News

Valul de caniculă se intensifică în debutul săptămânii. ANM anunță maxime de 38 de grade

Începutul de săptămână aduce o intensificare a valului de caniculă. Specialiștii ANM anunță maxime de peste 37-38 de grade Celsius.
16.08.2021 | 09:38
Valul de canicula se intensifica in debutul saptamanii ANM anunta maxime de 38 de grade
ADVERTISEMENT

A doua decadă a lunii august va debuta tot cu temperaturi insuportabile. Luni, valul de căldură va fi în intensificare şi în extindere în majoritatea regiunilor şi mai ales în Oltenia, Muntenia, Banat, Crişana şi în sud-vestul Transilvaniei va fi caniculă.

ANM mai anunță că disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi, pe arii extinse, pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie şi de deal.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM. Valul de caniculă se intensifică în debutul săptămânii: maxime de 38 de grade

Meteorologii ANM anunță noi zile caniculare în România, la începutul acestei săptămâni. Luni, temperaturile maxime se vor încadra între 27…29 de grade pe litoral şi în jurul a 38 de grade în vest şi sud-vest. În regiunile nordice şi nord-vestice, iar în orele amiezii în zona montană şi parţial în centru, vor fi înnorări mai accentuate şi pe alocuri averse şi descărcări electrice.

Vor fi condiţii de grindină şi izolat cantităţile de apă vor depăşi 15…25 l/mp. În restul ţării cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în regiunile vestice şi pe crestele montane, dar şi în timpul ploilor.

ADVERTISEMENT

În București, vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat îndeosebi în orele amiezii când şi indicele temperatură umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab.

Și la munte vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai accentuate după-amiaza când pe alocuri în nordul Carpaţilor Orientali şi izolat în restul masivelor vor fi averse, descărcări electrice şi condiţii de grindină.

ADVERTISEMENT

Izolat cantităţile de apă vor depăşi 15…25 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe creste, dar de scurtă durată şi în timpul ploilor. Valorile termice vor continua să crească.

Pe literal vremea va fi frumoasă. Cerul va fi senin, iar vântul va sufla slab şi moderat, în uşoară intensificare ziua. Temperaturile maxime se vor încadra între 27 şi 30 de grade. Temperatura apei mării va avea valori de 24…26 de grade.

ADVERTISEMENT

ANM: ”Cel mai lung val de căldură din România”

Oficialii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) spun că valul de căldură din acest an este cel mai lung – ca număr de zile consecutive – înregistrat în țara noastră până în prezent. Timp de 15 zile a fost depășită temperatura de 35 de grade Celsius.

”Zona de sud şi sud-est a Europei a fost marcată de acest val de căldură persistent, de lungă durată şi într-adevăr şi noi înregistrăm în ţara noastră cel mai lung val de căldură ca număr de zile consecutive.

Vorbim de 15 zile consecutive în care temperaturile în România – în partea de vest, în partea de sud-sud-est a ţării – au depăşit 35 de grade Celsius, iar în cele mai călduroase zile din iulie, de la sfârşitul lunii, 28-29-30-31 iulie, ne-am apropiat de valori de 40 de grade”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT