

Reviriment al epidemiei după zilele Crăciunului

La mijlocul lunii decembrie, situația epidemiologică din România era una foarte bună în comparație cu țările din restul Europei care se confruntau cu un număr în crestere de infectări. În intervalul 1-15 decembrie numărul de infectări zilnice a continuat să scadă chiar dacă într-un ritm mai puțin susținut decât în luna noiembrie. De la circa 900 de cazuri pe zi la începutul lunii, se ajunsese la 717 cazuri anunțate pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.

ADVERTISEMENT

Punctul de cotitură a survenit în perioada Crăciunului, chiar dacă datele publicate în acele zile de către Grupul de Comunicare Strategică se bazează pe un număr mai redus de teste. În perioada 25-27 decembrie, care a coincis și cu zilele de weekend în care oricum se fac teste mai puține, numărul infectărilor diagnosticate a fost foarte mic, de sub 600 de cazuri, cu un minim de 349 de cazuri raportate în a doua zi de Crăciun.

Testatarea s-a reluat în parametri normali pe 27 decembrie, astfel că a doua zi dimineață autoritățile au raportat un număr spectaculos de cazuri noi, de 1.144, pragul de o mie fiind depășit pentru prima dată din 9 decembrie. De atunci creșterea a fost continuă ajungându-se la 1.668 cazuri noi pe 31 decembrie.

ADVERTISEMENT

Teoretic, pe 1 și 2 ianuarie numărul ar fi trebuit să scadă, însă scăderea a fost mică, la 1.451, respectiv 958 de cazuri. Apoi, creșterile mari s-au reluat în ultimele zile astfel că miercuri dimineață s-a ajuns la 4.893 de cazuri. Astfel că din 28 decembrie până astăzi, în numai o săptămână, numărul de cazuri a crescut de 4,2 ori. Deocamdată, această creștere nu se regăsește în numărul deceselor existând un decalaj de circa două săptămâni între vârful infectărilor și cel al deceselor.

În timpul toamnei, când varianta Delta a făcut ravagii în România, nu a existat nici o perioadă în care numărul infectărilor să crească într-un asemenea ritm. Astfel, pe 31 august erau înregistrate 1.313 cazuri noi de infectare cu coronavirus. Pentru ca acest număr să se multiplice de patru ori a fost nevoie de aproape trei săptămâni, pentru că abia pe 18 septembrie s-a ajuns la 5.388 de cazuri. Vârful valului patru a fost atins abia pe 19 octombrie când s-au înregistrat 18.863 de cazuri.

ADVERTISEMENT

Predicțiile medicilor, depășite de ritmul rapid al infectărilor

Evoluția infectărilor cu varianta Omicron din România confirmă tendințele constatate și la nivel mondial. Astfel, pe 22 decembrie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunța că secvențierele genomice realizate la nivel global au arătat că numărul cazurilor de infectare cu această tulpină a crescut tot de patru ori într-o singură săptămână.

Pe 3 ianuarie, medicul Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș” estima că multiplicarea exponențială a cazurilor de Covid-19 în România va surveni în a doua jumătate a acestei luni. A fost contrazis chiar în următoarele două zile, după ce numărul infectărior a crescut de la 1.756 de 3 ianuarie la 3.900 pe 4 ianuarie pentru ca miercuri să ajungă la 4.893.

Undeva din a doua jumătate a lunii ianuarie spre 1 februarie va fi o creştere clară. Mă aştept ca lunile februarie, martie şi aprilie să fie lunile într-adevăr în care vom avea probleme legate de numărul de cazuri. Este foarte greu de spus când va fi exact vârful”, spunea medicul Marinescu în urmă cu două zile.

De altfel, și Institutul Național de Sănătate Public a anunțat marți că varianta Omicron a intrat în circulație comunitară, astfel încât cazurile de infectare cu această tulpină și monitorizarea modului de transmitere nu se mai poate face cu strictețe.

ADVERTISEMENT