News

Valul patru al infecţiei cu coronavirus ar putea fi și ultimul? Cum au evoluat pandemiile și epidemiile de-a lungul vremii

Deși mulți oameni speră că valul patru ar putea fi ultimul, lecțiile istoriei ne arată că pandemiile nu seamănă între ele.
04.08.2021 | 12:28
Valul patru al infectiei cu coronavirus ar putea fi si ultimul Cum au evoluat pandemiile si epidemiile dea lungul vremii
Valul patru al infecţiei cu coronavirus ar putea fi și ultimul? Cum au evoluat pandemiile și epidemiile de-a lungul vremii Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Prezent în cadrul unei emisiuni televizate, șeful IGSU, Raed Arafat, a afirmat că valul patru al pandemiei ar putea fi și ultimul. Această idee necesită o investigare atentă a pandemiilor trecute, cel mai cunoscut exemplu fiind gripa spaniolă din 1916-1918 care, în mod similar, a înregistrat ceea ce specialiștii astăzi numesc ”valuri”.

Nu mai puțin adevărat, însă, este și faptul că rămășițe ale structurii genetice care a format respectivul virus pot fi găsite și astăzi, doar că oameni au devenit mult, mult mai rezistenți la ele.

ADVERTISEMENT

Cum au evoluat pandemiile și epidemiile de-a lungul vremii

Astfel, prima pandemie ceva mai bine documentată a fost cea dintre anii 1889-1892, cunoscută și sub numele de ”epidemia rusească”, aceasta având două ”faze”, mai precis ceea ce astăzi specialiștii ar numi valuri.

În momentul când folosim acest cuvânt, prin urmare, trebuie să ținem cont și de faptul că o mare parte din terminologia specifică a fost pusă la punct în prezent, din moment ce omenirea nu s-a mai confruntat demult cu un eveniment la o asemenea scară.

ADVERTISEMENT

Următoarea pandemie importantă a fost cea la care am făcut deja referire, mai precis cea de gripă spaniolă, care a înregistrat trei valuri, al doilea dintre acestea fiind și cel mai letal.

O altă pandemie ceva mai puțin adusă în discuție a fost cea a virusului H2N2 din anii 1957-1958, ce a pornit, de asemenea, din China. Presa vremii a relatat că 25% din populația Statelor Unite a fost infectată cu acest virus la momentul său de vârf, pandemia având la rândul său două ”faze” sau valuri.

ADVERTISEMENT

Doar 10 ani mai târziu o altă pandemie izbucnea, de data aceasta în Hong Kong, fiind cauzată de virusul H3N2, în fapt o variantă a virusului H2N2. Aceasta este cunoscută și drept ”pandemia care nu a provocat valuri”, ajungând însă, chiar și în aceste condiții, să ucidă aproximativ 100.000 de persoane numai în Statele Unite.

Următorul eveniment major de acest tip a avut loc abia câteva zeci de ani mai târziu, când a izbucnit deja celebra epidemie SARS. Aceasta a avut vârful în anul 2003 și s-a remarcat printr-o transmisibilitate mult mai mică decât a SARS-CoV-2. Cât privește numărul de valuri sau ”spike-uri”, deși s-a încheiat mai rapid decât actuala pandemie, specialiștii consideră totuși că a avut două ”faze”.

ADVERTISEMENT

Cât privește timpul scurs până la pandemia SARS-CoV-2, numai în perioada 2009-2010 a mai fost semnalizat un focar H1N1 cu răspândire globală rapidă, acesta având de asemenea două valuri.

Actuala pandemie, comparabilă ca ”longevitate” doar cu gripa spaniolă

În urma unei comparații simple, se poate trage concluzia că actuala pandemie este mai persistentă decât majoritatea evenimentelor de acest tip, singurul comparabil fiind pandemia de gripă spaniolă.

Chiar și așa însă, o concluzie de acest tip nu poate fi trasă cu mare ușurință având în vedere că unii specialiști consideră gripa spaniolă ca având momentul de pornire chiar din anul 1914. Astfel, aceasta ar deveni chiar mai ”longevivă” decât pandemia SARS-CoV-2.

Cât despre întrebarea dacă valul patru va fi sau nu ultimul, răspunsul nu depinde, evident, decât de disponibilitatea oamenilor de a da curs singurei soluții împotriva acesteia: vaccinul.

 

ADVERTISEMENT
Tags: