Premier League

Vânzarea clubului Newcastle este blocată. Din ce motive nu le poate prelua miliardarul saudit pe „coţefene”

07.06.2020 | 17:31
Vanzarea clubului Newcastle este blocata Din ce motive nu le poate prelua miliardarul saudit pe cotefene
ADVERTISEMENT

S-a scris mult în ultimele luni, şi înainte, şi în timpul şi după pandemia de coronavirus, despre vânzarea clubului Newcastle United din Premier League . Proprietarul „coţofenelor”, Mike Ashley, încă nu a oficializat tranzacţia cu miliardarul saudit Mohammed bin Salman.

Cum s-a blocat vânzarea clubului Newcastle

Înţelegerea fusese stabilită la suma de 370 de milioane de euro şi părea că pentru Newcastle se va deschide o nouă eră, una a prosperităţii, care să îi permită să intre în grupul marilor puteri financiare din Premier League. Momentan vânzarea lui Newcastle este însă blocată.

ADVERTISEMENT

De la vorbe la fapte drumul este lung şi în realizarea pasului decisiv pentru cumpărarea clubului au apărut tot felul de obstacole. 

Tranzacţia e foarte îngreunată şi de acuzele aduse miliardarului saudit

Unul foarte serios îl reprezintă imaginea extrem de controversată a potenţialului nou proprietar, acuzat din foarte multe părţi că ar fi ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khassogi în incinta consulatului Arabiei Saudite din Istanbul în 2018.

ADVERTISEMENT

La acest nod, foarte important, de altfel, al tranzacţiei, se mai adaugă acum încă o problemă la fel de serioasă, legată de persoana care a avut o mare influenţă în desfăşurarea negocierilor dintre Mike Ashley şi prinţul Mohammed bin Salman.

Amanda Staveley nu mai poate participa la tranzacţie

Este vorba de Amanda Staveley, aceasta intrând într-un mare conflict cu banca Barclay. Reprezentanţii băncii o acuză pe Staveley de faptul că este un rookie financiar internațional, care și-a umflat rolul în asigurarea investiției din Abu Dhabi în urmă cu 12 ani pentru a salva guvernul saudit de la acel moment.

ADVERTISEMENT

Ca răspuns, Staveley susţine că fostul finanțator-șef al lui Barclays, Roger Jenkins, s-a dovedit a fi un personaj„nechibzuit” sau „necinstit”.

Amanda are un proces cu banca Barclay

Problema este că disputa dintre Amanda Staveley şi banca Barclay a ajuns în justiţie şi în joc este o sumă imensă, nu mai puţin de 2 miliarde euro.

ADVERTISEMENT

Fostul model cere această imensă sumă băncii drept despăgubire pentru că Barclay a favorizat alţi investitori în anumite afaceri în defavoarea companiei ei. Şi cât timp Amanda este implicată în acest proces nu poate legal să mai participe la procedura de vânzare-cumpărare a clubului Newcastle.

ADVERTISEMENT