News

Valurile de căldură lovesc toate continentele. S-au atins deja temperaturi de 52 de grade. Pompierii români intervin din nou în Grecia

Omenirea, lovită de valuri de căldură: incendii, temperaturi de foc și furtuni. „Aceste fenomene vor continua să se intensifice”.
19.07.2023 | 08:03
Valurile de caldura lovesc toate continentele Sau atins deja temperaturi de 52 de grade Pompierii romani intervin din nou in Grecia
Temperaturi extreme s-au înregistrat în Europa dar și în emisfera nordică / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În emisfera nordică continuă săptămâna de căldură toridă. În Europa, temperaturile se mențin peste 40°C în Italia și Spania. Nici Africa de Nord nu a fost cruțată, cu temperaturi care se apropie de 50°C în Tunisia, iar în Statele Unite s-au atins 52 de grade. Sunt consecințele valurilor de căldură care afectează în prezent planeta. Termenul „val de căldură” este unul generic utilizat pentru a descrie o perioadă în care temperaturile pot reprezenta un risc pentru sănătatea populației.

„Lumea trebuie să se pregătească”

Lumea trebuie să se pregătească pentru valuri de căldură mai intense, a avertizat marți ONU, în contextul în care emisfera nordică intră în perioada de vârf a valurilor de căldură, care afectează în egală măsură continentul european. „Aceste fenomene vor continua să se intensifice, iar lumea trebuie să se pregătească pentru valuri de căldură mai intense”, a declarat John Nairn, expert în cadrul Organizației Meteorologice Mondiale (WMO)  a ONU, în cadrul unui briefing de presă la Geneva.

ADVERTISEMENT

Incendii în Grecia, 1.200 de copii evacuați

Luni, 1.200 de copii au fost nevoiți să părăsească taberele de vacanță din Grecia, amenințate de incendii alimentate de vânturi puternice în apropiere de Loutraki, la aproximativ 80 km vest de Atena. În Kouvaras, la aproximativ 50 km est de capitala Greciei, un alt incendiu făcea ravagii, care se propaga până la Avavyssos, la 40 km sud-est de Atena, purtat de vânduri intense, în regiunea dens populată Attica. De asemenea, Grecia suferă de joi de un val de căldură, cu maxime de peste 44°C în centrul țării, scrie France 24.

Pompierii români intervin din nou

„Este un incendiu dificil, cu vânturi puternice, de până la 7 pe scara Beaufort (50-60 km/h)”, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Yannis Artopios. De asemenea, el a anunțat că poliția a arestat un bărbat suspectat că a provocat incendiul. „Poliția a arestat un străin despre care se crede că a provocat incendiul din Kouvaras”, a declarat el în cadrul unui briefing de presă, fără a preciza naționalitatea acestuia.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Yannis Artopios, zece bombardiere cu apă, șase elicoptere și 210 pompieri, dintre care 31 de români, sunt mobilizați pe ambele fronturi ale incendiului. La fel ca o mare parte din Europa, Grecia a fost lovită în acest weekend de primul val de căldură din acest an, cu un maxim de 44,2°C în regiunea centrală a Tebei, potrivit Observatorului Național din Atena,notează Euronews.

Spania, sufocată de căldură și incendii

Spania este de asemenea sufocată de luni, cu temperaturi care depășesc uneori 44 de grade „neobișnuit de ridicate pentru această perioadă”, potrivit agenției naționale de meteorologie (Aemet). În Insulele Canare, incendiul în curs de desfășurare evoluează favorabil pe insula La Palmabien, deși există mai multe fronturi active. Aproximativ 4.000 de hectare au ars deja și aproximativ douăzeci de clădiri au fost distruse. Majoritatea celor 4.000 de persoane evacuate s-au întors deja acasă.

ADVERTISEMENT

Riscul de incendiu rămâne „foarte ridicat” sau „extrem” în cea mai mare parte a Spaniei, a avertizat luni Ministerul de Interne. În 2022, aproape 500 de incendii au mistuit peste 300.000 de hectare în Spania, un record european, potrivit Sistemului european de informații privind incendiile forestiere.

Un mort în Cipru

Sudul Spaniei va fi, de asemenea, măcinat de o căldură extremă, cu temperaturi care vor urca până la 44°C în regiunea Murcia. Țara iese dintr-o săptămână deja încercată de vremea extremă , dar alerta va fi în continuare roșie marți în Aragon (nord), Insulele Baleare (est) și Catalonia (nord-est). În Cipru, unde se așteaptă ca temperaturile să rămână peste 40 de grade Celsius până joi, un bărbat în vârstă de 90 de ani a murit duminică, iar alte trei persoane în vârstă sunt internate în spital cu insolație, au anunțat autoritățile.

ADVERTISEMENT

Cod roșu în Italia: 48 de grade

Marți, Italia se pregătește pentru vârful valurilor de caniculă care afectează sudul Europei, cu maxime care vor atinge 42°C la Roma și peste 48°C în Sardinia. La Roma, termometrul ar putea urca până la 42°C, doborând recordul anterior de 40,5°C stabilit în august 2007. 20 de orașe au fost plasate în alertă roșie, de la Bolzano, la poalele Alpilor, până la Palermo, în Sicilia, trecând prin Veneția, Bologna, Florența, Roma, Napoli și Cagliari, în Sardinia.

Alerta roșie „indică o situație de urgență cu posibile efecte negative asupra sănătății persoanelor sănătoase și active, dar mai ales asupra celor din grupurile de risc, cum ar fi persoanele în vârstă, copiii mici și persoanele care suferă de boli cronice”, avertizează Ministerul Sănătății. Italia deține și recordul de căldură pentru Europa continentală, cu 48,8°C măsurați în Sicilia la 11 august 2021. Un record de care Sardinia s-ar putea apropia sau depăși marțea aceasta.

52 de grade în California: Valea Morții nu se dezminte

În Statele Unite, serviciile meteorologice observă un val de căldură „opresivă” în sudul țării și prognozează mai multe temperaturi record. În celebra Vale a Morții din California, unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe planetă, termometrul a înregistrat duminică 52°C. Mai multe incendii foarte violente în sudul statului au dus la evacuarea populației. Cel mai mare, Rabbit Fire, a ars aproximativ 3.200 de hectare. Capitala Arizonei, Phoenix, a înregistrat luni cea de-a 18-a zi în care a depășit 43°C, egalând după-amiaza recordul de 45°C. Mai multe state sunt amenințate de vreme severă, potrivit Serviciului Național de Meteorologie.

882 de incendii de pădure, încă active în Canada

În Canada, peste zece milioane de hectare au ars deja în acest an, iar luni erau încă active 882 de incendii, dintre care 579 sunt considerate scăpate de sub control, a explicat Centrul canadian interagenții pentru incendii forestiere (CIFFC). Doi pompieri au murit în lupta împotriva acestor megaincendii, au precizat autoritățile. Fumul a migrat înapoi spre Statele Unite, declanșând alerte privind calitatea aerului într-o mare parte din nord-estul american.

„Clima s-a schimbat în mod clar”

Japonia a emis luni alerte de caniculă pentru 32 din cele 47 de prefecturi, care se confruntă cu temperaturi apropiate de recordul absolut de 41,1°C atins în 2018.„Clima s-a schimbat în mod clar. Înainte, temperatura (în prefectura Yamanashi, în apropiere de Tokyo) nu atingea niciodată 30°C. Acum, se întâmplă cu ușurință”, a declarat  Tomoya Abe, în vârstă de 50 de ani, care tocmai s-a întors dintr-o excursie cu cortul pentru a ieși din apartamentul său din capitală „unde temperatura poate ajunge la 37°C”. Țara se confruntă, de asemenea, cu ploi torențiale, care au provocat moartea a cel puțin opt persoane.

Cooperare sino-americană: marii poluatori își strâng mâna

John Kerry, emisarul american pentru climă, s-a deplasat la Beijing (China) pentru a negocia o nouă cooperare între chinezi și americani, în ciuda divergențelor dintre ei, de data aceasta pe probleme de mediu.  John Kerry, care a sosit în China duminică, 16 iulie, s-a întâlnit marți cu cel mai înalt responsabil diplomatic chinez, Wang Yi, într-un moment în care cei SUA și China încearcă să reia dialogul după mai multe luni de răcire diplomatică.

Cei doi diplomați  și-au strâns mâna și au schimbat câteva cuvinte înainte de a începe o întâlnire la Palatul Poporului, o clădire impunătoare cu vedere spre Piața Tiananmen, scrie Le Point. „Sunteți vechiul nostru prieten”, i-a spus Wang Yi lui John Kerry, care se bucură de o relație mai degrabă cordială și neîntreruptă cu China. Fost secretar de stat, emisarul american efectuează a treia sa deplasare la Beijing de la preluarea mandatului în 2021.

„Încălzirea globală, o amenințare pentru omenire”

„După cum știți, clima este o problemă globală, nu una bilaterală. Este o amenințare pentru omenire”, i-a spus Kerry interlocutorului său, în contextul în care anumite regiuni din emisfera nordică se confruntă cu un episod de temperaturi extreme. John Kerry, a cărui deplasare la Beijing se încheie miercuri, a cerut  „acțiuni urgente” în materie de climă între China și Statele Unite, cei doi mari emițători de gaze cu efect de seră din lume. „Noi (americanii) sperăm că această întâlnire va marca începutul unei noi definiții a cooperării (pe tema climei) și a capacității de a rezolva divergențele dintre noi”, a insistat John Kerry.

„Cooperarea privind schimbările climatice progresează între China și Statele Unite și, prin urmare, avem nevoie de sprijinul comun al popoarelor din ambele țări”, a declarat Wang Yi. „Avem nevoie de o relație sănătoasă, stabilă și durabilă între China și Statele Unite”, a avertizat el. Luni, John Kerry a avut patru ore de discuții cu omologul său chinez Xie Zhenhua, potrivit CCTV. Washingtonul și Beijingul „trebuie să ia măsuri urgente pe mai multe fronturi, în special în ceea ce privește poluarea cu cărbune și cu metan”, a subliniat apoi emisarul american pe Twitter.

„Fiecare țară trebuie să-și reducă emisiile”

„Criza climatică cere ca cele mai mari două mari economii ale lumii să lucreze împreună pentru a limita încălzirea globală”, a adăugat el. Dialogul privind schimbările climatice a fost întrerupt în urmă cu aproape un an, când China l-a suspendat pentru a protesta împotriva vizitei în Taiwan a lui Nancy Pelosi, pe atunci președinte al Camerei Reprezentanților din SUA. Acum, starea de spirit pare să fie una de reluare a dialogului, chiar dacă Washingtonul dorește să își arate fermitatea în acest domeniu.

John Kerry va cere Chinei „să nu se ascundă în spatele afirmației că este o țară în curs de dezvoltare” pentru a submina angajamentul său de a lupta împotriva schimbărilor climatice, a anunțat duminică, la CNN, Jake Sullivan, consilierul președintelui american pe probleme de securitate națională. „Fiecare țară, inclusiv China, are responsabilitatea de a-și reduce emisiile”, a insistat Sullivan.

52,2 grade înregistrate în China

În ultimele luni au avut loc tot mai multe vizite în China ale unor înalți oficiali americani, în încercarea de a încălzi relațiile diplomatice: secretarul de stat american Antony Blinken a mers în China în iunie, urmat de secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, la începutul lunii iulie. Călătoria lui Kerry în această țară are loc într-un moment în care impactul schimbărilor climatice se face simțit în întreaga lume, cu valuri de căldură în multe părți ale lumii, inclusiv în China. O temperatură record pentru mijlocul lunii iulie a fost stabilită în regiunea semideșertică Xinjiang (vest), cu 52,2°C înregistrată duminică.

Risc pentru sănătatea populației

Termenul „valuri de căldură” (canicula)  este un termen generic utilizat pentru a descrie o perioadă în care temperaturile pot reprezenta un risc pentru sănătatea populației. Acesta acoperă mai multe situații. Vârful de căldură: căldură intensă de scurtă durată (una sau două zile) care prezintă un risc pentru sănătatea populației vulnerabile sau supraexpuse, în special ca urmare a condițiilor de muncă și a activității fizice; poate fi asociată cu nivelul de vigilență meteorologică galben.

Episod persistent de căldură: temperaturi ridicate care persistă în timp (mai mult de trei zile); aceste situații constituie un risc pentru sănătate pentru populațiile vulnerabile sau supraexpuse, în special ca urmare a condițiilor de muncă și a activității fizice ale acestora; pot fi asociate cu nivelul de alertă meteorologică galbenă. Caniculă: o perioadă de căldură intensă în timpul căreia temperatura maximă atinge sau depășește pragurile timp de trei zile și nopți consecutive și este posibil să constituie un risc pentru sănătate, în special pentru populațiile vulnerabile sau supraexpuse; se asociază cu nivelul de alertă meteorologică portocalie.

Impactul potențial  mortal al căldurii

Caniculă extremă: un val de căldură excepțional din punct de vedere al duratei, al intensității și al extinderii geografice, cu impact puternic nu numai asupra sănătății, ci și asupra societății; este asociat cu nivelul de alertă meteorologică roșu. Căldura are un efect imediat asupra organismului, încă de la prima creștere a temperaturii: impactul căldurii asupra sănătății nu se limitează la fenomenele extreme.

Atunci când este expus la căldură, organismul uman activează mecanismele de termoreglare pentru a compensa creșterea temperaturii (transpirație, creșterea fluxului sanguin la nivelul pielii). Cu toate acestea, aceste mecanisme de termoreglare pot fi depășite și pot apărea boli patologii legate de căldură, principalele fiind durerile de cap, greața, crampele musculare și deshidratarea. Cel mai grav risc este reprezentat de insolație, care poate duce la deces.

ADVERTISEMENT