Experții sunt îngrijorați de faptul că o națiune de 1,4 miliarde de oameni nu este vaccinată în mod corespunzător și s-ar putea să nu aibă instrumentele de asistență medicală pentru a trata un val de boală care se așteaptă să ucidă peste un milion de persoane până în 2023.
Unii oficiali americani și europeni se străduiesc să își dea seama cum, sau dacă pot contribui la atenuarea unei crize de care se tem că va afecta economia globală, va constrânge și mai mult lanțurile de aprovizionare ale companiilor și va genera noi variante de coronavirus îngrijorătoare.
“Am precizat că suntem pregătiți să ajutăm în orice mod pe care l-ar putea considera acceptabil”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, relatează Reuters.
Pregătirea în avans a sistemului de sănătate, colectarea precisă și partajată a datelor și comunicarea deschisă sunt toate importante pentru a lupta împotriva infecțiilor masive cu coronavirus, spun experții în sănătate din țări din afara Chinei care s-au luptat cu propriile valuri de Covid. Multe dintre aceste elemente par să lipsească în China, spun ei.
Președintele Xi Jinping a insistat mult timp asupra faptului că sistemul de partid unic al țării este cel mai potrivit pentru a gestiona boala și că vaccinurile chinezești sunt superioare celor occidentale, în ciuda unor dovezi care arată contrariul.
Guvernele democrate se află într-o situație dificilă din punct de vedere diplomatic, dorind să ajute la stoparea unei crize în plină expansiune cu implicații globale și interne în domeniul sănătății și al economiei într-un mod pe care guvernul chinez ar putea fi dispus să îl accepte.
Oficialii europeni și americani poartă discuții atente în culise cu omologii chinezi, în timp ce emit declarații publice formulate în mod deliberat, menite să arate clar că mingea este în terenul Beijingului.
Oficialii de la Washington și de la Beijing au discutat la începutul acestei luni despre cum să gestioneze Covid în cadrul discuțiilor din China pentru a pregăti vizita secretarului de stat Antony Blinken la începutul anului viitor, a declarat săptămâna trecută consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan. El a refuzat să dea detalii, invocând “canale diplomatice sensibile”.
Un domeniu de potențială asistență occidentală implică faptul dacă China ar accepta vaccinul actualizat ARNm al BioNTech, conceput pentru a viza variantele Omicron care circulă în prezent, despre care mulți experți cred că este mai eficient decât vaccinurile chinezești.
Cu toate acestea, Statele Unite și alte țări occidentale nu încurajează în mod deschis China să accepte vaccinurile cu ARNm de producție occidentală. “Suntem pregătiți să ajutăm orice țară din lume cu vaccinuri, tratamente, orice altceva cu care putem fi de ajutor”, a declarat joi reporterilor coordonatorul reacției la coronavirus de la Casa Albă, Dr. Ashish Jha.
Beijingul a declarat că “avantajele instituționale” îl vor ajuta să treacă peste epidemie fără asistență străină, iar numărul estimat al morților din China din cauza Covid este încă mai mic decât cele 1,1 milioane de decese din SUA și 2,1 milioane din Europa.
Însă producătorul american de medicamente Pfizer a ajuns săptămâna trecută la un acord pentru a exporta tratamentul său antiviral Paxlovid în China prin intermediul unei companii locale, afirmând că lucrează cu toate părțile interesate pentru a asigura o aprovizionare adecvată.
Experții în sănătate din afara Chinei disperă că ar putea fi prea târziu pentru a evita o tragedie.
Se crede că peste 160 de milioane de persoane din China suferă de diabet și există opt milioane de chinezi nevaccinați cu vârsta de peste 80 de ani, a declarat Yanzhong Huang, cercetător senior pentru sănătate globală la Council on Foreign Relations. Aceștia sunt factori de risc pentru forme severe de Covid.