News

Vânătoare de vrăjitoare într-o țară din Africa. Bătrânii de aici sunt uciși dintr-un motiv incredibil

Într-o țară din Africa bătrânii sunt mutilați sau uciși sub pretextul vrăjitoriei. Oamenii spun că ucigașii primesc 400 de dolari, în timp ce vinovații rămân nepedepsiți.
11.07.2024 | 00:20
Vanatoare de vrajitoare intro tara din Africa Batranii de aici sunt ucisi dintrun motiv incredibil
Vânătoare de vrăjitoare într-o țară din Africa. Bătrânii de aici sunt uciși dintr-un motiv incredibil
ADVERTISEMENT

În Kenya, de-a lungul coastei Kilifi, zeci de bătrâni au fost uciși în ultima vreme, fiind acuzați de vrăjitoare. Conform BBC Africa Eye, incidentele ascund un adevăr ”și mai înfiorător”. Este clar pentru toată lumea în 2024 că nu există magie și vrăjitorie, însă în civilizațiile înapoiate și superstițioase, vrăjitorii sau vrăjitoarele sunt la mare căutare.

Vânătoare de vrăjitoare într-o țară din Africa – bătrânii sunt uciși dintr-un motiv incredibil

Tambala Jefwa are 74 de ani și spune că a fost mutilat după un atac în propria casă, la 80 de kilometri de orașul de coastă Malindi. A rămas fără un ochi, cu toate că a existat și un atac care aproape l-a ucis. Soția bătrânului spune că cei din sat l-au acuzat pe bărbat de vrăjitorie, astfel că pedeapsa inițială a fost moartea.

ADVERTISEMENT

“L-au înjunghiat și au tras de el“, povesteşte soţia bătrânului. “Au trebuit să-i tragă scalpul înapoi și să-l coasă”, completează femeia. Cei doi soți dețin 12 hectare de pământ unde cultivă porumb și cresc găini. Soții spun că s-au certat cu niște consăteni pentru niște pământuri, acesta fiind adevăratul motiv al atacurilor.

Un motiv de crimă des întâlnit și în mediul rural din România. “Am fost lăsat să mor. Am pierdut atât de mult sânge. Nu știu de ce m-au atacat, dar poate fi doar din cauza pământului”, povestește bărbatul. Conform BBC, țări precum Kenya, Malawi, Tanzania sau Africa de Sud cred foarte mult în paranormal și oamenii de aici găsesc deseori explicații în vrăjitorie.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, cei acuzați de vrăjitorie pot să cadă victime sigure celor care caută pretexte să-i ucidă. O adevărată vânătoare de vrăjitoare, însă în anul 2024. Conform unui raport realizat de un ONG pentru drepturile omului din Kenya, pe coasta Kilifi din Kenya câte o persoană în vârstă este ucisă la fiecare săptămână.

Desigur, sub acuzația de vrăjitorie. Unul dintre autorii raportului, Julius Wanyama, spune că de multe ori cei care comandă aceste crime sunt rude ale victimelor. “Folosesc cuvântul vrăjitorie pentru a atrage publicul de partea lor. Și oamenii vor spune: ‘Dacă a fost vrăjitor, bine că l-ai ucis”, explică bărbatul.

ADVERTISEMENT

Bătrânii din Kenya sunt uciși de rude pentru a le lua terenurile

În această regiune foarte puțini oameni dețin titluri de proprietate pentru terenuri, astfel că fără un testament aceste terenuri se transmit în mod tradițional de la părinți la copii. Acesta ar fi un motiv ascuns pentru care unii și-ar condamna bunicii sau părinții la moarte. Statistic, 7 din 10 victime sunt bărbați, pentru că ei dețin, momentan, aceste terenuri.

“De-a lungul istoriei, oamenii din Kilifi nu au avut acte de proprietate pentru pământ. Singurul “document” pe care îl au este cuvântul acestor bătrâni. De aceea, în principal, bărbații vârstnici sunt uciși, pentru că odată ce îi ucizi, ai eliminat principalul obstacol”, a explicat activistul kenyan. Katana Chara este un alt bărbat în vârstă de 63 de ani, atacat cu maceta pentru că era vrăjitor.

ADVERTISEMENT

A fost acuzat că a provocat moartea unui copil prin vrăjitorie, însă în realitate cineva a vrut să-i ia cele două hectare de teren pe care le deținea. Au fost interogate mai toate rudele bărbatului, însă nimeni nu a fost condamnat. Activiștii încearcă să le găsească dreptate acestor oameni, însă nimeni nu plătește niciodată.

BBC a reușit să vorbească cu un ucigaș plătit, un călău care se laudă că a ucis 20 de oameni. Ar fi plătit cu 400 de dolari pentru fiecare crimă, iar familiile victimelor sunt cele care plătesc pentru crime. Un document oficial al ONU din februarie 2023 arăta cu degetul această situație.

Conform acestui document rudele mai tinere, lacome, vor să scape de bătrâni și să le ia averile. Activiștii cred că aceste atacuri sunt ”o catastrofă națională” și cere autorităților să intervină. Cu toate acestea, șansele ca ceva să se schimbe sunt foarte mici, arată sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: