News

Valul infecțiilor Omicron amenință sistemul sanitar. Medici: ”Reevaluați decizia de a menține deschise școlile”

Valul infecțiilor Omicron devine tot mai intens în România. În contextul exploziei numărului de cazuri, medicii cer autorităților să reevalueze decizia legată de menținerea școlilor deschise în această perioadă.
18.01.2022 | 08:39
Valul infectiilor Omicron ameninta sistemul sanitar Medici Reevaluati decizia de a mentine deschise scolile
ADVERTISEMENT

În București, dar și la nivel național, valul 5 al infecțiilor Covid-19, care are la bază mutația Omicron, crește accelerat de la o săptămână la alta.

Acest lucru se observă cel mai bine când ne uităm la incidența cazurilor. În Capitală, rata de infectare a ajuns luni la 5,67 la mia de locuitori. Specialiştii avertizează asupra pericolului blocării spitalelor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, medicii atrag atenţia că ar trebui reevaluată, ”până nu e prea târziu”, decizia guvernului de a menţine şcolile deschise până se ajunge la ocuparea a 75% din paturile de spital destinate pacienţilor cu SARS-CoV-2.

România, amenințată de valul infecțiilor cu varianta Omicron

Pericolul de sufocare a sistemului medical a fost recunoscută oficial la nivelul Capitalei, luni, atunci când, în urma unei ședințe la Prefectură, s-a decis ca timpul de aşteptare a unei ambulanţe pentru testarea COVID-19 la domiciliu să crească de la 24 de ore la 48 de ore. Motivul principal este explozia numărului de cazuri din ultima perioadă.

ADVERTISEMENT

Mariana Ţipişcă, purtătorul de cuvânt al instituției, a mai spus că reprezentanţii DSP au cerut suplimentarea numărului de locuri în centrele de carantinare, estimând că vor fi mai multe cazuri de persoane asupra cărora se vor emite decizii de carantinare şi izolare.

Omicron reprezintă principalul pericol în această perioadă. Potrivit celor de la Adevărul, care prezintă date de laborator ale clinicii MedLife, au fost identificate alte 274 de suspiciuni de Omicron dintr-un lot de 349 de probe analizate prin metoda pre-screening PCR.

ADVERTISEMENT

Numai în Cluj, 96% din cazurile analizate sunt, cel mai probabil, cu Omicron, iar în Bucureşti şi Timişoara vorbim de o rată de peste 70%. Au mai fost identificate cazuri suspecte în judeţele Gorj, Alba, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Satu Mare.

Medici avertizează: ”Reevaluați decizia de a menține deschise școlile”

La finele săptămânii trecute, miniștrii sănătății și educației au anunțat noile reguli privind funcționarea școlilor. Astfel, acestea vor trece în online doar atunci când rata de ocupare a spitalelor din județ este de 75%.

ADVERTISEMENT

Medicii nu sunt deloc de acord cu această poziție a guvernanților și transmit că măsura trebui re-evaluată, ”până nu e prea târziu”.

”Spaţiile închise aglomerate, aşa cum sunt şi sălile de curs, se pot transforma, cu uşurinţă, în adevărate focare de infecţie. Astfel, decizia de a menţine şcolile deschise indiferent de rata de incidenţă şi trecerea în regim online abia când ajungem la ocuparea a 75% din capacitatea spitalelor ar trebui reevaluată până nu e prea târziu.

Aplicarea şi respectarea unor măsuri de siguranţă eficiente, asociate cu vaccinarea şi testarea adecvată ar putea limita efectele valului 5 al pandemiei”, a afirmat Mihai Marcu, preşedintele şi CEO MedLife Group, notează sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: