News

În sfârşit, veşti bune! Valul trei, pe sfârșite în România. Infectările se vor reduce spectaculos din aprilie încolo

24.03.2021 | 07:02
In sfarsit vesti bune Valul trei pe sfarsite in Romania Infectarile se vor reduce spectaculos din aprilie incolo
ADVERTISEMENT

Valul trei al pandemiei în România este pe sfârșite, vârful urmând să se înregistreze peste o săptămână, după care numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 va începe să scadă constant, cel puțin până în  luna iunie. Aceasta este previziunea oferită de specialişti, conform ultimelor studii realizate.

Din păcate, numărul deceselor provocate de SARS-CoV-2 va continua să crească până în a doua jumătate a lunii viitoare, se arată într-o estimare făcută de către Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) al Universității din Washington.

ADVERTISEMENT

Scăderea este determinată atât de progresul campaniei de vaccinare, cât și de către variațiile sezoniere de transmitere a virusului. În cel mai rău scenariu, numărul de cazuri ar putea să crească ușor în luna iunie, odată ce populația va începe să călătorească mai mult pe timpul verii.

Valul trei al epidemiei va lua sfârșit în luna iunie

În elaborarea proiecțiilor sale, IHME lucrează cu trei scenarii posibile: cel standard în care o țară menține restricțiile aflate în vigoare în momentul de față, cel optimist în care purtatul măștii de protecție devine universal și apar restricții suplimentare și scenariul pesimist care presupune relaxarea restricțiilor aflate în vigoare. În toate cele trei scenarii vârful valului trei în România ar urma să se înregistreze pe 31 martie.

ADVERTISEMENT
Evoluția estimată a numărului de cazuri noi în România/ Sursă: IHME

Astfel, modelul stabilit de IHME estimează un număr de cazuri noi de 21.794 în scenariul standard, 26.381 în cel pesimist, iar varianta optimisă presupune 19.065 infectări. După 31 martie, numărul de cazuri noi va scădea constant, ajungând la mai puțin de 250 pe 1 iulie. În cazul în care reluarea deplasărilor pe distanțe lungi ale populației la începutul verii va fi însoțită și de o relaxare generală a restricțiilor, acest număr va fi de circa 2.900.

Menționăm că cifrele de mai sus se referă la numărul real de infectări, nu doar la cel stabilit prin testare. Aceste numere sunt calculate printr-un model matematic în care sunt luate în calcul mai multe variabile: transmisibilitatea bolii, numărul de teste raportat la numărul locuitorilor, rata de pozitivare a testelor, precum și numărul deceselor confirmate oficial. Potrivit estimărilor IHME, mai puțin de 50% dintre infectări sunt confirmate prin testare la nivelul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

În schimb, scăderea numărului de decese în România va fi întârziată cu câteva săptămâni, vârful înregistrându-se pe 21 aprilie când sunt estimate, în funcție de scenarii, între 174 și 240 de decese. Acest număr va scădea sub 20 până la începutul lunii iulie.

Evoluția numărului de decese cauzate de către Covid-19/ Sursă: IHME

Tendința de scădere nu este specifică României, ea urmând o tendință la nivel european. „Este de așteptat ca infectările zilnice să scadă de la începutul lunii martie în scenariul de referință. În cel mai rău scenariu, declinul va fi mai lent și infectările vor crește din nou în iunie”, susțin autorii studiului.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, se estimează la 176.000 numărul cetățenilor Uniunii Europene care își vor pierde viața între 15 martie și 1 iulie, însă 65.100 vor fi salvați datorită vaccinării. Pe de altă parte, nu se așteată ca presiunea asupra secțiilor ATI să se reducă spectaculos până în luna iulie.

Disponibilitate redusă la vaccinare

Prin comparație cu alte țări UE, România stă foarte prost la capitolul testare, alături Polonia și Croația, țări în care se fac între 50 și 150 de teste la 100.000 de locuitori. În schimb, Danemarca, Estonia, Letonia, Cehia și majoritatea regiunilor din Italia au trecut de 500, se arată într-un raport recent al IHME.

Țara noastră nu stă foarte bine nici la capitolul care privește disponibilitatea populației la vaccinare, ceea ce ridică semne de întrebare în ce privește succesul final al campaniei de imunizare împotriva Covid-19. Astfel, procentajul populației dispuse să se vaccineze este între 60 și 69%, în aceeași categorie intrând și Croația, Franța și Slovenia, cu mult sub disponibilitatea la vaccinare în Danemarca, Finlanda, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania și  Suedia, unde trece de 85%.

Totuși, românii nu sunt cei mai sceptici față de vaccin, prin comparație cu Bulgaria, Estonia, Letonia și Lituania, unde procentajul scade sub 50%.

Pe de altă parte, România stă bine în ce privește rata fatalității Covid-19, între 0,5 și 1%, mai bine decât în Irlanda, Bulgaria, majoritatea landurilor din Germania și regiunilor din Italia, Cehia, Slovacia, Grecia, Lituania sau Letonia.

ADVERTISEMENT