Life

Valul de caniculă care a făcut zeci de mii de morți. A durat 70 de zile și a făcut prăpăd în Europa

Valul cu temperaturi ridicate care a dus la moartea a zeci de mii de persoane. A avut o durată de 70 de zile, a făcut ravagii în Europa.
11.07.2024 | 14:25
Valul de canicula care a facut zeci de mii de morti A durat 70 de zile si a facut prapad in Europa
Valul cu temperaturi ridicate care a dus la moartea a zeci de mii de persoane. A avut o durată de 70 de zile, a făcut ravagii în Europa. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Valul de caniculă care a făcut zeci de mii de morți. A durat 70 de zile și a lăsat prăpăd în Europa. O țară cunoscută a fost afectată serios de fenomenele meteorologice, care au avut loc în urmă cu mai bine de 100 de ani.

Valul cu temperaturi ridicate care a dus la moartea a zeci de mii de persoane. A avut o durată de 70 de zile, a făcut ravagii în Europa

Valul cu temperaturi ridicate care a dus la moartea a zeci de mii de persoane. A avut o durată de 70 de zile, a făcut ravagii în Europa. Numeroase articole de la acea vreme au comentat canicula care a făcut prăpăd.

ADVERTISEMENT

În anul 1911 locuitorii din Franța s-au confruntat cu multe zile toride. Oamenii au avut parte de cea mai călduroasă vară din istoria țării, la momentul respectiv peste 40.000 de persoane murind din cauza căldurii.

Majoritatea deceselor s-au produs în rândul copiilor. Valul de căldură intensă a durat două luni și jumătate. Mai exact, francezii au trebuit să suporte canicula timp de 70 de zile, din data de 5 iulie până pe 13 septembrie.

ADVERTISEMENT

Temperaturile au scăzut doar extrem de rar, în perioade scurte. Din păcate, valul de căldură din Franța anului 1911 a fost combinat și cu un nivel ridicat al radiației solare, precum și cu o absență totală a ploilor.

Canicula a pârjolit întreaga țară, lucru care a fost relatat de numeroase publicații din Europa și din afara ei. Presa de peste Ocean spunea că arșița a făcut victime și în Statele Unite ale Americii, coasta de est fiind cea mai afectată.

ADVERTISEMENT

Franța, afectată de valul de căldură din 1911

„De trei zile, suferim la Paris de o căldură cu adevărat îngrozitoare. Temperatura a crescut constant începând cu data de 5 a acestei luni. În această dimineață, la ora 9.00, termometrul a atins 27,6°C”, nota la acea vreme ziarul La Croix.

Până la jumătatea lunii iulie Franța depășea temperaturi de 35 de grade Celsius, mai ales în capitală. În august, la Paris, temperaturile au trecut de 30 de grade Celsius, timp de 14 zile consecutiv. Erau temperaturi cu 5 până la 7,5 grade Celsius mai mari decât normalul perioadei.

ADVERTISEMENT

În Lyon și Toulouse termometru a arătat zile la rând mai bine de 37 de grade Celsius, fotografiile de la acea vreme arătând oameni întinși pe jos sau pe bănci. Mai bine de 40.000 de persoane au fost doborâte de căldura sufocantă.

„Departe de a fi mai puțin violentă, căldura crește, dimpotrivă, și în proporții aproape surprinzătoare. Să ne închidem sau să căutăm prin oraș câteva fâșii de umbră, câteva oaze de aer cald în care să putem respira! 

Magazine închise. Străzi pustii. Înghesuială în gări […] De la amiază încolo, e îngrozitor și comic. Soarele frenetic pare să încălzească un oraș mort […] Noaptea cade, dar căldura nu”, scria Le Figaro.

Pe lângă temperaturile crescute în anul 1911 oamenii s-au confruntat și cu o epidemie de „diaree verde”. Locuitorii aveau scaune de culoare verde, care erau provocate din cauza unei infecții bacteriene. Copiii au fost cei mai afectați.

Mai mult decât atât, oamenii de știință au mai dezvăluit că țara a trecut la acea vreme și printr-o epidemie de febră aftoasă la vacile care produceau laptele dat bebelușilor. Acest lucru a cauzat o penurie gravă de lapte, făcându-i pe cei mici vulnerabili în timpul caniculei.

Franța s-a confruntat cu un val de căldură toridă și în anul 2003. În urmă cu 21 de ani țara și-a amintit de evenimentele nefericite din 1911. Din păcate, și de această dată temperaturile crescute au dus la moartea de 15.000 de persoane.

ADVERTISEMENT
Tags:
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu...
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu și-a învățat lecția scumpă
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Ea este Marina, doctoriţa ucisă în cabinetul stomatologic din Brăila unde lucra. Primele...
Ea este Marina, doctoriţa ucisă în cabinetul stomatologic din Brăila unde lucra. Primele ipoteze despre identitatea criminalului
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o...
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o construieşte din banii săi
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”