News

Valul 5, mai puțin agresiv decât cel precedent. Ministrul Rafila: ”Mortalitatea e de 8-10 ori mai mică față de octombrie”

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spune că valul 5 al pandemiei este mai puțin agresiv în comparație cu precedentul. Conform oficialului, mortalitatea este de 8-10 ori mai mică față de octombrie.
19.01.2022 | 16:11
Valul 5 mai putin agresiv decat cel precedent Ministrul Rafila Mortalitatea e de 810 ori mai mica fata de octombrie
ADVERTISEMENT

Miercuri, 19 ianuarie, în debutul ședinței de guvern, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a făcut o scurtă prezentare a efectelor valului 5 al pandemiei de Covid-19 în țara noastră.

Conform oficialului, proporția cazurilor de COVID internate este extrem de redusă, de 2-3% zilnic. Medicul Rafila mai spune că mortalitatea este de 8 până la 10 ori mai mică față de octombrie, când ne confruntam cu valul Delta.

ADVERTISEMENT

Ministrul Rafila, despre efectele din valul 5: internările sunt de 2-3% și mortalitatea e de 8 – 10 ori mai mică față de octombrie

Valul 5 al pandemiei SARS-CoV-2, numit și cel al variantei Omicron, aduce numere uriașe de infectări zilnice în România.

Marți și miercuri s-au raportat peste 16.000 de cazuri noi în 24 de ore. În ciuda infectărilor, ministrul Alexandru Rafila dă asigurări că, momentan, sistemul medical nu este amenințat.

ADVERTISEMENT

”În ciuda numărului mare de cazuri noi înregistrate, proporția de cazuri internate într-o zi este în continuare redusă – 2-3% creștere zilnică, care fără probleme poate fi preluată de sistemul de sănătate. În mod evident ne preocupă funcționarea sistemului de sănătate”, a declarat ministrul, la ședința de guvern.

În ceea ce privește rata de deces, Alexandru Rafila a precizat că mortalitatea, în comparație cu situația din luna octombrie, când se înregistra un număr similar de cazuri, este de 8 – 10 ori mai mică.

ADVERTISEMENT

Ministrul Rafila anunță creșterea numărului de cazuri în următoarea perioadă

Ministrul Alexandru Rafila a mai spus că în perioada următoare va crește numărul persoanelor confirmate cu Covid-19.

Acest lucru va fi cauzat de două aspecte: pe de o parte, tulpina Omicron este mult mai transmisibilă și, pe de altă parte, crește capacitatea de testare. Am putea avea, săptămâna viitoare, 100.000 de teste în 24 de ore.

ADVERTISEMENT

”Ieri (n.r. marți) a fost cel mai mare număr de teste de la începutul acestei pandemii, am ajuns la 90.000 teste într-o zi. Creștrea testării va continua, vom ajunge săptămâna viitoare la peste 100.000 de teste și implicit va crește și numărul de persoane detectate.

Numărul de persoane infectate va crește pentru că discutăm de o tulpină mult mai transmisibilă, cifrele din această perioada sunt incomparabil mai mari decât cele din perioadele anterioare.

Al doilea motiv de creștere a numărului de persoane detectate va fi din cauza creșterii capacității de testare, pentru că cine are o suspiciune se poate testa.

Mai avem 100 de centre care trebuie operaionalizate, trebuie avizate întâi de direcțiile de sănătate publică și apoi să încheie contractele cu casele. Majoritatea acestor centre din cele 230 vor fi operaționale până la sfârșitul acestei săptămâni”, a mai declarat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT