ADVERTISEMENT
News

Vânzarea mașinilor noi pe benzină și motorină, interzisă din 2030. Ce țară va lua această decizie

Autor: Adrian Ilie | 14.11.2020 | 19:22
Vânzarea mașinilor noi pe benzină și motorină, interzisă din 2030. Ce țară va lua această decizie
Mașinilor electrice li se face loc cu forța pe piața auto din Marea Britanie/ Foto: Hepta

Marea Britanie ar putea devansa cu cinci ani data  de la care va fi interzisă vânzarea de automobile noi care au motoare pe benzină și motorină. Astfel, interdicția va fi aplicată începând cu 2030, în loc de 2035, scrie Agerpres, preluată de G4Media.

ADVERTISEMENT

Anunțul oficial urmează să fie făcut în cursul săptămânii viitoare de către premierul britanic Boris Johnson, potrivit unor surse citate de către cotidianul Financial Times.

Aceasta ar fi a doua devansare a termenului până la care achiziția de mașini pe motorină sau benzină va fi posibilă.

Automobile cu benzină și motorină, disponibile doar 10 ani

Planul inițial de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră prevedea ca interdicția asupra automobilelor pe bază de combustibili fosili să se facă din 2040. O primă devansare a acestui termen a fost anunțată, tot de către primul-ministru Boris Johnson, în luna februarie, când a fost stabilit anul 2035 ca termen-limită.

ADVERTISEMENT

A doua devansare urmează să fie făcută publică într-un discurs al lui Johnson pe tema politicilor de mediu, discurs ce va avea loc săptămâna viitoare, potrivit surselor guvernamentale și din industria auto.

Financial Times precizează că noul termen nu se va aplica și automobilelor hibride, care utilizează atât energie electrică, cât și cea furnizată de combustibili fosili. Pentru acestea, anul 2035 rămâne anul limită până la care mai pot fi utilizate.

Decizia lui Boris Johnson ar putea provoca o schimbare majoră în piața auto din Marea Britanie, în care procentajul mașinilor cu motor electric este încă redus. Vânzările din cursul acestui an au arătat că ponderea mașinilor cu motoare pe benzină sau motorină reprezintă 73,6%, în timp ce achizițiile de automobile integral electrice este de numai 5,5%, în condițiile în care acestea tind să aibă prețuri mai mari. Restul îl reprezintă automobilele hibride, cu dublă motorizare.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT