News

Exclusiv. Când va lovi valul 5 al pandemiei România. Avertismentul medicului Carmen Dorobăţ: “Ne aşteaptă vremuri grele după sărbători”

Apariția valului 5 pandemic pare inevitabilă, în ciuda avertismentelor. Infecționiștii atrag atenția românilor care se întorc acasă din zonele de risc, dar și acelora care pleacă în vacanță.
24.11.2021 | 11:58
Exclusiv Cand va lovi valul 5 al pandemiei Romania Avertismentul medicului Carmen Dorobat Ne asteapta vremuri grele dupa sarbatori
Când va lovi valului 5 al pandemiei România Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Crăciunul și Anul Nou vin să ne pună în gardă în legătură cu revigorarea pandemiei. Medicul infecționist Carmen Dorobăț susține că avertizările specialiștilor nu conțin mesaje „alarmiste” și că prevenția trebuie să vizeze inclusiv zonele non-pandemice.

Proaspăt propus ministru al sănătății, Alexandru Rafila a afirmat realist că este sceptic în privința faptului că România ar putea evita valul 5 pandemic. De fapt, situația este generalizată, pentru că, peste tot în lume, sărbătorile Crăciunului și Anului Nou reprezintă un prilej de bucurie, ceea ce în condiții pandemice se traduce și prin „relaxare” a măsurilor de protecție. „Trebuie să fim pregătiți ca, la două săptămâni după Revelion, să facem față acestui nou val”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, medicul infecţionist Carmen Dorobăț.

ADVERTISEMENT

În opinia lui Alexandru Rafila, citat de FANATIK, singura șansă a României este evitarea unui număr mare de victime. Din păcate, așa cum arătat și fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, inclusiv incidența deosebită a valului 4 a fost cauzată de nerespectarea unor cerințe minime și a prezenței scăzute a cetățenilor, la medic. De data aceasta, însă, avertismentele sunt clare și… previzibile.

„Dacă gândim strict din punct de vedere medical, este clar că, după sărbătorile de iarnă, datorită socializării inerente din perioada care urmează, cu mobilitatea populațională pe care o cunoaștem, venind din vestul Europei – unde acum a reapărut o incidență destul de crescută, cu zone de lockdown total – este clar că ne așteaptă vremuri grele”, a subliniat și medicul Carmen Dorobăț.

ADVERTISEMENT

Medicul infecționist Carmen Dorobăț: „Românii care se întorc în țară și cei care pleacă în străinătate de sărbători pot deveni factori de risc!”

Carmen Dorobăț
Medicul infecționist Carmen Dorobăț (sursa arhivă personală)

 

De altfel, problema acestei mobilități a populației în situații de acest tip este valabilă pe toate planurile. Potrivit medicului infecționist Carmen Dorobăț, „dincolo de românii care vor reveni acasă, ne așteptăm ca și din categoria cetățenilor care vor călători către alte zone, unde incidența este mare, să apară posibile noi infectări. Așadar, estimativ vorbind, este foarte probabi  ca la o distanță de două săptămâni după Anul Nou să apară debutul valului 5 pandemic”.

Specialiștii susțin că depinde numai de comportamentul nostru, al tuturor, cât de important va fi acest val 5. Urgentarea comunicării condițiilor specifice fiecărei țări, dar și a situațiilor familiale persoanelor care se vor întoarce acasă, pentru a petrece sărbătoriile alături de familii, dar și cu românii care merg să sărbătorească Crăciunul și Revelionul la prietenii sau la rudele din străinătate este esențială.

ADVERTISEMENT

„Încă de acum, cu toții trebuie puși în gardă, pentru a nu deveni factori de risc. Mobilitatea populațională produce un asemenea schimb și mai ales o ușurință în transmiterea virusului, între diverse zone ale planetei”, a argumentat sursa citată.

La unison, specialiștii susțin că aceste sărbători crează oportunitatea acestui virus să se transmită mai mult, în condiții de socializare putenică.

ADVERTISEMENT

Cu ochii pe Germania și pe Italia, posibile destinații cu măsuri restrictive sporite

Potrivit CNSU, citat de Antena 3, Austria, Cipru, Franța, San Marino și Portugalia fac parte dintre țările care prezintă un risc important, în materie de noi infectări. Asupra unor țări în care trăiesc segmente importante de populația românească a avertizat și medicul Carmen Dorobăț.

„Austria a adoptat deja măsuri restrictive deosebite și se pregătește Germania. Italia încă nu, dar accentuez cuvântul „încă”… Deocamdată, nu știm cum vor merge lucrurile, dar iată că și în nordul Europei, acolo unde socializarea nu este atât de puternică precum în zona mediteraneană, incidența a devenit deosebit de mare. Așadar, iată încă un motiv pentru care ne așteptăm ca și România să intre într-o astfel de zonă, după sărbători”, ne-a declarat medicul infecţionist.

Din nefericire, nu se pot estima „costurile” următorului val pandemic. Potrivit experților, întotdeauna când se face o previziune de ordin numeric și temporal, sunt luate în calcul o serie de studii care se întreprind prospectiv și care au la bază o serie de formule de calcul. Doar conlucrând, medicii epidemiologi și statisticieni pot obține astfel de informații, dar, pentru moment, nu se pot face estimări.

„Măsurile de prevenție, adoptate cu multă știință de carte!”

Teoretic, măsurile de precauție care pot fi luate în urma apariției unor astfel de avertismente sunt de ordin general. Există, însă, excepții și se pare că România este obișnuită să… iasă din tipare. Cu privire la valul 5 pandemic, aceasta este și părerea medicului specialist intervievat:

„Toată lumea, în general, dar noi românii, în special, ne bucurăm mult și ne place să simțim gustul acestor sărbători. Din acest motiv, respectivele măsuri de prevenție trebuie adoptate cu multă știință de carte. Subliniez această afirmație deoarece medicul epidemiolog, infecționistul și cel care se ocupă cu organizarea sanitară sunt cei care ar trebui să hotărască aceste măsuri restrictive pentru fiecare zonă în parte, în funcție de specificul acestora”, a explicat Carmen Dorobăţ pentru FANATIK.

Din acest punct de vedere, Carmen Dorobăț s-a referit la zonele de natură socio-economică. Potrivit medicului infecționist, sectorul sanitar este obligat să asigure tot ceea ce reprezintă patologia, nu doar infecția cu virusul SARS-CoV-2, în toată perioada care urmează. Dar lucrurile nu sunt atât de simple…

„De asemenea, sectorul Horeca se va confrunta cu o mulțime de evenimente. Oamenii doresc să se bucure, să se întâlnească. Trebuie să învățăm să ne bucurăm în aceste condiții pandemice, adoptând măsuri luate de persoane care au expertiză în acest sens”, a argumentat interlocutoarea noastră.

Morgă
Imaginile de la morga Spitalului Universitar sunt șocante (sursa hepta.ro)

 

Potrivit FANATIK, recent, postul CNN a realizat un reportaj la Spitalul Universitar din București, totul culminând cu situația de la morgă. Situația prezentată era una (puțin spus) nefastă, jurnaliștii în cauză notând că, deși spațiul respectiv are o capacitate de păstra doar 15 persoane decedate, la morgă se aflau 41 de cadavre…

Cu toate acestea, Carmen Dorobăț a explicat că „sistemul sanitar din România a făcut față, în condiții foarte bune, acestei „surprize” pandemice, la care nu ne-am așteptat, în special în ceea ce privește numărul cazurilor grave. Spre exemplu, la începutul anului trecut, nu bănuiam că tot ceea ce înseamnă necesar de terapie intensivă, din punctul de vedere al locației și al personalului cerut de această infecție, să fie atât de mare, practic covârșitor, așa cum s-a arătat până la urmă”.

Potrivit medicului citat, autoritățile medicale românești au căpătat experiență, știu cum să se organizeze și mai ales sunt conștiente de ce resurse au nevoie, atât din punct de vedere medical, dar mai ales administrativ.

Medic spațiu non-COVID
…Inclusiv medicii care lucrează în spațiile non-COVID sunt puși în fața unei noi provocări, înaintea valului 5 (sursa hepta.ro)

Zonele non-COVID intră în stare de alarmă

Creșterea numărului de decese este alarmantă. Cu toate acestea, potrivit specialistului Carmen Dorobăț, medicii infecționiști nu s-au hazardat în afirmații privind finalul pandemiei: „Din contră, mereu am atras atenția asupra continuării activității de vaccinare și a respectării măsurilor de protecție, cu care, de altfel, ne-am obișnuit. Trebuie să înțelegem că nu trebuie să lăsăm garda jos, pentru că, dacă vom intra în valul 5 cu un număr foarte mare de cazuri, evident că vom înregistra un număr de noi infecții, căruia cu greu îi vom face față”.

Medicul primar infecționist consideră că este de dorit ca, în continuare, „să fim atenți și tot ce înseamnă organizare sanitară să țină seama de virusul COVID-19, dar, pe de altă parte, în astfel de perioade de relaxare trebuie să asigurăm organizarea pentru tot ceea ce reprezintă zonele non-COVID”.

„Așa cum știm, inclusiv zonele care îngrijesc alte patologii decât cea cauzată de Coronavirus trebuie să fie dotate cu spații în care pot primi, în regim de urgență, pacienți depistați pozitiv sau care așteaptă să fie testați”, a continuat Carmen Dorobăț.

Potrivit medicului specialist, întreaga organizare ar trebui să se facă în zonele în care ne confruntăm cu o incidență mai mică a cazurilor de infectare.

„Ar fi necesar ca, exact acum, șefii de secții și managerii spitalelor să gândească și să soluționeze toate problemele care ne-au luat pe neașteptate”, a încheiat Carmen Dorobăț.

 

ADVERTISEMENT