News

Valul cinci al pandemiei. Ce medicamente include noul protocol de tratare a Covid-19

Ministerul Sănătății a propus un protocol revizuit pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2. Noile antivirale Molnupiravir şi Paxlovid au fost incluse pe lista de tratament.
06.01.2022 | 08:26
Valul cinci al pandemiei Ce medicamente include noul protocol de tratare a Covid19
ADVERTISEMENT

După aproape doi ani de pandemie oamenii de știință și medicii practicienii au o înțelegere mult mai profundă a modului în care acționează infecția Covid-19 și care sunt medicamentele care pot duce la îmbunătățirea stării persoanelor infectate.

Pornind de la aceste informații, specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății și Centrul European de Prevenire al Bolilor au emis o serie de documente care au fost folosite de către specialiștii Ministerului Sănătății din România pentru a stabili un nou protocol pentru tratarea pacienților care prezintă infecția COVID-19, notează Adevărul.

ADVERTISEMENT

“Având în vedere acumularea de noi date clinice, precum și monitorizarea șic îngrijirea în ambulatoriu a tot mai mulți pacienți, Comisia de boli infecțioasei a Ministerului Sănătății propune un protocol de tratament revizuit pentru pacienții adulți”, au explicat specialiștii.

Ce medicamente include noul protocol de tratament?

Specialiștii din Ministerul Sănătății au decis ca Molnupiravir şi Paxlovid, două noi antivirale, au fost incluse în noua schemă de tratament. Această decizie a fost fundamentată pe studiile care indică eficiența în cazul cazurilor cu potențial sever.

ADVERTISEMENT

Studiile realizate până în acest moment indică faptul că cele două antivirale  oferă rezultate optime dacă sunt administrate în primele cinci zile de manifestare a bolii în cazul persoanelor care prezintă riscul agravării simptomelor.

Ministerul Sănătății a decis înlocuirea plasmei prelevate de la persoanele convalescente cu anticorpi monoclonali. Specialiștii fac recomandări asemănătoare legate de Umifenovir.

ADVERTISEMENT

“Umifenovirul este un medicament utilizat în tratamentul infecţiei SARS-CoV-2 în diferite ţări, dar nu este avizat de către EMA pentru a fi utilizat în Europa, iar studiile clinice nu au demostrat eficienţa acestuia. Având în vedere recomandările din Ghidul terapeutic elaborat de NIH care sunt sunt împotriva utilizării Ivermectinei cu excepţia utilizării acestui preparat în studii clinice de faza III precum şi împotriva utilizării Umifenovirului în tratamentul infecţiei SARS-CoV-2, au fost scoase din schema de tratament”, explică specialiștii Ministerului Sănătății.

Hidroxiclorochina, unul dintre medicamentele despre care s-a crezut că ar avea un efect pozitiv în cazul infecției Covid-19 face obiectul unui avertisment emis de către autoritățile medicale.

ADVERTISEMENT

Membrii Comisiei pentru bolile infecțioase explică faptul că datele actuale nu indică eficiența hidroxiclorochinei în cazul formelor severe sau critice de Covid-19. În plus, acest medicament nu oferă rezultate pozitive în cazul profilaxiei.

Recomandările specialiștilor din Ministerul Sănătății

Membrii Comisiei pentru boli infecțioase care au stabilit schema de tratament au emis și o serie de recomandări destinate medicilor care tratează persoanele diagnosticate cu Covid-19. Aceste indicații sunt gândite în funcție de stadiul bolii și medicamentele care urmează să fie administrate.

În cazul persoanelor asimptomatice, specialiștii nu recomandă tratamentul medicamentos. Totuși, pe măsură ce pacienții prezintă simptome este recomandată administrarea diferitelor forme de tratament.

Momentul în care tratamentul este administrat influențează evoluția pacienților. Astfel, specialiștii recomandă administrarea medicamentelor necesare din primele zile de boală în cazul pacienților care prezintă forme moderate și severe.

Trebuie subliniat faptul că antibioticele nu fac parte din schema de tratament recomandată pentru Covid-19. Aceste medicamente pot fi administrate doar atunci când pacienții prezintă și o infecție bacteriană, în paralel cu cea SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT