Fotbal international

SPECIAL FANATIK. 10 schimbări decisive făcute de Valverde la Barca

Ernesto Valverde a sosit în această vară la Barcelona şi în doar câteva luni a reuşit să rezolve majoritatea problemelor din sânul echipei apărute în mandatul lui Luis Enrique. Fostul...
21.10.2017 | 00:06
SPECIAL FANATIK 10 schimbari decisive facute de Valverde la Barca
ADVERTISEMENT

Ernesto Valverde a sosit în această vară la Barcelona şi în doar câteva luni a reuşit să rezolve majoritatea problemelor din sânul echipei apărute în mandatul lui Luis Enrique. Fostul antrenor al celor de la Athletic Bilbao a început prost mandatul pe banca tehnică a echipei catalane, fiind învins de către Real Madrid în Supercupa Spaniei, competiţie disputată la începutul sezonului.  După acest episod neplăcut, antrenorul a prezentat o altă echipă  a Barcelonei, în ciuda accidentării rapide suferite de Ousmane Dembele în startul sezonului. Iată 10 schimbări esenţiale făcute de Valverde pe Nou Camp.

1. O altfel de relaţie cu mass-media. Luis Enrique, fostul antrenor al Barcelonei, nu a avut cea mai bună relaţie posibilă cu jurnaliştii, fiind de multe ori enervat la conferinţele de presă de reporterii prezenţi în sală. În schimb, Ernesto Valverde a afirmat că acest lucru face parte din afacere şi nu este doar o chestiune de decor. Valverde a trecut deja cu brio peste probleme apărute în momentul plecării lui Neymar, înfrângerea din Supecupa Spaniei, dar şi situaţia tensionată din Catalunia. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Valverde nu a ezitat să schimbe sistemul la Barcelona

2. Noul antrenor al echipei a schimbat de mai multe ori sistemul din 4-3-3 în 4-4-2, cel preferat de el şi la Athletic Bilbao. În ciuda faptului că echipa catalană a evoluat mai multe sezoane la rând în acest sistem, Valverde a avut curajul de a modifica aşezarea în teren. De altfel, el a făcut din Samuel Umtiti un titular al defensivei, iar randamentul francezului a dezamăgit fanii.

ADVERTISEMENT

3. O mai bună relaţie cu şefii echipei. Luis Enrique a avut probleme în discuţiile cu oamenii din conducere, motiv pentru care probabil a şi plecat de pe Camp Nou. În cele trei luni de până acum, Valverde nu a avut astfel de probleme, fiind mult mai deschis în privinţa discuţiilor cu şefii echipei, iar acest lucrru a oferit multă linişte echipei în situaţiile dificile.

4. Valverde are un cuvânt important de spus în deciziile echipei. Noua structură a clubului catalan îi permite lui Ernesto Valverde să îşi poate spune cuvântul şi să fie un factor important în stabilirea unor decizii finale. Antrenorul este acum parte din conducerea sportivă, alături de Robert Fernandez şi Pep Segura

ADVERTISEMENT

5. Relaţia bună din vestiar. Valverde reuşeşte să gestioneze excelent relaţia cu fotbaliştii importanţi din vestiarul plin de vedete al Barcelonei. Din păcate pentru fanii catalanilor, Luis Enrique nu s-a descurcat la fel de bine la acest capitol, tehnicianul fiind în conflict cu Jordi Alba, unul dintre cei mai vechi jucători din lot.

O nouă poziţie în teren pentru Messi

6. Argentinianul a fost mutat noul antrenor în zona centrală a terenului, fiind mult mai periculos decât în mandatul lui Enrique. Sud-americanul are de altfel 15 goluri înscrie în toate competiţiile din acest sezon pentru Barcelona.

ADVERTISEMENT

7. Revitalizarea unor nume importante. Bascul care o pregăteşte pe Barcelona a reuşit să revitalizeze jucători precum Andres Iniesta, Ivan Rakitic sau Jordi Alba în debutul sezonului. Cei trei au avut destul de multe probleme în ultimul sezon şi au fost departe de randamentul maxim.

Defensivă sigură, compartimentul unde sufereau

8. Barcelona a reuşit şapte victorii în primele opt etape din LaLiga, însă cel mai impresionant lucru este numărul de goluri primite. Catalanii au încasat doar trei goluri în acest interval, fiind la egalitate cu Leganes îm clasamentul celor mai bune apărări din Spania, după mulţi ani în care defensiva a fost punctul slab al echipei.

ADVERTISEMENT

9. Natural, dar totuşi atent. Ernesto Valverde este un tip natural în ceea ce priveşte gestionarea relaţiei cu vestiarul, mulţi dintre foştii lui elevi mărturisind modul în care antrenorul ştie să pastreze relaţia cu vestiarul, în ciuda faptului că a avut nume importante de-a lungul carierei sub control.

10. Oferă calm în situaţiile dificile. Tehnicianul reuşeşte să îşi păstreze calmul în momentele dificile şi să gestioneze situaţiile tensionate din cadrul echipei. Cele mai bune exemple sunt ale lui Mascherano şi Arda Turan, cele două vedete care au fost lăsate pe banca de rezerve în startul sezonului.

ADVERTISEMENT