News

Valul patru, zero soluții în Educație! Profesori obligați să predea de la școală, deși unitatea a trecut în online

Valul patru, zero soluții în Educație, dar mai ales plângeri cu nemiluita din partea profesorilor
13.10.2021 | 12:57
Valul patru zero solutii in Educatie Profesori obligati sa predea de la scoala desi unitatea a trecut in online
Mai mulți profesori se plâng că sunt obligați să vină la școală, deși unitățile lor de învățământ sunt trecute în online. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Valul patru a reprezentat mai degrabă o glumă îndepărtată pentru autorități în mijlocul verii. Premierul demis între timp, Florin Cîțu nu a ezitat o clipă și s-a împăunat cu succesul campaniei de vaccinare, una care, la un moment dat, a început să bată puternic pasul pe loc.

Mai mult decât atât, președintele Iohannis a transmis că România a învins pandemia și prea puține au mai fost mesajele în care lumea era îndemnată la vaccin. Au urmat tombole, extrageri și mici oferiți în schimbul imunizării și oamenii și-au văzut de viața lor ca și când nimic nu s-a întâmplat, dar mai ales nimic nu putea să se mai petreacă.

ADVERTISEMENT

Valul patru, zero soluții în Educație!

În Educație, acolo unde au fost cele mai mari probleme dacă nu punem la socoteală Sănătatea, domeniu dinamitat pur și simplu de pandemia de coronavirus, situația a stagnat și pe nimeni nu a mai interesat de toamnă și un alt eventual val.

Autoritățile au anunțat că școala începe cu orice preț, dar au uitat să asigure și un plan B, un plan B solicitat de zor de elevi și părinți conform materialului FANATIK de AICI. Mai exact, pe nimeni nu a interesat ce se întâmplă dacă în România crește dramatic numărul cazurilor.

ADVERTISEMENT

Culmea, după numai câteva zile de la debutul anului școlar când statisticile elevilor și profesorilor bolnavi începeau să erupă, Ministerul a transmis că de vină sunt vizitele la mall și distracția din parcuri. În continuare nu părea să intereseze pe nimeni faptul că toți cei care erau deja infectați au intrat în școli și au luat contact cu o mare de oameni.

Tablete, laptopuri, platformă, sisteme sau internet erau toate la ani lumină și păreau rezolvate, deși toți cei implicați trăgeau disperați semnale de alarmă și ziceau că o nouă intrare în online ar scoate la suprafață aceleași probleme din trecut.

ADVERTISEMENT

Profesorii spun că nici măcar nu a fost reglementată intrarea în online și directorii unitățile de învățământ fac totul după ureche. Astfel, mai multe cadre didactice se plâng acum că sunt chemate să predea de la școală, deși elevii sunt în online și, în mod normal, acolo trebuie să se desfășoare ample lucrări de dezinfectare.

Sunt sau nu profesorii obligați să predea de la școală?

Profesorii au luat cu asalt rețelele de socializare și au expus întreaga situație. „Scrie undeva că este obligatoriu să facem școala online de la școală? Școala noastră a intrat în online pentru două săptămâni. Toată școala. Noi, profesorii suntem obligați cumva prin lege să mergem să facem online de la școală? Nu știu și vă întreb pe dvs. Mulțumesc. Am făcut cerere sa pot face online de acasă”, a notat Georgiana Chirică, profesor de geografie.

ADVERTISEMENT

Cadrul didactic a revenit și a transmis că nu a existat niciodată o comunicare legată de posibilitatea de a preda de acasă, ba chiar, din contră, a primit o repartizare a profesorilor pe săli

„Nu vă obligă nicio lege să predați din școală. Puteți preda de acasă atâta timp cât aveți tot ceea ce e necesar predării online și va faceți orele conform orarului”, a încercat să facă lumină asupra situației Ruxandra Radu.

„În fiecare zi intră clase în izolare. Nu se mai poate să lucrăm în online pentru că ordinul de ministru prevede că intră în online toată școala când 50% clase intră în izolare.

Eu anul trecut am lucrat exclusiv în online și a fost foarte bine. Acum e cumplit. E un caz într-o clasă, intră clasa în izolare. Zilnic intră 4-5 clase în izolare. Învață 8 zile în online după care dacă testele sunt negative, revin la clasă. Această fâțâială, când la clasă, când în online, consider că nu asigură un învățământ de calitate. Toți copiii ar trebui băgați în online”, a spus și Emilia Cârstoiu

„Și dacă ați fi în izolare cum să mergeți la școală? Se presupune că școala e în carantină dacă s-a închis pentru on line….să vă aducă pe dvs la școală unde ar trebui să se facă dezinfecție și să intrați din nou în contact cu alte persoane e ca și cum ați intrat on line degeaba. Puteți anunța DSP”, a precizat Manoliu Anca Simona.

„Nu scrie nicăieri, dar ca să dea bine directorii, cheamă profesorii de acasă, ca să predea la școală că na, să nu fie școala goală. Din nou, asta doar ca să dea bine ei. Mai sunt și profesori care preferă așa, dar în 80% din cazuri cred că acasă avem camere video și laptopuri mai performante decât la școală.

Mi se pare absolut aberant să te duci la școală, să predai cu masca pe față într-o sală unde se intră la ora online ca la ora fizică, adică mai mulți profesori pentru că nu sunt suficiente săli.

Asta în condițiile în care pe drumul înspre și dinspre școală există riscul îmbolnavirii dacă circuli cu mijloacele în comun. Un alt aspect ar fi că dacă te îmbolnăvești, dar te simți cât de cât bine, să intri în continuare să predai. O altă încălcare a unor drepturi”, a transmis și Diana Popescu.

Cum pot preda profesorii de acasă dacă școala nu este închisă

Există două posibilități prin care profesorii pot preda online dacă unitatea la care sunt angajați nu este trecută în acest regim. Astfel, pot face lucrul acesta doar dacă au un certificat medical, eliberat de medicul de medicina muncii sau dacă se află în izolare sau carantină.

De remarcat că toate aceste precizări au fost transmise școlilor de către Ministerul Educației. FANATIK a solicitat un punct de vedere Ministerului legat de obligația cadrelor didactice de a preda de la școală chiar dacă unitatea de învățământ este închisă, însă până la ora publicării acestui material nu am primit niciun răspuns.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că peste o sută de şcoli din Capitală au solicitat trecerea la cursuri online, nouă dintre cereri fiind bazate pe motive epidemiologice. “Singurele două inspectorate care au înregistrat un număr mare de solicitări, care reflectă şi o teamă – justificată, desigur – sunt Bucureştiul şi Oltul, care a înregistrat 50 de solicitări de trecere în online”, a afirmat acesta.

Cîmpeanu a menţionat că solicitările “trebuie să fie aprobate atunci când există acest sentiment de teamă”, întrucât altfel părinţii nu şi-ar mai trimite copiii la şcoală.

ADVERTISEMENT