News

Valul doi de coronavirus ar putea sa vină mai repede decât anticipau anumiți experți. Când ar putea lovi în România. Anunțul lui Raed Arafat

13.05.2020 | 22:41
Valul doi de coronavirus ar putea sa vina mai repede decat anticipau anumiti experti Cand ar putea lovi in Romania Anuntul lui Raed Arafat
ADVERTISEMENT

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a dezvăluit că al doilea val de coronavirus ar putea să vină în vară, deși nu va fi la fel de puternic ca și primul val.

Raed Arafat se așteaptă la un al doilea val de coronavirus la vară

Arafat a estimat că rata de transmitere în România e momentan 0.9, fiind un lucru bun, însă relaxarea măsurilor ar putea crește această statistică într-un mod îngrijorător.

ADVERTISEMENT

„Există o uşoară coborâre. Semnele sunt pozitive, dar nu sunt concludente că stăm pe loc şi că tot ce facem de acum, virusul a dispărut. Nu a dispărut, virusul este printre noi.  Din punctul nostru de vedere, virusul există, infecţii vor fi, persoanelor vulnerabile au rămas vulnerabile.

Persoanele în vârstă dacă nu se comportă protectiv pentru ei, dacă se infectează, pericolul este mult mai mare. Familiile trebuie să înţeleagă bine: am trimis copiii în stradă, dar atunci trebuie ţinuţi la distanţă faţă de bunici pentru că ei pot transmite boala. Noi aveam 0,9 rată de transmitere, asta mi-au spus colegii de la INSP. Nu ştiu cât e acum, exact, dar aşa era la un moment dat”, a declarat Arafat la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Arafat susține redeschiderea economiei, însă crede că acest lucru trebuie făcut cu cap, urmând niște pași logici care să nu pună în pericol societatea. „Faptul că am ţinut şcolile închise, tocmai ca să prevenim vectorul de transmitere prin copii către familii. Dar acum vine lumea şit întreabă: bine, dar la tabără, la club? Când vom ajunge să avem tabere, o să vedem. Nu degeaba s-a luat decizia că şcoala rămâne închisă până în 15. Primele măsuri care se iau sunt cele cu risc limitat.

După asta începi să iei şi alte măsuri de relaxare. Riscul este că dacă sunt luate toate măsurile toate deodată, este că urmează să luăm măsuri serioase de închidere. Măsurile serioase sunt cu impact mare pe economie. Deschiderea economiei trebuie să fie strict cu respectarea unor reguli”, a completat Arafat.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat nu crede că cinematografele vor fi deschise în viitorul apropiat

În încheiere, șeful DSU a făcut o prognoză referitoare la redeschiderea cinematografelor, însă acest lucru nu se va întâmpla în viitorul apropiat: „O să se discute la CNSSU. Cinematografe este exclus să ai, food court-ul la fel, ăsta este spaţiul unde s-a considerat că este un risc major. S-au păstrat deschise spălătoriile, optica medicală. O să analizăm ce înseamnă magazinele mici, o să analizeze epidemiologii, dacă e bine de acum, de la 1 iunie sau mai târziu”.

Arafat a vorbit și despre valul 2 al epidemiei, care ar putea lovi țara noastră în vară, și a lăsat să se înțeleagă că există anumite presiuni pe care anumite companii le fac pentru a redeschide anumite sectoare ale economiei, deși acest lucru nu s-ar impune din punct de vedere epidemiologic: Valul 2 poate să fie și în vară, poate cu 20% mai puțin impact, poate că temperatura să limiteze transmiterea, dar nu să o oprească. Clar că unele propuneri sunt la presiunea unor entităţi, unor grupuri. Trebuie să vedem cum vom rezolva această problemă. Am văzut că sunt locuri unde se spune că pot, asta înseamnă că CNSSU poate să spună nu, cum ar fi terasele. Dacă scrie pot sau se poate, asta înseamnă că avem loc de discutat”.

ADVERTISEMENT

Românii vor putea să iasă din casă începând cu 15 mai fără să mai completeze declarația pe propria răspundere, însă vor fi nevoiți să poarte măști chirurgicale și să respecte o distanță de 1.5 metri față de alți oameni pe stradă.

ADVERTISEMENT