News

Vânzările de ouă din perioada Paștelui vor scădea cu 30% din cauza pandemiei de coronavirus. Cel mai mic preț din UE

13.04.2020 | 08:46
Vanzarile de oua din perioada Pastelui vor scadea cu 30 din cauza pandemiei de coronavirus Cel mai mic pret din UE
ADVERTISEMENT

Vânzările de ouă din perioada Paștelui vor scădea cu 30%. Acest lucru vine pe fondul pandemiei de coronavirus și face ca prețul de achiziție al acestor produse să fie unul similar cu cel din 2019.

Vânzările de ouă din perioada Paștelui vor scădea cu 30% din cauza pandemiei de coronavirus

Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus la nivel național, Vânzările de ouă în perioada Sărbătorilor de Paști vor fi mai mici în acest an cu circa 30% faţă de anul trecut.

ADVERTISEMENT

O veste bună pentru cetățeni este aceea că prețurile vor fi similare cu cele de anul trecut, deși costurile de producție s-au majorat în 2020, susține președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, pentru Agerpres.

”Vânzările în perioada Sărbătorilor Pascale în anul 2020 vor fi mai mici decât în anul 2019 din cauza restricţiilor privind criza COVID-19.

ADVERTISEMENT

Reţele importante pentru distribuţia ouălor cum sunt HORECA sau catering sunt închise, iar cererea generală în această perioadă este mai mică decât în anul 2019. Estimăm o scădere de circa 30%”, a declarat, pentru sursa citată, preşedintele UCPR.

Cel mai mic preț din UE pentru ouăle comercializate în România

În ultimii ani, industria avicolă a înregistrat vânzări între 170 şi 180 de milioane de ouă în perioada Sărbătorilor Pascale, cu 50% mai mult decât într-o lună obișnuită.

ADVERTISEMENT

Conform șefului UCPR, preferinţa consumatorilor este în momentul de faţă pentru ouă produse în fermele din România, pentru că sunt foarte proaspete şi au cea mai bună trasabilitate dintre toate produsele agroalimentare.

Acesta mai spune că prețul ouălor din România este, la ora actuală, cel mai scăzut din întreaga Uniune Europeană.

ADVERTISEMENT

”Conform Observatorului Preţurilor la nivelul UE, preţul la poarta fermei în România este cel mai mic din UE, pentru ouăle obţinute de la găini crescute la cuşti, categoria L+M, ambalate la cofrag de 30 de ouă.

Comparativ cu anul 2019, preţul la poarta fermei este acelaşi, adică între 0,28 – 0,30 lei/ou, deşi costul de producţie în anul 2020 este mult mai mare”, adaugă Ilie Van.

  •   1 – 1,1 miliarde de euro/an este valoarea producției avicole industriale realizată în circa 250 ferme de găini ouătoare şi aproximativ 300 de ferme de păsări de carne, potrivit datelor UCPR

Conform statisticilor din domeniu, un român mănâncă, în medie, 240 – 250 de ouă anual, ceea ce reprezintă un consum lunar de 20 până la 22 de ouă, însă în luna în care se sărbătoreşte Paştele consumul pe locuitor “sare” la circa 30 de ouă.

ADVERTISEMENT